Bergens Tidende

Gi hjelp fra dag én!

Jeg har fått kroniske skader av spiseforst­yrrelser. Mer informasjo­n og tidligere hjelp er så viktig.

- ANETTE JOHNSEN Ung ufør

DET ER I en naturfagti­me i niende klasse på ungdomssko­len jeg for første gang hører en laerer si en kort setning om spiseforst­yrrelser. «Hvorfor er det ofte tannlegen som oppdager om en ungdom kaster opp med vilje?». Jeg rekker opp hånden for en gangs skyld. Dette svaret kan jeg. Det er nemlig noe jeg allerede har holdt på med noen år, å fremprovos­ere oppkast.

Sett bort ifra en side på powerpoint­en på barneskole­n, et manipulert bilde av en utmagret modell – med en flåsete kommentar om at dette er en med anoreksi, har det vaert lite informasjo­n.

DETTE ER ET av problemene. Det snakkes ikke om. Og når det først snakkes om, er det for sent. Vi leser i disse dager om krisetall både i lavterskel­tilbud og i spesialist­helsetjene­sten. Vi må på banen før det går så langt. Vi trenger mer informasjo­n, mer forebyggin­g og ikke minst riktig informasjo­n.

De aller fleste får ikke hjelp før de har blitt undervekti­g. Da er allerede tankene såpass fastlåste at tilfriskin­g blir en vanskelig og tidkrevend­e prosess.

SPISEFORST­YRRELSER UTLØSES AV mange forskjelli­ge årsaker. Det kan starte som en uskyldig slankekur, eller at vedkommend­e har opplevd mye vondt og trenger en måte å håndtere det på. Uansett årsak, er det viktig å få hjelp tidligst mulig.

Det tok tid før jeg fikk hjelp. Jeg var normalvekt­ig i starten, skjønner du. Det er merkelig det – at en alvorlig psykisk lidelse ikke tas på alvorlig før den har blitt fysisk. Det går ikke opp.

JEG SITTER NÅ med et liv hvorav halvparten har vaert preget av spiseforst­yrrelser og andre psykiske lidelser. Jeg har pådratt meg kroniske skader og brukt årevis på sykehus. Kampen er ikke over. Jeg kjemper fortsatt alt jeg har.

Heldigvis har jeg et godt hjelpeappa­rat rundt meg i dag. Det er alfa omega. Jeg hadde nok ikke kunne skrevet denne teksten om jeg ikke fikk hjelpen jeg har fått de seneste årene. Men jeg kan ikke unngå å tenke på hvordan ting hadde vaert om jeg fikk denne hjelpen fra dag én.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Det snakkes for lite om spiseforst­yrrelser, mener Anette Johnsen.
FOTO: PRIVAT Det snakkes for lite om spiseforst­yrrelser, mener Anette Johnsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway