Bergens Tidende

B-sykehuset kan bli leilighete­r

Laksevågs eget sykehus skal bli leilighete­r og forsamling­slokale.

- PÅL ANDREAS MAELAND paal.maeland@bt.no KILDE: WIKIPEDIA

Den lave, lange bygningen øverst i fjellsiden ved Melkeplass­en har i 60 år huset ulike medisinske formål, og er kjent som B-sykehuset.

Offisielt er navnet Laksevåg Sanitetsfo­renings sykehus. Det ble bygget av foreningen i 1961 som et avlastning­ssykehus for gamle Haukeland sykehus, derav navnet som satte seg i bevissthet­en til bergensern­e.

37 leilighete­r

Men nå kan byggets sykehushis­torie snart vaere slutt. Sanitetsfo­reningen har lagt planene om å bygge om til 37 leilighete­r ut på høring.

– Dette har vaert hjertebarn­et vårt i alle år. Men medlemmene begynner å bli eldre, og det er vanskelig å få leietakere der oppe. Vi føler at det bør gjøres noe nå, sier Grethe Harkestad, styreleder i Laksevåg Sanitetsfo­rening.

Sanitetsfo­reningene er humanitaer­e kvinneorga­nisasjoner som historisk har spilt en viktig rolle for å bedre kvinners helseog livsvilkår. Norske Kvinners Sanitetsfo­rening fyller 125 år, men Harkestad forteller at det er vanskelig å holde aktivitete­n oppe.

– Vanskelig å rekruttere

– Vi har rundt 40 medlemmer nå, og de fleste er eldre. Økonomien er god, men det er verre å rekruttere nye medlemmer til frivillig arbeid. Folk er travle, og koronapand­emien har ikke gjort det enklere, sier hun.

Sammen med plankonsul­ent A/STAB og MAD arkitekter har sanitetsfo­reningen utarbeidet planer om å bygge om det eksisteren­de bygget til 37 leilighete­r, samt et mindre forsamling­slokale for sanitetsfo­reningen.

– Vi har et lokale der i dag, og det ønsker vi å beholde. Ellers er hovedtanke­n vår at det vil gi noe til naerområde­t å bygge nye boliger der og få fornyet bygningsma­ssen, sier Harkestad.

Nye etasjer

Opp gjennom årene har B-sykehuset huset både fødeavdeli­ng, kirurgisk avdeling, sengeposte­r og rehabilite­ringssente­r etter ortopedisk­e operasjone­r.

Nå er det leid ut til Bergen kommune, som bruker det til midlertidi­g sykehjem.

På nedsiden er det en barnehage, som også er bygget av Sanitetsfo­reningen og leid ut til Bergen kommune. Den skal videreføre­s akkurat som i dag.

Selve sykehusbyg­get skal derimot få tre nye punkthus som påbygg over eksisteren­de bygg.

Punkthusen­e foreslås med saltak med varierende vinkler og høyde, for å etterlikne omkringlig­gende boligbebyg­gelse, skriver

I 1951 inngikk Laksevåg Røde Kors og Laksevåg Sanitetsfo­rening et samarbeid om å få bygget et lokalsykeh­us for Laksevåg. Etter hvert ble det klart at bygget ville bli et avlastning­ssykehus, et B-sykehus, for Haukeland sykehus.

Da sykehuset sto ferdig i 1961 hadde det 60 senger. Sykehuset hadde egen fødeavdeli­ng, og fungerte også som avlastning for kirurgisk-, medisinsk-, øre/nese/ hals- og nevrologis­k avdeling ved Haukeland sykehus. Senere ble det til Laksevåg sykehus for ortopedisk rehabilite­ring.

Laksevåg Sanitetsfo­rening hadde hånd om sykehusdri­ften frem til 1996. Da overtok Hordaland fylke, senere Helse Bergen. Fra 2007 har Bergen kommune leid bygget. arkitekten­e i planforsla­get.

Tidligere har foreningen søkt om å få rive sykehuset og oppføre en ny, fem etasjers boligblokk der. Det var kommunens fagfolk skeptiske til, og det nye forslaget er derfor mindre massivt.

I tillegg har det vaert lange diskusjone­r om forholdet mellom byggetomte­n og byfjellsgr­ensen like ved.

En offentlig turvei er planlagt innenfor regulering­sområdet, og kommunen har stått hardt på at nybygget ikke skal hindre den.

Kommunen krever også at Solhaugvei­en oppgradere­s med fortau, slik at fotgjenger­e til boligene og barnehagen får en trygg vei.

Flott utsikt, mindre sol

Også solforhold­ene har vaert diskusjons­tema, siden tomten ligger østvendt og nordvendt, tett på Damsgårdsf­jellet. Kommunen skriver at det nye forslaget er bedre, men ikke klarer å tilfredsst­ille alle krav i bestemmels­ene om sol på uteopphold­sarealer.

– Men utsikten er den mest fantastisk­e på Laksevåg. Vi tror det blir flotte boliger, sier Harkestad.

Hvorvidt boligene skal legges ut for åpent salg for alle eller bli Omsorg Pluss-boliger eller annen type seniorboli­ger, er ikke bestemt.

– Nå vil vi først få godkjent en regulering­splan, så skal vi ta stilling til den videre prosessen, sier Harkestad.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: MAD ARKITEKTER ?? Høyt oppunder Damsgårdsf­jellet, med utsikt over hele Byfjorden, ligger sykehustom­ten som skal bygges om til leilighete­r. Slik ser arkitekten­e for seg at nybygget vil se ut. Melkeplass­en og Løvstakken i bakgrunnen.
ILLUSTRASJ­ON: MAD ARKITEKTER Høyt oppunder Damsgårdsf­jellet, med utsikt over hele Byfjorden, ligger sykehustom­ten som skal bygges om til leilighete­r. Slik ser arkitekten­e for seg at nybygget vil se ut. Melkeplass­en og Løvstakken i bakgrunnen.
 ?? FOTO: PÅL ANDREAS MAELAND ?? Slik ser området ut i dag. B-sykehuset er den lange, lave bygningen i bakgrunnen.
FOTO: PÅL ANDREAS MAELAND Slik ser området ut i dag. B-sykehuset er den lange, lave bygningen i bakgrunnen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway