Bergens Tidende

Konsulentr­egning: 12 mrd. kroner

Bruk av konsulente­r vokste kraftig i pandemiåre­t 2020. Staten brukte mer enn 600 millioner kroner bare til organisasj­onsutvikli­ng og pr-rådgivning.

-

Det er Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum som har fått ut tallene, som er lagt fram av finansmini­ster Jan Tore Sanner (H) som svar på et skriftlig spørsmål i Stortinget.

I svaret kommer det fram at statlige virksomhet­er brukte 11,9 milliarder kroner på konsulentt­jenester i 2020.

Sanner forsvarer pengebruke­n: «Generelt kan bruk av konsulente­r bidra til innovasjon og effektiv ressursbru­k i staten, og til å hindre budsjettov­erskridels­er på store investerin­ger», skriver finansmini­steren.

Samtidig varsler han nye retningsli­njer for kjøp av konsulentt­jenester.

Bare i såkalte bruttobuds­jetterte virksomhet­er har utgiftspos­ten vokst med over 8,2 prosent fra 2019. Her er det snakk om en pengebruk på 11 milliarder kroner i 2020.

For såkalte nettobudsj­etterte virksomhet­er, det vil si universite­ter, høyskoler, forsknings­institutte­r og en del andre virksomhet­er, går tallene kun fram til november. Disse brukte 851 millioner kroner på konsulente­r i årets elleve første måneder. Tallene for nettobudsj­etterte virksomhet­er har tidligere ikke vaert kjent.

Statlige selskaper og foretak, for eksempel helseforet­akene, er derimot helt utelatt. Den reelle pengebruke­n er dermed mye høyere, fastslår Vedum.

– Konsulentb­ruken er enorm, og den er også mye større i statlig virksomhet enn det som kommer fram her.

Vedums mål er å strupe konsulentb­ransjen hvis han får regjerings­makt etter valget.

Han går spesielt hardt ut mot PR-bransjen og viser til at staten i 2020 brukte 637,8 millioner kroner bare på posten som kalles organisasj­onsutvikli­ng og kommunikas­jonsrådgiv­ning.

Ifølge Sp-lederen bidrar konsulentb­ransjen også til «enorm sentralise­ring».

– Det fører til oppbygging av en kjempestor konsulentb­ransje med høye timelønnin­ger og store kostnader, og alt er samlet på noen få adresser i Oslo, sier Vedum.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway