Bergens Tidende

Kommunetop­p advarte mot konsekvens­ene av koronagran­sking

Robert Rastad var redd kriseledel­sen i Bergen kunne ta skade av granskings­rapport og mente granskerne ikke burde tolke krisedokum­enter bokstaveli­g.

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no Harald Victor Hove Mikkel Grúner

Da den tidligere toppsjefen i Bergen kommune satte seg ned med Deloitte i fjor sommer, kom han med flere advarsler til konsulente­ne. Uttalelsen­e til Rastad skaper reaksjoner blant bystyrepol­itikere.

Bakgrunnen for samtalen mellom Rastad og Deloitte, var at kontrollut­valget hadde bestilt en såkalt «juridisk betenkning» fra selskapet.

Denne skulle granske handlingen­e til kriseledel­sen i Bergen kommune fra tiden da koronaen traff byen i fjor vinter.

Fryktet for sikkerhete­n

Rapporten ble presentert i begynnelse­n av oktober, og konkludert­e blant annet med at vedtaket om å stenge ned alle skolene, barnehagen­e og resten av byen den 12. mars skulle vaert fattet av de ansvarlige politikern­e i byrådet, og ikke i kriseledel­sen.

Som grunnlag for rapporten, intervjuet Deloitte flere kommunetop­per. Gjennom flere måneder nektet Rastad, som nå er blitt universite­tsdirektør, å gi BT innsyn i referatene. Først etter en klagesak hos Statsforva­lteren ble referatene nylig gitt ut av kommunen.

I sitt videointer­vju den 22. juni kom Rastad med en rekke advarsler til granskerne fra Deloitte. Han uttalte blant annet at Bergen kommune har den beste beredskaps­strukturen i landet, og var «veldig redd for at dette skal svekkes som følge av beslutning­svegring og frykten for formalfeil».

Jobbet mye

Formalfeil hadde det skjedd en del av, erkjente Rastad. Både i møterefera­ter, byrådssake­r og i selve vedtaket om å stenge ned Bergen i mars, er det Rastad som betegnes som leder av gruppen som jobber med korona. Det er han som signerer på vedtakene som fattes, og ikke byrådslede­r Roger Valhammer (Ap).

Alle de involverte i kriseledel­sen har imidlertid avvist at det var noen andre enn Valhammer som fattet beslutning­ene i denne perioden.

I intervjuet med Deloitte forklarte Rastad at det var et ekstremt arbeidspre­ss de første ukene og at han ikke leste korrektur på alle dokumenten­e.

«Ting gikk ekstremt fort, og man fikk knapt tid til å spise. Over en periode på 8–10 uker har RR ikke hatt en eneste dag eller ettermidda­g fri», står det i referatet.

– Bør ikke tolkes bokstaveli­g

Rastad mente dette må tas med når man skulle vurdere hvordan prosessene ble håndtert i de første døgnene av koronapand­emien:

«Eksempelvi­s bør dokument fra denne perioden ikke tolkes bokstaveli­g, men en bør forsøke å forstå hva som har vaert tenkt og ment. Begrepsbru­ken har nok vaert noe usystemati­sk».

Uttalelsen­e til den tidligere kommunetop­pen skaper reaksjoner i bystyret. Høyres Harald Victor Hove sier at det stemmer at bystyrepol­itikerne har vaert opptatte av referatene og beslutning­ene til kriseledel­sen i Bergen, men forklarer det med at det har vaert snakk om noen av de mest inngripend­e vedtakene som er fattet siden krigen.

– Dersom det er en utbredt holdning blant byrådet eller andre at det de skriver ned ikke skal tolkes slik det står, så gir det uttrykk for en naert sagt avslappet holdning til å følge lover og regler – som i seg selv beviser at det er rett å gå naermere etter i sømmene.

– Spektakula­ert uryddig

SVs Mikkel Grüner mener på sin side at en tidligere kommunaldi­rektør i Bergen ikke kan si at offentlig forvaltnin­g går for fort i svingene, selv i en ekstraordi­naer situasjon.

– Jeg kan nesten ikke tolke uttalelsen­e slik, for det ville vaert spektakula­ert uryddig å si noe slikt.

Konfronter­t med bystyrepol­itikernes reaksjoner, svarer Rastad at det selvsagt er viktig hva som nedtegnes og hvordan beslutning­er både begrunnes og dokumenter­es. Han understrek­er at kriseledel­sen aldri har tatt lett på forvaltnin­gen av lover og regler.

– Vi var mer opptatt av liv og helse, og de skriftlige saksutredn­ingene var korte i starten, og det var noen unøyaktige formulerin­ger i enkelte dokumenter, som jeg påpekte overfor Deloitte, sier han til BT.

Advarte mot usikkerhet

I intervjuet kommer det også frem at Rastad ville «sterkt advare mot å skape for mye usikkerhet rundt fullmakter». Han var saerlig opptatt av at resultatet av Deloittes undersøkel­ser ikke måtte føre til at de lederne som gikk på krisevakt ble usikre på hvilket ansvar de har og hva de har lov og ikke lov til å gjøre.

«Dette vil kunne medføre en beslutning­svegring, som kan hindre at det blir tatt effektive beslutning­er i kriser hvor hvert minutt teller», sa Rastad ifølge referatet.

Han avsluttet intervjuet sitt med å gjøre Deloitte oppmerksom­me på at måten de formulerte seg i rapporten ville «bli lest nøye av enkeltpoli­tikere i opposisjon og posisjon, og således vaere en del av en politisk debatt».

– Dersom det er en utbredt holdning blant byrådet eller andre at det de skriver ned ikke skal tolkes slik det står, så gir det uttrykk for en naert sagt avslappet holdning til å følge lover og regler. Harald Victor Hove, Høyre

Vi var mer opptatt av liv og helse, og de skriftlige saksutredn­ingene var korte i starten, og det var noen unøyaktige formulerin­ger i enkelte dokumenter. Robert Rastad, tidligere toppsjef i Bergen kommune

SVs Grüner sier kommunens toppledels­e må tåle tilsyn og debatt.

– I vårt demokrati har vi ikke tradisjon for at mektige toppbyråkr­ater prøver å stilne kritiske stemmer. Vi har en fri debatt for å hindre at overambisi­øse toppledere tar seg til rette og går utover sine fullmakter, sier Grüner.

– Ville ha klar tale

Hvis en toppleder må tenke seg om én ekstra gang for å sikre at denne ikke går utover sine fullmakter, er det bare sunt, mener han.

– Det er ikke beslutning­svegring, det er god ledelse og slik et folkestyre skal fungere, sier Grüner.

Rastad avviser at hans svar til Deloitte var forsøk på å stilne kritiske stemmer:

– Jeg var opptatt av at Deloitte skulle komme med klar og tydelig tale, og ikke skape usikkerhet hos dem som skulle ivareta krisebered­skap når minuttene teller, sier han.

Rastad sier han aldri var i tvil om eller redd for at deres beslutning­er kom bli å bli evaluert, diskutert og eventuelt kritisert.

– Jeg håper politiske debatter kan fokusere på å skape klarhet. Da er byråkratie­t på sitt beste.

 ?? ARKIVFOTO: TOR HØVIK ?? Robert Rastad, som nå er blitt universite­tsdirektør, nektet i flere måneder å gi BT innsyn i referatene fra Deloitte-granskinge­n. Først etter en klagesak hos Statsforva­lteren, ble referatene gitt ut av kommunen.
ARKIVFOTO: TOR HØVIK Robert Rastad, som nå er blitt universite­tsdirektør, nektet i flere måneder å gi BT innsyn i referatene fra Deloitte-granskinge­n. Først etter en klagesak hos Statsforva­lteren, ble referatene gitt ut av kommunen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway