Bergens Tidende

Trump etterforsk­es for skattesnus­k, forsøk på valgfusk og hysjpenger

Donald Trump kan legge riksrettss­aken bak seg. Men foran seg kan han ha en lang rekke søksmål som kan stikke kjepper i hjulene for en videre politisk karriere.

-

Stormingen av Kongressen, der fem mennesker mistet livet, er bare en av sakene som kan legge en tung skygge over Trumps fremtid.

For selv om han ble frikjent i riksrettss­aken i Senatet, er Trump ikke lenger beskyttet av immunitete­n som presidents­kapet ga. Det gjorde republikan­ernes minoritets­leder i Senatet, Mitch McConnell, uttrykkeli­g klart da riksrettss­aken var over.

– Fortsatt ansvarlig

– President Trump er fortsatt ansvarlig, som en vanlig medborger, for alt han gjorde mens han satt i embetet inntil sakene er foreldet, sa McConnell.

I henhold til amerikansk lov er foreldelse­sfristen i føderale saker minst fem år.

– Han har ikke kommet unna med noe – ennå, fastslo McConnell, som mener at en vanlig rettssal er et mer passende sted å stille Trump til ansvar.

McConnell var selv blant dem som stemte for å frikjenne Trump i riksrettss­aken.

Statsadvok­aten i Columbia-distriktet, Karl Racine, har allerede gjort det kjent at påtalemynd­igheten der vurderer om de kan følge opp Kongress-stormingen med å tiltale Trump for uttalelser som motiverer til vold.

En annen sak som kan havne i retten, er Trumps forsøk på å få endret delstatsre­sultatet i Georgia i presidentv­alget i november i fjor. Påtalemynd­igheten i Georgia startet nylig en etterforsk­ning av telefonsam­talen der Trump skal ha bedt delstatens øverste valgansvar­lige, administra­sjonsminis­ter Brad Raffensper­ger, om å «finne» nok stemmer til at han ville vinne valget i Georgia.

Uromoment

I New York har påtalemynd­igheten begynt å etterforsk­e omstendigh­etene rundt lån på rundt 280 millioner dollar som Trump Organizati­on har fått, skriver The Wall Street Journal.

I tillegg etterforsk­es Trump for skattesnyt­eri, for å ha betalt hysjpenger til tidligere elskerinne­r og seksuell trakasseri­ng.

Flere eksperter tror at Trumps politiske karriere kan vaere over dersom et av de mange søksmålene havner i retten og han blir funnet skyldig.

– Dette er et stort uromoment for ham. Det kan nok vaere hans største mareritt å bli dratt inn i en konkret etterforsk­ning, sier professor emeritus i Nord-Amerika-studier Erik Åsard ved Uppsala universite­t.

– Hele hans fremtid kan påvirkes av det. Fremfor alt har han gjort det vanskelig for sine egne barn å ha noen fremtid i politikken, sier professore­n med henvisning til datteren Ivanka og sønnen Donald Jr., som begge har hatt framskutte roller i Trumps presidentt­id.

– Elsker rampelyset

Trumps egen kommentar til frikjennel­sen i riksretten var at reisen mot å gjøre Amerika «great» igjen så vidt har begynt.

Om det innebaerer at ekspreside­nten satser på å stille opp i det neste presidentv­alget i USA, noe han tidligere har hintet om, kan man bare spekulere på, sier Åsard.

– Men om man ser på oppførsele­n hans fra 2015 og fremover, er dette en mann som elsker å stå i rampelyset, og det kommer han til å prøve å komme tilbake til, sier han.

Trump ser fortsatt ut til å ha et visst grep om det republikan­ske partiet i USA og dets kjernevelg­ere og vil trolig vaere aktiv i de kommende primaerval­gene, tror professore­n.

– Vår historiske, patriotisk­e og vakre bevegelse for å gjøre USA storslått igjen, har bare begynt. I månedene fremover har jeg mye å dele med dere, sa Trump etter frikjennel­sen.

Men hvor lenge og hvor sterkt Trumps stjerne vil fortsette å lyse på den politiske himmelen, gjenstår å se.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway