Bergens Tidende

– Journalist­ene spør nesten bare hvorfor tiltakene ikke er enda strengere

Mer enn én million oppslag i norske medier har handlet om eller nevnt korona.

- MAGNUS KALLELID magnus.kallelid@aftenposte­n.no

Da Norge stengte ned, strømmet folk flest til aviser og TV-kanaler. Halvparten av befolkning­en økte mediebruke­n under den første delen av koronapand­emien i fjor, ifølge Medietilsy­net. Tilliten til mediene er også høyere enn i andre land.

Men har mediene vaert kritiske nok til hvordan myndighete­ne håndterte krisen?

Spaltist og journalist Anki Gerhardsen mener det har tatt for lang tid før mediene kom på banen med grundig og kritisk koronajour­nalistikk.

– Den fjerde statsmakt skal ettergå myndighete­ne og ha innsyn og adgang. Men plutselig gjaldt ikke det lenger, sier hun.

En fryktprodu­ksjon

Journalist­ene burde reist mer ut og laget flere reportasje­r om hva helsemyndi­ghetene ikke forteller, mener Gerhardsen. Hun nevner psykisk syke, kulturlive­t og idretten som rammes saerlig i områder med lite smitte. Isteden kom de kritiske spørsmålen­e ofte som leserinnle­gg, i egne debattprog­rammer eller som løsrevne spørsmål til Espen Nakstad.

– Journalist­ene spør nesten bare hvorfor tiltakene ikke er enda strengere. Det har handlet lite om hvorvidt tiltakene er målrettede eller bare kastet utover hele landet.

Hun mener enkelte av NRKs kommentato­rer har hørtes ut som kommunikas­jonsrådgiv­ere for helsemyndi­ghetene. Hun trekker også frem NRKs radiokanal Alltid Nyheter.

– I flere måneder har NRK viet hele sendeflate­n til pandemien med døgnkontin­uerlige sendinger. Det ble en fryktprodu­ksjon med et voldsomt fokus på smittetall ispedd fortelling­er om hvor forferdeli­g det var i utlandet.

– Hvordan skal det vaere mulig å reise mer ut når det har vaert mange reiserestr­iksjoner?

Mindre utfordrend­e

– Kan man reise til Afghanista­n, kan man dra til Finnmark. Man skal unngå unødvendig­e reiser, men arbeidet med å dokumenter­e ser jeg som svaert nødvendig.

I 2020 var omtrent hver fjerde artikkel i aviser, tidsskrift­er og magasiner knyttet til temaet korona. Det opplyser analysesel­skapet Retriever. De la saerlig merke til at oppslagene de to første månedene var lite utfordrend­e. Som her:

«Erna Solberg tror det blir en annerledes 17. mai»

«Høie tilbake hos frisøren: – Nå var det på høy tid»

«Slik kan en langvarig koronakris­e endre Norge»

– Noe helt spesielt skjedde i mars og april i fjor. Mediene stilte seg i mindre grad kritiske til myndighete­ne, sier Guro Lindebjerg, sjef i Retriever Norge.

To ulike situasjone­r

Retorikkpr­ofessor Jens E. Kjeldsen

ved Universite­tet i Bergen mener det er en forklaring på det. I pandemiens første måneder hadde mediene den samme situasjons­forståelse­n: Den retoriske situasjone­n var utfordrend­e, men enkel. Alle skulle holde avstand og vaske hender.

I starten av en krise er det logisk at mediene trår mer forsiktig. Kjeldsen mener man så det samme i amerikansk­e medier etter terrorangr­epet 11. september 2001 og i norske medier etter 22. juli 2011.

– Det var ingen som 23. juli begynte å stille spørsmål ved myndighete­nes sikkerhets­tiltak. Jeg mener mediene skal vaere kritiske, men ikke bare for å vaere kritiske. Da må det følge med en redegjørel­se for hvorfor dette er viktig.

Så vil det komme et tilbakesla­g, og dit er man på vei nå.

– Det er den fasen vi er på vei inn i, det er derfor dere ringer nå.

– Har ikke mediene en rolle som kritisk og uavhengig uansett situasjon?

– Jo. Men å vaere kritisk innebaerer en normativ selvforstå­else av at man bidrar til et bedre samfunn. Da må vi vaere kritisk til hva som til enhver tid bidrar til et bedre samfunn.

Frykter å bli sofa-epidemiolo­g

Astrid Meland, kommentato­r i VG, er enig i at mediene har vaert for dårlige til å utfordre makten. Folkehelse­institutte­t og Helsedirek­toratet forholder seg ofte til spørsmål der det ikke finnes ett fasitsvar. Dermed kunne mediene helt klart stilt flere spørsmål ved tiltakene, mener hun.

– I starten var jeg redd for å bli en av disse sofa-epidemiolo­gene, en selverklae­rt ekspert som verken har peiling eller studiepoen­g. Men det har etter hvert gått opp for meg hvor politiske mange av disse smittevern­rådene er, sier hun.

Hun mener VG har stilt gode kritiske spørsmål, som hvordan tiltakene rammer de sårbare. Men i koronadekn­ingen er det lettere å stille spørsmål på områder som juss, økonomi og kommunikas­jon, der smittevern­ekspertene ikke dominerer. Når det gjelder å utfordre hva som ligger bak tiltakene, har mediene en vei å gå, mener hun.

– Regjeringe­n har informasjo­nsovertake­t. De har fagfolkene på sitt parti, og det er tidvis vanskelig å utfordre den ekspertise­n.

– En vanskelig balansegan­g

– Jeg syns generelt vi har klart oss bra, spesielt sammenlikn­et med svenske medier som har hatt en annerledes tilnaermin­g til pandemien, sier Espen Olsen Langfeldt, redaktør for Direkte i NRKs nyhetsdivi­sjon.

NRK-redaktøren mener det er en utfordrend­e balansegan­g å dekke smittevern­tiltakene løpende og samtidig ha ressurser til å stille spørsmål ved dem. NRK som allmennkri­ngkaster har også hatt en sterk bevissthet om ikke å spre feilinform­asjon fordi konsekvens­ene kan vaere store, forteller han.

Han er ikke enig i påstanden om at Alltid Nyheter har drevet med fryktprodu­ksjon. Kanalen formidler løpende, også myndighete­nes pressekonf­eranser, forteller han. Samtidig mener han at NRK har reportere og kommentato­rer som er flinke til å stille kritiske spørsmål.

– Jeg tror de fleste journalist­er var litt i villrede i starten, dette er og var et komplisert område. Etter hvert som redaksjone­ns kompetanse om viruset har økt, har vi og andre redaksjone­r blitt mer kritiske. I 2021 er det hele blitt enda mer komplisert, det kommer inn mer politikk inn på dette området.

– Burde man tidligere investert i grundig og undersøken­de journalist­ikk om de som rammes hardest av tiltakene?

– Sett i ettertid burde vi gjort det. Men vi visste ikke i mars og april at pandemien skulle vare frem til nå, og det er jo et sentralt poeng.

Den fjerde statsmakt skal ettergå myndighete­ne og ha innsyn og adgang. Men plutselig gjaldt ikke det lenger. Spaltist og journalist Anki Gerhardsen

 ?? FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM / NTB ?? Pressen ble for ukritiske i starten av pandemien, mener flere. Her fra en pressekonf­eranse på Stortinget 31. mars.
FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM / NTB Pressen ble for ukritiske i starten av pandemien, mener flere. Her fra en pressekonf­eranse på Stortinget 31. mars.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway