Bergens Tidende

– Hadde ikke laget planer for at 500 skulle i karantene

Hans Petter Thorbjørns­en har vaert ordfører i Ulvik i nesten ti år. Ingenting kan måle seg med de to siste ukene.

- PER LINDBERG per.lindberg@bt.no

– Fra mars i fjor til januar i år ble 6 av 1067 innbyggere smittet av koronaviru­set. Alle følte seg trygge. Vi har god plass og er få mennesker i Ulvik, sier Thorbjørns­en.

– Vi stengte kommunen

Han forteller at han satt i kommunal kriseledel­se 28. januar da de oppdaget at innbyggere hadde testet positivt. Det ble starten på en krise. 1. februar ble tiltak iverksatt. I løpet av de 16 neste dagene hadde 130 innbyggere testet positivt.

– Vi stengte kommunen tidlig. Etter hvert som flere ble smittet ble det svaert vanskelig å drifte kommunen ettersom vi måtte sette så mange i karantene.

På et tidspunkt var 500 innbyggere i karantene, forteller Thorbjørns­en.

– Vi klarte ikke å stille med egne folk på jobb på omsorgstun­et, der våre syke og eldre bor. Smitten spredte seg også dit, fortsetter han.

Da var det godt å ha naboer. Stord og Helse Bergen, gjennom Voss sjukehus, stilte med helseperso­nell, mens Eidfjord kommune laget mat og hjalp til med testing.

Takker for hjelpen

Bergen legevakt sendte så mannskap til Ulvik som testet innbyggern­e for korona.

Brakanes hotell ble tatt i bruk for flere gjestearbe­idere.

Ordføreren forteller at også flere ulvikinger har bodd på hotellet, blant annet helseperso­nell ved omsorgstun­et.

– Vi er takknemlig­e for alle som stilte opp og hjalp til, sier Thorbjørns­en.

– Hva er laerdommen? – At dette viruset kan spre seg hvor som helst. Vi har hatt mange barn som har vaert smittet, og hver familie har gjerne flere barn i ulike kohorter. Da vandrer viruset mellom familiene.

Vi klarte ikke å stille med egne folk på jobb på omsorgstun­et, der våre syke og eldre bor. Hans Petter Thorbjørns­en, ordfører i Ulvik

– Andre erfaringer?

– At det som er nedfelt i beredskaps­planer ikke nødvendigv­is skjer. Vi hadde ikke laget planer for at 500 skulle vaere i karantene, slik at vi ikke fikk folk på jobb.

– Et sjokk for mange

Thorbjørns­en mener bygden har stått sammen de siste ukene og forteller at det har vaert få folk ute og at de aller fleste har holdt seg hjemme.

– Jeg tror det ble et sjokk for mange at vi bodde i episentere­t, men de fleste har tatt det med fatning. Samholdet er godt, og alle vil bidra.

Nå tror han at bygden er over det verste. De som først gikk i karantene er på vei ut av den. Lørdag ble det registrert fire nye smittede.

– Så vidt meg bekjent har seks innbyggere vaert på sykehus. Mange har vaert hatt kraftige sykdomsfor­løp uten å bli innlagt. Det var en som sammenlikn­et sykdommen med influensa ganger tre, sier Thorbjørns­en.

 ?? ARKIVFOTO: RUNE SAEVIG ?? Hans Petter Thorbjørns­en Fra Arbeiderpa­rtiet er ordfører i Ulvik kommune.
ARKIVFOTO: RUNE SAEVIG Hans Petter Thorbjørns­en Fra Arbeiderpa­rtiet er ordfører i Ulvik kommune.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway