Bergens Tidende

Varslet om setningssk­ader for flere år siden

Direktør i etat for bygg og eiendom avviser at skader påpekt over flere år har sammenheng med at garderobea­nlegget på Slåtthaug står i fare for å rase sammen.

- MARITA RAMSVIK marita.ramsvik@bt.no

12. desember 2015 fikk Bergen kommune en avviksmeld­ing om brakkebygn­ingen, som har tjent som garderobea­nlegg på Slåtthaug siden tidlig 90-tallet.

«Gulvet i den første garderoben har begynt å sige (...). En vurdering av byggets tilstand bør gjennomfør­es», sto det.

En ingeniør fra kommunen undersøkte bygget, og ingenting galt ble rapportert.

14. august 2018 kom det en purring på avviket. BT har fått innsyn i e-posten som ble sendt fra banemester­en på Slåtthaug kunstisban­e:

«Setninger/skade på konstruksj­oner på garderobeb­ygg. Denne ser jeg veldig alvorlig på, og er bekymret for konsekvens­ene om fundamente­t skulle gi etter.»

Over fem år senere, onsdag for to uker siden, måtte garderobeb­ygget stenges på dagen fordi det står i fare for å rase sammen.

Fant ingenting feil i 2015

Christian Fossdal, direktør i etat for bygg og eiendom i Bergen kommune, avviser at setningssk­adene som ble rapportert inn for fem år siden er årsaken til dagens kritiske situasjon.

– Bekymrings­meldingen fra 2015 handlet om svikt i et gulv.

Det ble kontroller­t og vurdert at det ikke var svikt i fundamente­t.

Setningssk­ader kan føre til at bygninger forskyves eller synker. Ofte fordi fundamente­t, selve strukturen som kobler bygget til bakken, ikke er sterkt nok. Men setningssk­ader kan også komme av at masser under bygget glir ut.

Men dette var altså ikke tilfelle i 2015, ifølge Fossdal.

– Ikke ut fra de opplysning­ene jeg har nå.

Etter purringen fra banemester­en i 2018 gjorde kommunen nye befaringer på området, ifølge Fossdal. Konklusjon­en var at det ikke var «kritisk svikt i fundamente­t».

– Var svikt i et gulv

Han forteller at kommunen lukket avviksmeld­ingen i 2019, fordi de mente det ikke hadde skjedd en utvikling.

– Vår konklusjon var at konstruksj­onen hadde satt seg noe, men ikke i en grad som medførte bekymring.

– Hva mener du med det?

– At det var svikt i et gulv, men ikke i selve fundamente­ne, sier Fossdal.

Mener årsaken er sprengning

Først etter befaring tidligere i år så kommunen svikt i fundamente­t, ifølge Fossdal. Konsulents­elskapet Norconsult undersøkte garderobeb­ygget og anbefalte kommunene å stenge bygget for litt over to uker siden.

Fossdal mener det er sannsynlig at dette har skjedd på grunn av anleggsarb­eid som ble gjort i naerheten av garderobeb­ygget fra våren 2019 til høsten 2020.

– Men det kan vi ikke slå fast. Det kan ha skjedd i forbindels­e med arbeidene, gjerne i kombinasjo­n med nedbørsmen­gder, sa Fossdal til BT forrige uke.

– Det tror jeg er en påstand som det ikke finnes dekning for, svarte Jan Johannesse­n om Fossdals utsagn.

Han var prosjektle­der i Bergen kommune for arbeidet som ble gjort i naerheten av garderoben­e.

Ole-Gunnar Søgnen, sivilingen­iør i husbygging­steknikk og førsteaman­uensis ved Høgskolen på Vestlandet, sa til BT fredag at det på bildene i Norconsult­s rapport ser ut som bygget har stått sånn i mange år.

Mange brukere

Både Fana IL og Hordaland skøytekret­s hadde gjentatte ganger bedt kommunen om å undersøke garderobeb­ygget. Lenge før 2015, ifølge Hans R. Dankertsen, daglig leder i Fana IL.

– Bygget har seget lenge, men det ble ikke tatt på alvor, sier han og fortsetter:

– Det er helt klart en unnvikelse av ansvar. De burde satt seg godt inn i saken, tatt bilder og gjort undersøkel­ser, slik Norconsult nå har gjort.

Christian Fossdal mener på sin side at henvendels­ene fra Fana IL og andre brukere av anlegget ble tatt på alvor.

– Vi har driftet og holdt tilsyn med bygget, og meldingene som er kommet fra brukere er undersøkt og vurdert. Blant annet ble det utført inneklimam­ålinger i bygget på bakgrunn av bekymring fra brukere. Målingene viste at det var et godkjent inneklima i bygget.

– Det er bare trist

Vanligvis bruker mellom 250 til 350 personer garderobea­nlegget ukentlig, ifølge Dankertsen.

Til BT forteller Fossdal at de vurderer å forlenge levetiden til det utslitte brakkebygg­et. Det er ikke Dankertsen fornøyd med.

– Det er bare trist, og nok et bevis på søling av offentlige midler. Jeg håper inderlig det lages en skikkelig plan for Slåtthaug nå. Det er rundt 30 år siden banen ble bygget. Den er ikke malt, har ikke fått en liter beis. Nå må de bestemme seg.

 ?? ARKIVFOTO: ALICE BRATSHAUG ?? Garderobea­nlegget på Slåtthaug er for tiden stengt fordi det er farlig å oppholde seg der.
ARKIVFOTO: ALICE BRATSHAUG Garderobea­nlegget på Slåtthaug er for tiden stengt fordi det er farlig å oppholde seg der.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway