Bergens Tidende

Fagetat sier de kan komme i gang med ny jernbane til Voss i 2027. Alt for seint, svarer ordføreren.

– Dette prosjektet er allerede på overtid, sier Hans Erik Ringkjøb (Ap).

- KJETIL GILLESVIK kjetil.gillesvik@bt.no

Mandag formiddag samlet Bergen Naeringsrå­d representa­nter fra politikk og naeringsli­v til et digitalt møte om samferdsel­sprosjekte­t K5 Arna-Voss. Her presentert­e de en undersøkel­se som viser at ni av ti av naeringsrå­dets medlemmer mener behovet for ny vei og bane mellom Bergen og Voss er stort. Et like stort antall vurderer sikkerhete­n på strekninge­n som svaert eller ganske dårlig.

– Når så mange er enig om at dette er et godt prosjekt, da blir det rart om politikern­e skal mene noe annet, sier Hans Erik Ringkjøb (Ap), ordfører i Voss.

Sliter med jernbanekr­onene

Årsaken til at møtet avholdes nå er at en ønsker å legge press på regjeringe­n før fremleggel­sen av Nasjonal transportp­lan om en drøy måned. Det er denne planen som viser hvilke samferdsel­sprosjekt som skal prioritere­s de neste tolv årene. Forkjemper­ne for K5-prosjektet vet at ingenting kommer av seg selv.

For fire år siden møtte Hans Erik Ringkjøb opp på regjeringe­ns pressekonf­eranse på Arna stasjon. Han følte seg trygg på at byggestart var naer. Hvorfor ellers velge en jernbanest­asjon som lokalitet? Det skulle imidlertid vise seg at prosjektet ikke engang var fullfinans­iert i den tolv år lange transportp­lanen. Først og fremst var det jernbanekr­onene som manglet.

Også denne gangen har det vaert størst motvilje mot å realisere banedelen av prosjektet. I fjor vår uttalte Ingrid Hovland, direktør for Statens vegvesen, til BA at det ikke var penger til både vei og bane. Veien måtte bygges først.

– Dette er på overtid

Da fagetatene la frem sin prioriteri­ngsliste for Nasjonal transportp­lan i oktober i fjor ble budskapet gjentatt. Jernbanedi­rektoratet viste til at med dagens rammer så var det ikke mulig å komme i gang med baneprosje­ktet før en gang etter 2029. Protestene lot ikke vente på seg.

– Dersom dette blir resultatet, er det helt krise. Det vil bety et massivt løftebrudd fra regjeringe­n overfor befolkning­en i Hordaland, uttalte SV-leder Audun Lysbakken.

Nå har Jernbanedi­rektoratet vurdert saken på nytt. I et notat som ble presentert i midten av januar skriver de at «innenfor oppdatert økonomisk ramme finner de ... rom for å starte utbygginge­n av Arna-Stanghelle i ... cirka 2027».

Voss-ordfører Hans Erik Ringkjøb er ikke fornøyd med forslaget.

– Nei, nei, nei. Dette prosjektet er allerede på overtid, sier han.

Naeringsli­vet tok selvkritik­k

På Bergen Naeringsrå­ds digitale konferanse om K5 sluttet alle rekkene bak budskapet om at det haster å komme i gang med 25-milliarder­sprosjekte­t. Jan Erik Kjerpeseth, administre­rende direktør i Sparebanke­n vest, var kritisk til den jobben naeringsli­vet har gjort for å løfte prosjektet.

– Vi opplever at dette prosjektet ikke har fått en oppmerksom­het som gjenspeile­r den støtten det har i regionen. En har tatt for lett på det, tatt for gitt at dette kommer på plass, sier Kjerpeseth.

Han har tatt initiativ for å få etablert et pådriverse­lskap som skal jobbe for K5-prosjektet.

Skiller ikke vei og bane

Et pådriverse­lskap for prosjektet finnes allerede. Det heter Forum nye Bergensban­en og ledes av den tidligere stortingsr­epresentan­ten Hilde Magnusson. Hun har de siste månedene notert seg for en stor seier. I et nylig notat fra Jernbanedi­rektoratet ble merkostnad­en ved å bygge vei og bane hver for seg anslått til drøyt fem milliarder kroner.

– Det brevet satte et punktum for tanken på å skille vei og bane, sier Magnusson.

– I samme notatet blir det foreslått å starte opp i 2027. Hva tenker du om det?

– Det er for seint. Fagetaten har sagt de kan komme i gang 2023–2024. Det må vi holde på, sier hun.

 ?? ARKIVFOTO: RUNE SAEVIG ?? Erna Solberg og Knut Arild Hareide hadde med seg dårlige nyheter til Arna stasjon for fire år siden. Hans Erik Ringkjøb håper på en bedre NTP denne gangen.
ARKIVFOTO: RUNE SAEVIG Erna Solberg og Knut Arild Hareide hadde med seg dårlige nyheter til Arna stasjon for fire år siden. Hans Erik Ringkjøb håper på en bedre NTP denne gangen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway