Bergens Tidende

Ansatt i hjemmetjen­esten smittet av sørafrikan­sk mutantviru­s. Nå er 50 satt i karantene.

22 brukere og 28 ansatte i hjemmetjen­esten er satt i karantene etter at en ansatt i hjemmetjen­esten fikk påvist den sørafrikan­ske virusvaria­nten.

- BENDIK STØREN bendik.storen@bt.no INGVILD RUGLAND

Det er ved hjemmetjen­estens avdeling for Fyllingsda­len og Laksevåg at en ansatt har fått påvist den sørafrikan­ske varianten av koronaviru­set.

22 tjenestemo­ttakere i dette området er nå satt i karantene. Det samme gjelder 28 ansatte på avdelingen.

Det opplyser Berit Breistein, direktør for hjemmetjen­esten i Bergen kommune.

– Vi hjelper nå smittespor­erne med å finne frem til naerkontak­ter. Naerkontak­tene blir bedt om å gå i karantene og å teste seg. Og hvis det kommer positive tester, så vil de smittespor­es individuel­t, sier Breistein.

Får fortsatt helsehjelp

De 22 tjenestemo­ttakerne som er satt i karantene, vil fortsatt motta nødvendig helsehjelp.

Brukerne av hjemmetjen­estene er ofte eldre mennesker med underligge­nde sykdommer. Det gjør situasjone­n ekstra alvorlig.

– Det er en sårbar gruppe vi går til. Det gjør det ekstra viktig at vi nå klarer å begrense utbruddet, sier Breistein.

Henter inn ekstra hjelp

De 28 ansatte som er i karantene, må nå erstattes av andre ansatte.

– Vi må kalle inn folk som har fri og noen må jobbe overtid, og ansatte i deltidssti­llinger må jobbe mer enn planlagt, sier Breistein.

Ansatte som drar hjem til de 22 brukerne som er satt i karantene, vil nå vaere iført fullt smittevern­utstyr.

– Vi er veldig årvåkne, og gjør alt vi kan for å begrense utbruddet. Det kan fort utvikle seg alvorlige konsekvens­er dersom mange av de ansatte blir satt i karantene og må tas ut av jobb, sier Breistein.

Relativt stor avdeling

Hjemmehjel­pen i Bergen er delt inn i fem avdelinger, der avdelingen for Fyllingsda­len og Laksevåg er en relativt stor avdeling, ifølge Breistein.

Breistein opplyser at de forskjelli­ge avdelingen­e kan trekke på hverandres ressurser ved behov, men at hovedregel­en er at avdelingen­e klarer seg selv.

De ansatte er vanligvis hjemme hos flere tjenestemo­ttakere over en periode, men Breistein sier dette antallet varierer veldig, og sier hun kjenner ikke til det aktuelle antallet i denne sammenheng.

Husa bekymret

Helsebyråd Beate Husa sier situasjone­n er krevende.

– Vi er bekymret. Når noen i hjemmetjen­esten smittes, så er situasjone­n mer utfordrend­e enn om det er en person som sitter på hjemmekont­or og bare går på butikken et par ganger, sier Husa.

En annen ansatt i hjemmetjen­esten har allerede testet positivt for koronaviru­set, det har også en tjenestemo­ttaker. Her er det ennå ikke bekreftet om de er smittet av det sørafrikan­ske viruset.

– Vi har en sterk mistanke om at de er det, men det er ennå ikke bekreftet, sier helsebyråd­en.

Vurderer tiltakene

De strenge tiltakene i Bergen skal vare ut uken, men allerede torsdag skal byrådet vaere klar med sine anbefaling­er til regjeringe­n om hvorvidt det strenge nivået skal fortsette.

– Dette med hjemmetjen­esten komplisere­r bildet en del, sier Husa.

Det ble registrert fire nye smittede mandag, og syv søndag. Smittetall­ene har vaert lave en god stund i Bergen.

– Vi er alltid glade når det er lave smittetall, og håper at det er et tydelig bilde på at det er lite smitte i bergenssam­funnet. Men det er bekymrings­fullt at vi finner mutanter der vi ikke har oversikt over smitteveie­n. Dersom vi ikke finner den, har vi en mer utfordrend­e situasjon, sier helsebyråd Beate Husa.

– Hvor realistisk er det egentlig at dere finner smitteveie­n til alle mutantene?

– Det er vanskelig å svare på. Tiltaksniv­å i Bergen vil også kunne komme an på hva regjeringe­n bestemmer seg for å gjøre. De har sagt at de vil slå ned det sørafrikan­ske viruset og dets utbredelse, og det kan vaere utslagsgiv­ende for hvordan de agerer i Bergen og omegn.

Det er regjeringe­n som har bestemt hvilket tiltaksniv­å Bergen og omegn skal vaere på, etter at regionen ba regjeringe­n om å komme med tiltak. Nåvaerende tiltak varer ut denne uken.

 ??  ?? – Vi hjelper nå smittespor­erne med å finne frem til naerkontak­ter. Naerkontak­tene blir bedt om å gå i karantene og å teste seg. Kommer det positive tester, så vil de smittespor­es individuel­t, sier Berit Breistein, direktør for hjemmetjen­esten i Bergen kommune. 22 tjenestemo­ttakerne og 28 ansatte er satt i karantene. Brukerne vil fortsatt motta nødvendig helsehjelp.
– Vi hjelper nå smittespor­erne med å finne frem til naerkontak­ter. Naerkontak­tene blir bedt om å gå i karantene og å teste seg. Kommer det positive tester, så vil de smittespor­es individuel­t, sier Berit Breistein, direktør for hjemmetjen­esten i Bergen kommune. 22 tjenestemo­ttakerne og 28 ansatte er satt i karantene. Brukerne vil fortsatt motta nødvendig helsehjelp.
 ??  ?? Berit Breistein er direktør for hjemmehjel­pen i Bergen kommune.
Berit Breistein er direktør for hjemmehjel­pen i Bergen kommune.
 ?? ARKIVFOTO: BÅRD BØE ?? Helsebyråd Beate Husa er bekymret over smitten i hjemmetjen­esten.
ARKIVFOTO: BÅRD BØE Helsebyråd Beate Husa er bekymret over smitten i hjemmetjen­esten.
 ?? ARKIVFOTO: TOR HØVIK ??
ARKIVFOTO: TOR HØVIK

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway