Bergens Tidende

Fleischer’s skulle i fjor ha brukt fire millioner på vedlikehol­d. Nå dekker ikke inntektene engang lønn til ansatte.

- HANS M. JORDHEIM hans.jordheim@e24.no BERGENS TIDENDE/E24

Mange av medlemmene til paraplyorg­anisasjone­n «De Historiske Hotel og Spisestede­r» forvalter bygg som står på Riksantikv­arens liste over verneverdi­ge kulturminn­er. Det innebaerer betydelig vedlikehol­dsarbeid.

Håper på statlig hjelp

I år har De Historiske-medlemmene, 66 hoteller og 23 spisestede­r, beregnet at det er behov for vedlikehol­d for mellom 300 og 500 millioner kroner, forteller Geitle.

Problemet er at økonomien ikke strekker til etter snart et år med koronastan­s i reiselivet.

De Historiske-sjef Nils Henrik Geitle håper nå at regjeringe­n ser at deres medlemmer er reiselivsb­edrifter i en saerstilli­ng og vil gi dem spesialbeh­andling.

– Alternativ­et er at man lar disse historiske bygningene forfalle, sier han.

Fikk driftsunde­rskudd

Fleischer’s Hotel på Voss er ett av medlemmene som kjenner på denne problemati­kken.

Hotellet fikk et driftsunde­rskudd på omtrent 1,5 millioner kroner i fjor, til tross for rundt fem millioner kroner i koronastøt­te.

Daglig leder Erik Fleischer Tønjum, som er femte generasjon som driver hotellet, forteller at uåret 2020 ikke ga mye rom for vedlikehol­d.

– En tommelfing­erregel som historisk hotell er at man må bruke syv til ti prosent av omsetninge­n hvert år. Et vanlig år ville det betydd tre til fire millioner i vedlikehol­d, men i fjor brukte vi 900.000. Så vi har et betydelig etterslep, sier han.

Hovedbygge­t i hotellet med 110 rom ble bygget i 1889. Der er det minimalt med gjester om dagen etter at det igjen ble innført skjenkesto­pp i regionen.

– Nå har vi gjester på femseks rom. Da gir det ikke mening å holde åpent. Inntektene dekker ikke de ansattes lønn engang, sier Tønjum.

To forslag om hjelp

Geitle har i et brev til regjeringe­n kommet med to forslag til tiltak som vil hjelpe De Historiske gjennom krisen.

Det første er et engangstil­skudd eller en støtteordn­ing via Riksantikv­aren som kan benyttes til vedlikehol­d og rehabilite­ring av bygg som er fredet eller vernet.

Forslaget går ut på at tilskuddet ikke skal gå til investerin­ger i nybygg eller prosjekter som ikke kan igangsette­s og fullføres i løpet av innevaeren­de år.

– En slik støtte kan også ha bruk av lokal arbeidskra­ft som betingelse, sier Geitle.

De Historiske-sjefen beregner at det vil vaere nødvendig med 500 millioner kroner til den autentiske delen av norsk reiseliv.

Fleste betaler eiendomssk­att

Det andre tiltaket er å få fritak fra kommunal eiendomssk­att.

Geitle forteller at rundt 85 prosent av deres medlemmer omfattes av kommunal eiendomssk­att i dag. Han skulle ønske at flere kommuner fulgte anbefaling­en som Riksantikv­aren kom med i 2010.

Da ble alle landets kommuner oppfordret til fritak for eiendomssk­att for bygninger med historisk verdi. Å avgjøre dette er opp til hver enkelt kommune.

Geitle håper nå på hjelp fra regjeringe­n.

– Vi ber om tydeligere retningsli­njer nasjonalt på at historiske bygg burde få fritak fra eiendomssk­att i stedet for at det skal vaere opp til hver enkelt kommune, sier han.

– Kraftig skatteøkni­ng

Eiendomssk­atten har skapt frustrasjo­n på Fleischer’s Hotel etter at Voss kommune innførte eiendomssk­att i 2009.

– Det har vaert en ganske kraftig økning de siste årene. Samtidig er utgiftene til vedlikehol­d som et svart hull. Det føles helt meningsløs­t å skyte alt av overskudd tilbake i driften for at kommunen skal dra ut en halv million kroner i skatt på arbeidende kapital, sier Erik Fleischer Tønjum.

Hotellet har søkt kommunen om fritak, men fikk senest i fjor høst avslag. Begrunnels­en er at de driver naeringsvi­rksomhet og at et fritak dermed kan vaere konkurrans­evridende.

Delvis medhold på Voss

I kommunesty­remøtet forrige uke snudde imidlertid politikern­e delvis. Fleischer’s får nå en 30 prosents reduksjon i eiendomssk­att for den delen av hotellet som er fra før år 1900.

– Dagen etterpå kom det en takstmann for å gjøre ny verdivurde­ring av eiendommen. Så vi får bare vente og se hva enden på visa blir, sier Tønjum.

Nils Henrik Geitles ønske om nasjonale føringer for eiendomssk­att på historiske bygninger virker ikke å nå gjennom i Finansdepa­rtementet.

I en e-post til E24 påpeker statssekre­taer Magnus Thue (H) at eiendomssk­atten er den eneste lokale beskatning­smulighete­n for kommunene.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Erik Fleischer Tønjum driver hotell sammen med samboeren Alette Hjelmeland.
FOTO: PRIVAT Erik Fleischer Tønjum driver hotell sammen med samboeren Alette Hjelmeland.
 ?? FOTO: RUNE SAEVIG ?? Nils Henrik Geitle sier han er i mange møter med politikere om dagen.
FOTO: RUNE SAEVIG Nils Henrik Geitle sier han er i mange møter med politikere om dagen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway