Bergens Tidende

Brann-vingens suksessfor­mel

– Det er helt klart en styrke for meg at jeg har drevet med flere idretter, konkludere­r Filip Møller Delaveris, Branns nye kantspille­r.

- ØYSTEIN VIK oystein.vik@bt.no

Bør barn satse på én idrett tidligst mulig for å nå toppen, eller er det smartest å vaere allsidig før man til slutt velger sin sport? For Filip Delaveris – Branns eneste kjøp så langt i 2021 – var allsidighe­t tingen.

Som barn gikk han i bassenget for å svømme, han spilte bandy på isen, han turnet og han drev med friidrett. I tillegg til å spille fotball, selvsagt.

– Det er selvsagt gener også, men jeg føler meg sterkt bygget og veldig atletisk. Jeg blir god i det meste jeg putter sjelen i, fordi jeg jobber så målrettet, forklarer Delaveris.

– Viktigst å ha det gøy

Nå blir den dribleglad­e kantspille­ren sett på den som skal gi Branns angrepsspi­ll en ny dimensjon den kommende sesongen. Han er klar på at den allsidige idrettsbak­grunnen har fått ham dit han er nå.

20-åringens far er av gresk avstamming, derav navnet Filip Delaveris,

men den nye Brann-spilleren er fra Oslo.

På vestkantkl­ubben Readys hjemmebane, som nesten ligger ved foten av Holmenkoll­en, innså Delaveris at det var fotball som var nummer én for ham.

– Valget sto til slutt mellom fotball og turn. Det var egentlig ikke et vanskelig valg.

Selv om Delaveris fant glede i å utforske flere poster på OL-programmet før han gikk for fotball, er han forsiktig med å anbefale det han har gjort til andre.

– Det viktigste er at man har det gøy med det man driver med. Om andre idretter er gøy, hvorfor ikke drive med de også?

Tåler trening

Brann-trener Kåre Ingebrigts­en har vaert tydelig på at han ønsker at laget skal trene mer. Så langt er det knapt blitt noe trening i Bergen for Delaveris på grunn av koronakara­ntene, treningsne­kt og en

mild forkjølels­e. Alt han har rukket er å score Branns mål i 1–2tapet for Molde, årets første og så langt eneste treningska­mp.

Men når Brann-treningene nå endelig kommer i gang igjen, er Delaveris rustet for det, mener han selv. Ikke minst på grunn av hardkjøret han hadde med mye trening da han var liten.

– Kroppen min tåler mye trening og respondere­r veldig kjapt på det, forteller Delaveris på telefon fra Bergen.

På grunn av risikoen for mutert koronaviru­s får ikke BT møte Branns spillere.

Delaveris ble fra starten fostret som idrettsman­n. Først på Norges Toppidrett­sgymnas’ ungdomssko­le i Baerum.

Som 15-åring flyttet han til Skien. Der fantes en vei til Eliteserie­n gjennom Telemark toppidrett­sgymnas’ samarbeid med Odd.

Med Tommy Svindal Larsen som trener fikk han spille i 3. divisjon allerede som 15-åring.

Så kom flere innhopp i 2. divisjon, og et par år etter fikk han vaere med A-laget til La Manga.

Ble kalt grådig

Planen ble lagt før han reiste til Skien.

– Pappa og jeg ble enige om en liste med mål før jeg begynte på skolen: Når jeg skulle spille for andrelaget, for førstelage­t også videre, forteller Delaveris om spådommen som slo til.

I september 2019 kom det definitive gjennombru­ddet. Delaveris scoret fem mål på syv dager og ble umiddelbar­t kjent i Fotball-Norge.

Men forholdet mellom Delaveris og Odd surnet.

Trener Dag-Eilev Fagermo reagerte på spillerens lønnskrav og Delaveris’ agent mente Odd prøvde å fremstille spilleren som grådig.

– Det jeg vil si er at jeg tar laerdom av det som skjedde. Fotball er business.

Saken endte med salg til Vitesse.

Falt på sykkel

Livet i Nederland gikk ikke etter planen. For det første var han skadet da han kom.

Deretter kom korona og sesongen ble avsluttet tidlig.

Treningen om sommeren gikk kjempebra, og Delaveris var inne på laget som én av to hengende spisser.

Men så:

– Vi var ute og syklet med laget, så krasjet jeg i en annen spiller, forteller Delaveris.

Han falt og ble skadet. En annen tok plassen på laget.

Året i Vitesse var likevel utrolig laererikt, mener Delaveris, med tanke på å oppleve selve nivåforskj­ellen fra Norge, å vaere noe mer overlatt til seg selv i treningsar­beidet og det å vaere sosial med spillere fra andre land under en pandemi.

– Jeg vokste på denne erfaringen, sier Delaveris.

Uten sykkelkras­jet hadde det kanskje aldri vaert aktuelt å gå til Brann. Men da Delaveris hørte om interessen fra Bergen forrige måned, tente han på tanken.

– Brann er liksom en skikkelig fotballklu­bb, med en helt egen entusiasme. I tillegg har de to gode trenere og en spillestil som passer meg fint. Jeg tror dette blir bra, sier Delaveris.

 ??  ?? Filip Møller Delaveris drev med turn, bandy, friidrett og svømming som ung.
Filip Møller Delaveris drev med turn, bandy, friidrett og svømming som ung.
 ?? FOTO: PRIVAT ??
FOTO: PRIVAT

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway