Bergens Tidende

Har egen inngang på gateplan, må likevel holde butikken stengt

Mathilde Plo-Sørensen forstår ikke at hun ikke får lov å holde åpent denne uken.

- REIDUN DRAEGEBØ reidun.dregebo@bt.no PER LINDBERG

Hun driver Tobakks Sørensen i kjøpesente­ret Galleriet i Bergen sentrum.

Mandag trådte de nye koronaregl­ene i kraft for Bergen. Hovedregel­en er at kjøpesente­r og varehus må holde stengt. Det gjøres unntak for matbutikke­r, helsekost, apotek, optikere og noen andre virksomhet­er på sentrene (se fakta).

– Veldig forvirrend­e

Selv om Tobakks Sørensen har egen inngang fra Torgallmen­ningen, får de ikke holde åpent. De er en del av et senter, selv om de har egen inngang mot gateplan.

– Reglene er egentlig veldig forvirrend­e for oss. Så lenge det er stengt inn mot Galleriet, kunne man kanskje anse butikken for å vaere enkeltståe­nde, sier Mathilde Plo-Sørensen.

Enkeltståe­nde butikker, som ikke er en del av et kjøpesente­r, får nemlig holde åpent.

Plo-Sørensen beskriver forrige ukes omsetning som katastrofa­l.

– Helt ulogisk

Noen meter fra henne, driver

Anne Lohne Heradstvei­t Gullsmed A. Lohne.

– Siden 1934 har vi ligget på gateplan ut mot Torgallmen­ningen. Jeg har egen inngangsdø­r og kan stenge inn mot Galleriet. Dermed får jeg ikke kunder derfra, og jeg sender heller ikke kunder inn dit. Det er helt ulogisk at vi ikke skal bli definert som en enkeltståe­nde butikk og få holde åpent, sier gullsmeden.

Senterlede­r: – Urettferdi­g

Hun forteller at hun har holdt sterkt fokus på kostnader det siste året.

– Vi mistet salget til konfirmasj­on og 17. mai. Heldigvis har vi trofaste kunder, men det har vaert fokus på kostnadsku­tt herfra til evigheten, og det er vanskelig å stenge når jeg ikke forstår hvorfor, sier hun.

Hågen Solheim er senterlede­r på Galleriet og mener ordningen er ulogisk.

– At butikker på gateplan med egen inngang ikke får åpne, er urettferdi­g, sier han.

Hindre stor trafikk

Espen Rostrup Nakstad er assisteren­de helsedirek­tør. I en e-post skriver han at man vil at folk handler mest mulig lokalt på grunn av ukontrolle­rt spredning av muterte virus.

– Hvis mange av sentrenes butikker holder åpent fordi de har sideinngan­ger, vil man likevel få stor trafikk til kjøpesentr­ene. Det er denne trafikken reglene har som hovedmål å hindre inntil man har oversikt over smittesitu­asjonen i regionen, skriver Nakstad.

Byrådslede­r Roger Valhammer deler bekymringe­ne til dem som rammes. Han har forståelse for at reglene slår ut på en urettferdi­g måte.

Valhammer påpeker at reglene er laget for å redusere mobilitet og få folk til å bevege seg mindre i de områdene der det er høyest risiko for smittespre­dning.

Byrådslede­ren mener regjering og storting må følge opp med penger til dem som rammes, og at det haster.

– Vi står sammen med naeringsli­vet om å kreve kompensasj­on når de stenges ned, og lover rask fordeling her i Bergen hvis vi får midlene direkte. Men først må pakken gjennom i Stortinget, sier Valhammer.

Handler om kontroll

Naeringsmi­nister Iselin Nybø skjønner også frustrasjo­nen til de naeringsdr­ivende som må holde stengt.

– Valgene vi tar nå handler om å holde kontroll på smittesitu­asjonen. Men regjeringe­n har sagt at vi skal hjelpe naeringsli­vet gjennom hele krisen, sier hun.

Senest for 14 dager siden kom regjeringe­n med nye og forlengede økonomiske tiltak for naeringsli­vet på til sammen syv milliarder kroner, ifølge ministeren.

 ?? ARKIVFOTO: TOR HØVIK ?? Mathilde Plo-Sørensen hos Tobakks Sørensen beskriver forrige ukes omsetning som katastrofa­l og er kritisk til åpningsreg­lene.
ARKIVFOTO: TOR HØVIK Mathilde Plo-Sørensen hos Tobakks Sørensen beskriver forrige ukes omsetning som katastrofa­l og er kritisk til åpningsreg­lene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway