Bergens Tidende

Bergensreg­issør bak ny Netflixser­ie

Bergensere­n Erik Richter Strand kommer onsdag med en påkostet spenningss­erie på Netflix. Han har gjengen bak «The Crown» i ryggen.

- FRANK JOHNSEN frank.johnsen@bt.no

Miniserien «Behind Her Eyes», basert på Sarah Pinborough­s bestselgen­de roman fra 2017, kommer på Netflix 17. februar.

Erik Richter Strand fra Bergen har regissert alle episodene på den psykologis­ke thrilleren – et ukonvensjo­nelt trekantdra­ma mellom et gift par og en alenemor.

– En spesiell tid

Innspillin­gen var ferdig i oktober 2019, før pandemien traff verden.

– Jeg er glad vi var kommet godt i gang med klipping og etterarbei­d da mars kom. Men vi ble et halvt år forsinket med prosjektet, sier Strand.

Regissøren flyttet til London i april 2019 for å planlegge innspillin­gen av «Behind Her Eyes». Hele arbeidspro­sessen tok halvannet år.

– London er en bra by å bo i, men det har vaert en veldig spesiell tid. Først brexitprot­estene som førte til nyvalget som gjorde

Boris Johnson til ny statsminis­ter. Så kom koronaen. Det og arbeidet med serien gjorde at jeg ble vaerende lenger enn planlagt, sier Strand.

Innspillin­gen tok 84 dager, først i Skottland, så i Londonområ­det.

– Jeg hadde gode skuespille­re og et flott team rundt meg. Filmfolk i England har en utrolig arbeidsmor­al og et velsmurt hierarki, så det var effektive dager.

– Hvordan var samarbeide­t med giganten Netflix?

– De var tett involvert fra manus til ferdig klipp og fikk tilsendt versjoner av hver episode i klippen. Produsente­ne i Netflix er flinke. Det er hele veien kreative samtaler, ingen diktater. Heldigvis ble det få uenigheter, sier Strand.

– Overrasken­de twist

Serien er basert på en bestselger og Netflix har tro på gode seertall, skal vi tro regissøren.

– De har virkelig investert i

serien og gjort en stor jobb med å selge den, sier Strand.

«Behind Her Eyes» har flere kjente skuespille­re på rolleliste­n, men ingen stjerner. Det er Strand glad for nå.

– Dette er en middels stor produksjon i internasjo­nal målestokk – med et budsjett på cirka 220 millioner kroner. For meg er det fint å slippe å måtte planlegge rundt pengeinter­esser, tilgjengel­ighet og andre ting som følger med når store navn står på plakaten, sier han.

Historien er, ifølge regissøren, et mysterium med en veldig overrasken­de twist.

Netflix bruker dette aktivt i markedsfør­ingen nå, hvor de ber folk som har lest boken om ikke å avsløre slutten før folk får sett serien.

– Noe av det som tiltrakk meg ved prosjektet, var muligheten til selv å regissere alle seks episodene. Som eneste regissør kan du tilføre serien en unik identitet, hele veien gjennom. Stemningen, skuespille­t, alt blir mer presist og helhetlig, og man får mye større kontroll på sluttresul­tatet. Det føles alltid tilfredsst­illende, sier Strand.

Jobbet med Bonos datter

Romanen veksler mellom to fortellers­temmer som beskriver handlingen på hver sin ulike måte.

– Steve Lightfoot og Angela LaManna gjorde en kjempejobb med å oversette dette fra bok til manus. En utfordring for oss i klippen var å plassere alle de små hintene riktig, slik at seerne kan vaere med på å løse mysteriet underveis, men ikke ligge «foran» fortelling­en, sier Strand.

Rockestjer­nen Bonos datter, Eve Hewson, spiller den gifte kvinnen i trekantdra­maet. Hun får mye å bryne seg på, ifølge regissøren.

– Eve er veldig profesjone­ll og dyktig. Men også modig. Rollen hennes er kanskje den vanskeligs­te å få til, det vil folk forstå når de ser serien.

– Blir det premierefe­st?

– Den gikk i vasken, dessverre. Men vi hadde en online-visning for stab og skuespille­re, der alle var koblet på samtidig. Det var hyggelig, sier Strand.

Gjennombru­dd i England

«Behind Her Eyes» er laget sammen med det britiske filmog TV-produksjon­sselskapet Left Bank Pictures, som står bak det globale seriefenom­enet «The Crown».

Suksessen med TV-serien «Valkyrien», som han både skrev og regisserte, åpnet britiske dører på vidt gap.

I fjor kom det også en engelsk nyinnspill­ing av serien, «Temple», som nå går på HBO Nordic.

– «Valkyrien» ga meg oppmerksom­het, hos agenter, produsente­r og TV-kanaler. Det har ballet på seg. Jeg vurderer flere prosjekter parallelt, også for Left Bank, og satser på at noe av det lander. I denne bransjen er ingenting sikkert før du står på settet, sier Strand.

Nå ser han frem til Netflix-premieren 17. februar, til 200 millioner abonnenter i over 190 land.

– Filmen er dubbet til mange språk og det er positivt, så jeg er veldig spent på mottakelse­n rundt omkring.

 ??  ?? Erik Richter Strand sammen med filmens hovedrolle, Simona Brown, under innspillin­gen i London.
Erik Richter Strand sammen med filmens hovedrolle, Simona Brown, under innspillin­gen i London.
 ?? FOTO: NETFLIX ??
FOTO: NETFLIX
 ?? FOTO: JOSH BARRATT / NETFLIX ?? Erik Richter Strand regisserer Tom Bateman og Bonos datter, Eve Hewson, i en scene i «Behind Her Eyes». Under: Slik ser samme scene ut i filmen.
FOTO: JOSH BARRATT / NETFLIX Erik Richter Strand regisserer Tom Bateman og Bonos datter, Eve Hewson, i en scene i «Behind Her Eyes». Under: Slik ser samme scene ut i filmen.
 ??  ??
 ?? FOTO: SKY ?? Mark Strong spiller hovedrolle­n i «Temple», en nyinnspill­ingen av «Valkyrien». Sesong to er under innspillin­g.
FOTO: SKY Mark Strong spiller hovedrolle­n i «Temple», en nyinnspill­ingen av «Valkyrien». Sesong to er under innspillin­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway