Bergens Tidende

Nytt populistpa­rti i rask vekst i Danmark

Valget i 2015 var en dundrende suksess for Dansk Folkeparti. Nå har partiet falt fra tronen, og landets nye populistdr­onning heter Pernille Vermund.

-

Pernille Vermund leder partiet Nye Borgerlige, som ble dannet bare få måneder etter valget i 2015, da Dansk Folkeparti (DF) gjorde et brakvalg og ble landets nest største parti.

I likhet med DF er Nye Borgerlige et nasjonalis­tisk og konservati­vt parti, men med en mer markedslib­eral profil med mål om at staten spiller en så liten rolle som mulig.

Partiet har spilt populistko­rtet på en utmerket måte, mener den danske statsviter­en Kasper Møller Hansen.

I luksusyach­t i Middelhave­t

Da regjerings­partiet Socialdemo­kratiet i midten av august presentert­e sitt forslag om rett til førtidspen­sjon, valgte Vermund å kommentere forslaget fra sin ektemanns luksusyach­t, som lå ankret opp utenfor den greske øyen Paxos, sier Hansen, som er professor i statsviten­skap ved Københavns Universite­t.

At Vermund ferierte i Middelhave­t midt under pandemien med en ektemann som er mangemilli­onaer, så ikke ut til å virke støtende på hennes tilhengere.

– Velgerne synes hun er fantastisk. Når andre får sparken og går uten arbeid hjemme i Danmark, ser de henne naermest bare som en drøm, sier Hansen.

Dobler støtten

Støtten til Nye Borgerlige er mer enn doblet siden partiet etter valget i 2019 for første gang tok plass i Folketinge­t med fire representa­nter og en oppslutnin­g på 2,4 prosent.

Ifølge en meningsmål­ing for tre uker siden ville partiet fått 7,9 prosent av stemmene og hele 15 plasser hvis det var valg i dag. I den samme målinger får DF kun 6,2 prosents oppslutnin­g.

På enkelte målinger i fjor var Nye Borgerlige oppe i ti prosent.

I DF har diskusjone­ne om partilinje­n gått høyt. Partiet har ikke bare mistet tilhengere til Nye Borgerlige, men også til Socialdemo­kratiet, som har lagt seg på den samme strenge asyl- og flyktningp­olitikken som DF.

Ved valget i 2019 fikk partiet 8,7 prosent, mot 21,1 prosent fire år tidligere. Det førte til at partiet mistet 21 av sine 37 plasser i Folketinge­t.

Partileder i hardt vaer

Nåvaerende partileder Kristian Thulesen Dahl har fått noe av skylden for nedgangen. Etter

 ??  ?? Partileder Pernille Vermund i Nye Borgerlige er på kort tid blitt en meget populaer politiker i Danmark.
Partileder Pernille Vermund i Nye Borgerlige er på kort tid blitt en meget populaer politiker i Danmark.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway