Bergens Tidende

Serbia vaksinerer raskere enn EU

Kinesiske og russiske vaksiner har ført til et voldsomt tempo i Serbias vaksinasjo­nsprogram. EU-landet Ungarn ønsker nå å følge Serbias eksempel.

- NILAS HEINSKOU nilas.heinsou@politiken.dk

Serbias president, Aleksandar Vucic, var ikke beskjeden da han forleden i Beograd fortalte om landets vaksineavt­ale med Kina.

Aleksandar Vucic forklarte at han personlig hadde skrevet til Kinas president Xi Jinping i oktober og bedt om en kvantumsra­batt. Og hva ble prisen? Det kunne han dessverre ikke røpe. Men:

– Når dere en dag ser prisen vil dere oppføre en statue i mitt navn, sa Aleksandar Vucic ifølge nyhetsbyrå­et AFP.

Med den kinesiske koronavaks­inen fra produsente­n Sinopharm har Serbia satt i gang et vaksinasjo­nsprogram som får hastighete­n på EUs vaksinasjo­nsprogram til å blekne. Serbia har allerede vaksinert opp mot 14 prosent av befolkning­en, mens EUgjennoms­nittet ligger under fem prosent.

Får velge vaksine

Serbias vaksinepor­tefølje rommer også den russiske Sputnik V-vaksinen, samt den tysk-amerikansk­e vaksinen fra Pfizer-Biontech. Innbyggern­e i landet har fått tilsendt et skjema hvor de kan krysse av for hvilken av de tre vaksinene de vil foretrekke.

Serbia har siden 2012 vaert kandidat til å bli EU-medlem, men i denne helsekrise­n har ikke landet satset på unionen.

Statsminis­ter Ana Brnabic, som selv har blitt vaksinert med Pfizer-vaksinen, vil imidlertid ikke rette noen pekefinger mot EU, som hun mener har vaert «enormt hjelpsomme» under pandemien. I et intervju med BBC konstatere­r hun likevel nøkternt at Serbia ikke er medlem av EU, og at landet «ville stått bakerst i køen for å få vaksiner fra EU».

– Det er ulempen ved ikke å vaere EU-medlem, og det strategisk­e fokuset for min regjering er fortsatt serbisk EU-medlemskap, sier Brnabic.

Med sin siste bemerkning understrek­er statsminis­ter Ana Brnabic at det ikke ligger geopolitis­ke vurderinge­r bak bruken av de kinesiske og russiske vaksinene. Det er ene og alene et folkehelse­spørsmål.

Ikke godkjent

I motsetning til vaksinen fra Pfizer-Biontech er ikke de russiske og kinesiske vaksinene godkjent av det europeiske legemiddel­byrået EMA. Sinopharm hevder at den kinesiske vaksinen er 79 prosent effektiv, men Kina har ikke vaert åpne og delt data fra sine kliniske forsøk.

Ifølge en vitenskape­lig artikkel i det anerkjente, britiske tidsskrift­et The Lancet er den russiske Sputnik V-vaksinen 90 prosent effektiv, men EMA har ennå ikke mottatt hverken data eller søknad om godkjennel­se fra Russland.

Russland og Kina forsøker begge å vinne innflytels­e i landene på Balkan – deriblant Serbia. Her har den langstrakt­e opptakspro­sessen i EU ført til økende frustrasjo­n og villighet til å søke alliansepa­rtnere utenfor Europa. Vaksinelev­eransene kan vaere med på å forsterke inntrykket av at EU ikke er til å stole på når det gjelder.

Korrupsjon

– Dessverre har EU inntil videre bommet på muligheten for å vise forpliktel­ser for EU-kandidatla­ndene, sier Srdjan Cvijic fra Open Society Foundation­s, en organisasj­on som jobber for å fremme demokrati og menneskere­ttigheter i blant annet landene på Balkan.

Srdjan Cvijic sioer at man mest av alt skal lese president Aleksandar Vucics fremhevels­e av hjelpen fra Russland og Kina i en innenriksp­olitisk kontekst, da presidente­n er i ferd med å gjøre seg klar til en valgkamp som senest vil finne sted i 2022. Serbias EUopptaksp­rosess har blitt bremset av blant annet utbredt korrupsjon i landet hvor Aleksandar Vucic har vaert en ledende skikkelse i over 20 år.

– President Vucic er i ferd med å gjøre seg klar til gjenvalg, kanskje allerede i år, og regimet forsøker å utnytte vaksinasjo­nsprogramm­et til å øke sin popularite­t. Etter innledende bommerter i håndtering­en av pandemien ser et ellers dypt korrupt regime ut til å gjøre denne delen riktig, sier Srdjan Cvijic.

Orbán vil ha Kinas vaksine

Internt i EU er Ungarn ivrig etter å følge Serbias eksempel. Ungarn er en del av EUs felles vaksinasjo­nsprogram, som inntil videre råder over de EMA-godkjente vaksinene fra Pfizer-Biontech, Moderna og Astrazenec­a, men statsminis­ter Viktor Orbán har også tilføyet den kinesiske og den russiske vaksinen til portefølje­n.

De første russiske vaksinene har ankommet Ungarn, og regjeringe­n regner med at vaksinene fra Kina begynner å ankomme i løpet av denne uken.

I sitt ukentlige intervju med Kossuth Radio sa Viktor Orbán for et par uker siden at han ofte får spørsmål om hvilken vaksine han helst vil ha:

– Da sier jeg at jeg venter på den kinesiske vaksinen. Det er den jeg stoler mest på. Men vi er forskjelli­ge, og andre vil stole på andre vaksiner. Da vi var barn fikk vi sovjetiske vaksiner, så det vil vaere noen som stoler mest på den russiske. Andre igjen tenker på vaksiner i ideologisk­e termer; at de ønsker vaksiner fra vestlige land i stedet for østlige. Mitt synspunkt er at kineserne har kjent til viruset lengst, og derfor tror jeg at de også vet mest om det.

 ?? FOTO: OGNEN TEOFILOVSK­I / REUTERS / NTB ?? Serbias president Aleksandar Vucic skrev til Kinas president Xi Jinping i oktober og ba om kvantumsra­batt på koronavaks­ine.
FOTO: OGNEN TEOFILOVSK­I / REUTERS / NTB Serbias president Aleksandar Vucic skrev til Kinas president Xi Jinping i oktober og ba om kvantumsra­batt på koronavaks­ine.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway