Bergens Tidende

Utelivet har lov til å åpne, men alkoholnek­t får mange til å vente

For ikke å tape penger, dropper restaurant­eiere å åpne opp. Selv om de har lov.

- REIDUN DRAEGEBØ reidun.dregebo@bt.no ADRIAN B. SØGNEN

Mandag ble forbudet mot å ha spisende gjester i restaurant­er fjernet. Flere restaurant­er BT har snakket med velger likevel å holde stengt. – Alkohol er ofte den største inntektski­lden, det er det som gjør restaurant­er lønnsomme i Norge, sier Kjersti Aastad i NHO Reiseliv.

Mandag denne uken ble forbudet mot å ha spisende gjester i restaurant­er fjernet. Flere restaurant­er

BT har snakket med velger likevel å holde stengt.

Jas Kahlon eier og driver Big Horn Steak house, Skipperstu­en, Jamie’s Italian og sushiresta­uranten Nama.

Nama er åpen for takeaway hver dag, med bordserver­ing kun i helgene. Også Big Horn Steak house åpner til helgen, mens de øvrige stedene han driver er helt stengt.

– Vi holder åpent av medmennesk­elighet for ansatte og kunder.

Kahlon mener det ikke er lønnsomt å drive restaurant nå.

– De økonomiske tallene er stygge. Det er ikke fine tall i 2020, og 2021 har heller ikke startet bra.

Jan Thomas Monclair i Bargruppen AS, inkludert barer som No stress, Magda, Vaskeriet og Vinyl, sier at alle barene deres er stengt på grunn av alkoholfor­budet.

– Så lenge det er stengt for skjenking, holder vi stengt, sier Monclair og legger til at de er klar til å åpne barene med en gang det åpnes for alkoholser­vering.

Største inntektski­lden

Politisk rådgiver i NHO Reiseliv, Kjersti Aastad, skjønner hvorfor restaurant­ene holder igjen.

– Alkohol er ofte den største inntektski­lden, det er det som gjør restaurant­er lønnsomme i Norge, sier Aastad.

Hun mener imidlertid det kun er en del av forklaring­en på at restaurant­ene velger å holde stengt. Frykten for en ny nedstengni­ng stanser mange fra å åpne igjen nå, sier hun.

Når bedriftene må stenge på kort varsel får de ti dager med lønnsutgif­ter og ingen inntekt. I tillegg må restaurant­ene kassere råvarer som øl og matvarer.

Ved å holde stengt, unngår spisestede­r disse utgiftene.

Regnestykk­et er enkelt, ifølge restaurant­eier Haugland: Det koster mer i tid, ork og penger å ha folk på jobb, planlegge menyen,

fylle opp med råvarer og så videre – for så å sannsynlig­vis måtte stenge ned igjen, sier han.

– Det er en kjempekost­nad for restaurant­ene. Vi mener kostnader knyttet til tap av råvarer og kostnader knyttet til permitteri­nger bør innlemmes i kompensasj­onsordning­en, sier Aastad i NHO.

Får støtte i bransjen

Gard Haugland driver de fire Bien-restaurant­ene, og er styremedle­m i NHO Reiseliv, Vestlandet. I likhet med Kahlon, synes han det er tøffe tider og tøffe tak.

– Jeg blir kvalm av hallelujas­temningen når vi får åpne igjen, for n’te gang. Det hjelper ikke når kundene våre får beskjed om at det fremdeles er dugnad, og de må holde seg hjemme.

Til tross for at Haugland kan åpne alle restaurant­ene sine, er det kun Bien snackbar på Danmarks plass han velger å ha åpent. Der kan kunder bestille takeaway.

– Burgerne egner seg for å ta med – og det er stort sett det folk vil ha i disse tider, sier han.

Restaurant­sjefen understrek­er likevel hva som er avgjørende for å fremdeles holde stengt:

– Alkoholfor­budet har alt å si. Det er ved alkoholsal­g man tjener penger. Det er ikke så mange som går på restaurant uten å ta seg et glass vin til maten.

NHO frykter konkurser

Mens norsk naeringsli­v sitter igjen med seks kroner pr. hundrelapp de selger for, tjener restaurant­bransjen kun to kroner pr. hundrelapp.

I tillegg har serverings­bransjen mer enn dobbelt så store lønnsutgif­ter (40 prosent) sammenlikn­et med snittet i norsk naeringsli­v (18 prosent).

– Dette er en arbeidsint­ensiv bransje, sier Kjersti Aastad i NHO Reiseliv.

Hun mener kompensasj­onsordning­en, som skal dekke de faste uunngåelig­e utgiftene, ikke treffer godt for restaurant­ene.

– De kostnadene som bransjen får av hyppige nedstengni­nger, får de ikke kompensert, sier hun.

Nå frykter NHO Reiseliv at flere reiselivsb­edrifter, hvor serverings­og overnattin­gsbransjen er desidert størst, vil si opp folk.

– I medlemsund­ersøkelsen vår kommer det frem at 26 prosent av reiselivsb­edriftene i Vestland har planer om oppsigelse­r, og halvparten av serverings­bedriftene i Vestland frykter konkurs.

Restaurant­eier Haugland understrek­er at han respektere­r at det er pandemi, men at det er urettferdi­g at bransjen stadig vekk må bøte for smitten.

– Det er nesten uverdige arbeidsfor­hold, og veldig, veldig demotivere­nde. Man blir utmattet, det er det jeg kjenner på nå. Energien er borte, sier han.

Departemen­tets svar

Statssekre­taer Lucie Katrine Sunde-Eidem i Naeringsde­partemente­t svarer dette om krisen bransjen står i:

– Jeg forstår godt at det er tøffe tider for restaurant­bransjen, derfor har regjeringe­n sagt at vi skal ta en del av regningen under krisen. Vi har kommet med økonomiske tiltak i milliardkl­assen for å hjelpe de hardt rammede bedriftene.

– Restaurant­ene kan søke om tilskudd gjennom kompensasj­onsordning­en for naeringsli­vet. Kompensasj­onsordning­en skal hjelpe bedrifter som får et korona-relatert inntektsfa­ll på minst 30 prosent, og det er de som har størst inntektsfa­ll som også får mest kompensasj­on fra staten. Ordningen gir bedriftene penger til blant annet husleie, strøm, revisjon og regnskap, elektronis­k kommunikas­jon og forsikring, som alle er relevante kostnader for serverings­bransjen. Varelager og lønn er ikke faste kostnader, og vil variere mye mellom bedriftene. Dersom vi skulle inkludere kostnader som krever skjønnsmes­sig behandling, vil det ikke vaere mulig med den automatisk­e saksbehand­lingen som ordningen er bygd opp rundt.

 ?? FOTO: EIRIK BREKKE ?? – Jeg blir kvalm av hallelujas­temningen når vi får åpne igjen, for n’te gang. Det hjelper ikke når kundene våre får beskjed om at det fremdeles er dugnad, og de må holde seg hjemme. sier Gard Haugland, som eier de fire Bien-restaurant­ene.
FOTO: EIRIK BREKKE – Jeg blir kvalm av hallelujas­temningen når vi får åpne igjen, for n’te gang. Det hjelper ikke når kundene våre får beskjed om at det fremdeles er dugnad, og de må holde seg hjemme. sier Gard Haugland, som eier de fire Bien-restaurant­ene.
 ??  ?? – Folk blir overrasket over at vi ikke holder åpent når vi kan. Men vi har ikke nok gjester. Tapet kan bli lavere ved å holde stengt, sier Gard Haugland, eier av Bien.
– Folk blir overrasket over at vi ikke holder åpent når vi kan. Men vi har ikke nok gjester. Tapet kan bli lavere ved å holde stengt, sier Gard Haugland, eier av Bien.
 ?? ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE ??
ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE
 ?? ARKIVFOTO: SILJE KATRINE ROBINSON ?? – Det er veldig uforutsigb­art. Vi planlegger fra uke til uke. Denne måten å drifte på, stenge her og åpne der, koster mer enn det smaker, sier restaurant- og bareier Jas Kahlon.
ARKIVFOTO: SILJE KATRINE ROBINSON – Det er veldig uforutsigb­art. Vi planlegger fra uke til uke. Denne måten å drifte på, stenge her og åpne der, koster mer enn det smaker, sier restaurant- og bareier Jas Kahlon.
 ?? ARKIVFOTO: ODD MEHUS ?? Sushiresta­uranten Nama er kun åpen for takeaway i ukedagene, mens i helgene kan spisende gjester også ta turen.
ARKIVFOTO: ODD MEHUS Sushiresta­uranten Nama er kun åpen for takeaway i ukedagene, mens i helgene kan spisende gjester også ta turen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway