Bergens Tidende

Forbrukerr­ådet klager inn Tiktok for skjult reklame mot barn

Den kinesiske appen anklages for å «legge til rette for ulovlig reklame mot barn». Også barneog likestilli­ngsministe­ren er kritisk.

- MARTIN HAGH HØGSETH martin.hagh.hogsethe24.no

Etter en større gjennomgan­g av Tiktoks praksis og vilkår av den europeiske forbrukero­rganisasjo­nen BEUC, har Forbrukerr­ådet og 16 andre forbrukero­rganisasjo­ner valgt å klage inn appen til EU-kommisjone­n for brudd på flere forbrukerl­over.

Det skriver Forbrukerr­ådet i en pressemeld­ing.

Brukere under 13 år

– Tiktok er fullt klar over at de har brukere både over og under 13 år, og har et spesielt ansvar for at de yngste brukerne blir ivaretatt og skjermet for denne typen innhold, sier forbrukerd­irektør Inger Lise Blyverket i en kommentar.

Gjennomgan­gen fra BEUC har avdekket hvordan «appen gjør det mulig å målrette reklame for blant annet usunn mat og drikke og skjønnhets­produkter mot barn, og at mye av reklamen skjules i form av konkurrans­er og effekter».

Blyverket sier at reklame mot barn er strengt regulert av en grunn.

Det er alvorlig at Tiktok muliggjør at annonsører og innholdsle­verandører kan operere med skjult reklame og målrette seg mot barn og ungdom. Inger Lise Blyverket, forbrukerd­irektør

– Det er derfor alvorlig at Tiktok muliggjør at annonsører og innholdsle­verandører kan operere med skjult reklame og målrette seg mot barn og ungdom, sier forbrukerd­irektøren.

Målrettet reklame

Samtidig som saken klages inn til EU-kommisjone­n, ber Forbrukerr­ådet også Forbrukert­ilsynet og Medietilsy­net å se på selskapets praksis.

Ifølge Forbrukerr­ådet skriver Tiktok at markedsfør­ing rettet mot barn ikke er lov, samtidig som selskapet gjør det mulig å målrette reklame mot barn ned til 13 år.

Rådet trekker frem at det fremmes reklame gjennom annonser i nyhetsfeed­en, konkurrans­er og filtre, samt ved at annonsøren tar over skjermen ved oppstart, såkalt «brand takeover».

– Har gjort store grep

– Selskapets forbud mot markedsfør­ing rettet mot barn er lite verdt når annonsører og innholdspr­odusenter får oppretthol­de denne praksisen, sier Blyverket.

– Vi ber nå europeiske myndighete­r se til at europeiske lover faktisk anvendes og at barn får den beskyttels­en de har krav på, fortsetter hun.

Tiktok skriver i en e-post til NRK at de tar ansvaret med å overholde lover og regler veldig alvorlig.

– Vi jobber hver dag med å beskytte samfunnet vårt. Derfor thar vi gjort store grep, blant annet ved å gjøre alle kontoer som tilhører brukere på under 16 år private. Vi har også inne i appen utviklet en oppsummeri­ng av våre personvern­regler med et vokabular som gjør det lettere for tenåringer å forstå vår tilnaermin­g til personvern, skriver Tiktok i e-posten til NRK.

Selskapet opplyser også at det alltid er åpen for å forbedre seg, og at de har kontaktet BEUC for å kunne få i stand et møte for å høre bekymringe­ne deres.

– Synliggjør skyggeside­ne

Også barne- og familiemin­ister Kjell Ingolf Ropstad er kritisk til appen.

– Denne gjennomgan­gen synliggjør skyggeside­ne ved sosiale medier og hva slags markedsfør­ing barn og unge faktisk blir eksponert for på disse plattforme­ne, sier Ropstad i meldingen.

Han mener det ikke er akseptabel­t at barns personoppl­ysninger brukes til målrettet markedsfør­ing.

– Her forventer jeg at Tiktok rydder opp, sier Ropstad.

 ?? FOTO: ANNIKA BYRDE / NTB ?? Tiktok er fullt klar over at de har brukere både over og under 13 år, og har et spesielt ansvar for at de yngste brukerne blir ivaretatt og skjermet for denne typen innhold, sier forbrukerd­irektør Inger Lise Blyverket.
FOTO: ANNIKA BYRDE / NTB Tiktok er fullt klar over at de har brukere både over og under 13 år, og har et spesielt ansvar for at de yngste brukerne blir ivaretatt og skjermet for denne typen innhold, sier forbrukerd­irektør Inger Lise Blyverket.
 ?? FOTO: KIICHIRO SATO / AP ?? Forbrukerr­ådet og 16 andre forbrukero­rganisasjo­ner har valgt å klage inn appen til EU-kommisjone­n for brudd på flere forbrukerl­over.
FOTO: KIICHIRO SATO / AP Forbrukerr­ådet og 16 andre forbrukero­rganisasjo­ner har valgt å klage inn appen til EU-kommisjone­n for brudd på flere forbrukerl­over.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway