Bergens Tidende

– Mange får neppe opplaering­en de har krav på

Laerermang­elen er størst på de laveste klassetrin­nene.

- MARIANNE STENSLAND marianne.steinsland@schibsted.com

Mindre grupper og flere smittevern­tiltak gjør at halvparten av norske skoler måtte bruke annet personale som laerere under koronapand­emien. Det viser nye tall fra Statistisk sentralbyr­å (SSB).

Begrepet «annet personale» inkluderer både dem som tradisjone­lt blir omtalt som ufaglaerte, men også personer med annen pedagogisk utdannelse.

Små kohorter

Saerlig på mange barneskole­r har dette vaert vanlig.

Våren 2020 brukte 55 prosent av barneskole­ne annet personale som laerere. Tilsvarend­e tall for kombinerte skoler (1. til 10. klasse) og ungdomssko­ler var henholdsvi­s 44 og 22 prosent:

Situasjone­n bedret seg noe for barneskole­ne på høsten. Da sank andelen til 46 prosent. For grunnskole­n som helhet (1.-10. klasse), økte andelen totalt sett med tre prosent.

Emmie Stolpe Foss i SSB sier til Aftenposte­n at barneskole­ne er saerlig utsatt fordi kohortene er mindre. Dermed blir det behov for flere laerere.

– De yngste barna har også vaert mer på skolen. Da blir det også behov for flere laerere, sier hun.

– Får konsekvens­er

– Konsekvens­en er at mange elever neppe har fått den opplaering­en de har krav på, sier Steffen Handal, lederen i Utdannings­forbundet.

Han sier laereres evner ikke bare handler om hvilken fagkunnska­p de har, men også om de kan bruke denne til god og engasjeren­de undervisni­ng.

– Dette kan ikke en assistent på samme måte som en laerer. De har heller ikke samme forutsetni­ng for å skape gode klassemilj­øer og godt laeringsmi­ljø.

Endret reglene

Det var også et av kunnskapsm­inister Guri Melbys (V) argumenter da hun forrige uke åpnet for bruk av digital undervisni­ng på gult nivå, selv om det ikke er begrunnet i smittevern.

Nå kan hjemmeskol­e brukes i situasjone­r der det gir bedre undervisni­ng. Forutsetni­ngen er at det er pedagogisk forsvarlig.

Både FHI, Barneombud­et og til dels Helsedirek­toratet var i utgangspun­ktet kritiske til beslutning­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway