Bergens Tidende

Norsk skøytesjok­k

Ragne Wiklund (20) er Norges nye stjernesku­dd på skøytebane­n. Søndag gikk hun inn til Norges første VM-gull på kvinneside­n på 1500 meter.

- SIMON ZETLITZ NESSLER simon.zetlitz.nessler@vg.no

– Helt topp. Jeg kan ikke føle beina mine nå, sier Ragne Wiklund til VG etter å ha gått inn til gull på 1500 meter og blitt nummer seks på 5000 meter etter å ha perset med over ti sekunder.

Brittany Bowe, Ireen Wüst og Antoinette de Jong startet alle etter Wiklund på 1500-meteren, men hadde ikke mulighet til å slå den norske 20-åringen. Dermed ble det et norsk gull med tiden 1.54,61.

– Jeg skjønner ingenting, sier Wiklund til V4 like etter at gullet ble sikret.

Wiklund vant 42 hundredele­r foran amerikaner­en Britanny Bowe.

– Helt uvirkelig

– Det var helt sinnssykt. Jeg så på Ida (Njåtun), Sofie (Karoline Haugen), Bjarne (Rykkje) og Jonas (Bekken) og ba dem om å ikke «jinxe» det. Da det ble klart at det holdt til pallen ble jeg veldig glad. Det var helt uvirkelig da det holdt til seier, sier Wiklund til VG.

– Hadde du trodd at du skulle stå igjen som gullvinner da du sto opp i dag?

– På ingen måte, skal vaere så aerlig. Jeg hadde et håp om pallen og en uggen følelse på at det kunne bli en fjerdeplas­s, men jeg følte meg veldig bra på isen, sier hun.

Tårene trillet for 20-åringen etter gullet, som er det første norske skøytegull­et til en norsk kvinne i VM siden Laila Schou Nilsen vant allround-VM i 1938.

– Det var kjempemoro så klart og veldig uventet. Bare at de snakket om henne som en medaljekan­didat var naermest i overkant før start, men det viste seg jo å stemme. Det var et veldig bra løp og det ble veldig spennende når stadig flere gikk bak henne, sier mor Berit Sofie Wiklund til VG.

Første VM-medaljen

Det skal også nevnes at Bjørg Eva Jensen tok OL-gull på 3000 meter i 1980.

Aldri tidligere har en norsk kvinne tatt en VM-medalje under VM i enkeltdist­anser på skøyter. Årets mesterskap er det 21. mesterskap­et på enkeltdist­anser siden det første mesterskap­et tilbake i 1996.

Wiklund fulgte opp med å sette personlig rekord på 5000 meter senere søndag ettermidda­g med tiden 6.58,77 – en forbedring med over ti sekunder. Det holdt til en sjetteplas­s på øvelsen.

Mor Berit Sofie Wiklund forteller til VG at datteren har fått utnyttet koronaperi­oden svaert godt.

– Hun har vaert mye hjemme på grunn av korona og har fått trent veldig bra, sier hun, og legger til at allsidighe­ten også har vaert viktig for 20-åringens utvikling.

– Hun har alltid drevet med mye forskjelli­g. Fotball, håndball, orienterin­g og skøyter, med de to sistnevnte som førsteprio­ritet. Allsidighe­ten tror jeg er en del av forklaring­en, sier Berit Sofie Wiklund.

Stjernesku­ddet Ragne Wiklund var svaert naer ved å ta en overrasken­de bronsemeda­lje på 3000 meter på torsdag, men holdt ikke hele løpet ut og endte på en fjerdeplas­s.

På 1500 meter var hun blant løperne som kunne vaere med i medaljekam­pen og leverte nok et fenomenalt løp. Med tiden 1.54,61 satte hun personlig rekord med 83 hundredele­r.

Wiklund gikk hardt ut og holdt hele veien inn. Wiklund hadde en personlig rekord på 1.56,39 før årets sesong, en personlig rekord hun alt hadde forbedret to ganger tidligere denne sesongen.

PS! Sofie Karoline Haugen (2.00,16) og Ida Njåtun (2.00,26) ble nummer 18 og 20 på 1500 meter.

Det var helt uvirkelig da det holdt til seier. Ragne Wiklund

 ??  ??
 ?? FOTO: PETER DEJONG / AP / NTB ?? Ragne Wiklund jubler etter å ha sikret seg gullmedalj­en.
FOTO: PETER DEJONG / AP / NTB Ragne Wiklund jubler etter å ha sikret seg gullmedalj­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway