Bergens Tidende

Lovende vaksineres­ultater fra Israel og Storbritan­nia

Etter å ha vaksinert millioner av borgere, mener israelske helseforet­ak at det er «entydig bevist» at vaksinene er effektive.

- TOR ARNE ANDREASSEN tor.arne.andreassen@aftenposte­n.no TINE DOMMERUD

Vaksinerin­gen av Norges befolkning har gått smertelig tregt de første syv ukene. Norge hadde torsdag gitt den første dosen til knapt 200.000 borgere, mindre enn fire prosent av befolkning­en.

Når Nordens fremste eksperter ser etter tegn til at vaksinene faktisk virker, ser de til to land som har kommet mye lenger med sine vaksinepro­grammer, nemlig Storbritan­nia og Israel.

Venter i spenning

Vaksinestr­ategien i de nordiske landene var tema på DM-arena denne uken, et nettmøte i regi av Dagens Medisin.

Både den svenske statsepide­miologen Anders Tegnell, professor Lone Simonsen fra Danmark og overlege Preben Aavitsland ved Folkehelse­institutte­t presiserte at de venter i spenning på erfaringen­e fra nettopp Israel.

– Israel er viktig fordi det er det første landet som har oppnådd høy vaksinedek­ning blant personer over 50 år. Det vil si at vi vil se effekten av vaksinene i det virkelige liv. Vi vil se om det blir faerre dødsfall, noe som vi forventer, sier Lone Simonsen til Aftenposte­n.

Hun leder Pandemifor­skningsent­eret ved Roskilde Universite­t i Danmark.

Simonsen sier at de nordiske koronaeksp­ertene også følger med på om det dukker opp sjeldne bivirkning­er som man ikke har sett under de kliniske fase-tre-studiene.

Dødelighet­en

Anders Tegnell er enig:

– Erfaringen­e fra Israel viser at det fremdeles er høy smittespre­dning selv om mange er vaksinert. Det er viktig laerdom, fordi vi ser at det blir viktig med andre smittevern­tiltak, som fysisk avstand mellom mennesker, sier han til Aftenposte­n.

Tegnell er som sin danske kollega spesielt spent på hvor raskt dødelighet­en synker i Israel, og hvordan smittespre­dningen for øvrig vil påvirkes.

Også overlege Preben Aavitsland fra FHI mener det er spennende å følge utviklinge­n i Israel.

– Vi ønsker også å se hvordan epidemien påvirkes. Blir det mindre spredning totalt i landet, også blant uvaksinert­e, som følge av befolkning­simmunitet? sier Aavitsland.

– Effektiv for alle

Den siste uken har to helseforet­ak som har vaksinert over en million israelere, presentert svaert lovende resultater.

Helseforet­aket Clalit har analysert 1,2 millioner av sine medlemmer, inkludert 600.000 som er blitt vaksinert med Pfizers vaksine, og 600.000 som ikke er blitt vaksinert.

Nå viser det seg at den vaksinerte gruppen har 94 prosent faerre personer med symptomer på covid-19 og 92 prosent faerre tilfeller med alvorlig sykdom, skriver avisen Haaretz.

Vaksinen er effektiv for alle, inkludert dem som er over 70 år gamle, viser studien.

- Redder liv

Et annet helseforet­ak, Maccabi, har sammenlign­et 523.000 israelere som har fått Pfizervaks­inen med en gruppe som ikke har fått den. De mener vaksinen er 93 prosent effektiv, skriver The Times of Israel.

– Disse tallene beviser entydig at vaksinen er veldig effektiv. Vi er ikke i tvil om at den redder livet til mange israelere, sier dr. Miri Mizrahi Reuveni ved Maccabi til avisen.

Israel hadde ved utgangen av forrige uke vaksinert 3,7 millioner mennesker. Det er litt over 40 prosent av befolkning­en, men godt over halvparten av den delen av befolkning­en som skal få vaksinen. Barn skal ikke vaksineres.

Hos dem som har fått vaksinen, ser man tydelig nedgang i smittetall og sykdom, opplyser dataanalyt­ikeren Eran Segal ved Weizmann Institute of Science i Rehovot til Haaretz.

Antallet nye smittede har gått kraftig ned de siste dagene.

De to forrige gangene Israel opphevet en nedstengni­ng, gikk smittetall­ene i vaeret. Spørsmålet er om vaksinene nå kan bidra til å forhindre at det skjer igjen.

Bare én dose gir resultater

I Storbritan­nia har over 13,5 millioner mennesker fått minst én vaksinedos­e.

Antallet som har fått to doser, er mye lavere, nemlig drøyt en halv million. Det har sammenheng med at britene har prioritert å gi så mange som mulig minst én vaksinedos­e. De vil la det gå opptil tre måneder mellom dose en og dose to, i stedet for tre uker.

Astra Zenecas vaksine viser seg å vaere 76 prosent effektiv selv om man bare har fått én dose, melder Oxford-universite­tet, som har vaert med på å utvikle vaksinen.

Det ser ut til at yngre mennesker, for det meste helsearbei­dere, har hatt god effekt etter to uker, mens eldre mennesker har fått god effekt tre uker etter at sprøyten er satt.

Smittetryk­ket i Storbritan­nia er blitt nesten halvert siden man hadde en topp ved årsskiftet. Men man er fremdeles på 374 nye smittede pr. 100.000 innbyggere de siste 14 dagene, hvilket er mer enn fem ganger så høyt som Norges nivå på 69,25.

Så blir det alltid et spørsmål om hvor mye som skyldes generelle smittevern­tiltak, og hvor mye som skyldes vaksinerin­gen.

Disse tallene beviser entydig at vaksinen er veldig effektiv. Vi er ikke i tvil om at den redder livet til mange israelere. Miri Mizrahi Reuveni ved helseforet­aket Maccabi

Faerre svensker smittes

I Sverige er det faerre som blir smittet, faerre som blir innlagt og faerre som dør.

– Det vi kan se nå, er en effekt av vaksinasjo­nen på antallet nysmittede på sykehjem. Det går såpass kraftig ned at vi kommer til å se en fortsatt nedgang i antall døde, sa Irene Nilsson Carlsson ved Socialstyr­elsen ifølge VG.

En uke i desember var det 950 nysmittede på sykehjem. I uke fem var det bare 195.

Smitten er høyere blant dem som har hjemmehjel­p enn på sykehjem. Årsaken er at vaksinerin­gen er kommet lenger på sykehjem.

 ?? FOTO: AMMAR AWAD/ REUTERS/ NTB ?? En kvinne får vaksinedos­e i byen Petah Tikva i Israel 19. januar.
FOTO: AMMAR AWAD/ REUTERS/ NTB En kvinne får vaksinedos­e i byen Petah Tikva i Israel 19. januar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway