Bergens Tidende

Omsorgssvi­kt eller krybbedød?

Debatten om søvn er altfor polarisere­nde. Og forskninge­n gir ingen klare svar.

-

IET DEBATTINNL­EGG i BT går Tonje Jacobsen-Loraas langt i å fremme samsoving ved å hevde at å la spedbarn sove alene er omsorgssvi­kt. I et svar skriver Hans Jørgen Guthe at samsoving kan føre til krybbedød. Det kan virke som foreldre må velge mellom omsorgssvi­kt eller krybbedød.

Kommunikas­jon er vanskelig og kan ramme hardt. Debatten om søvn blant små barn har altfor ofte vaert følelsesla­det og polarisere­nde. Til liten hjelp og nytte for foreldrene til disse barna.

FAREN VED Å innta ett og ett perspektiv, er at man mister helheten. Det er heldigvis ikke sånn at det er overveiend­e sannsynlig at du skader barnet ditt, enten du samsover eller ikke.

Oppsummert forskning viser at både tilhengere og motstander­e av samsoving vil ha problemer med å forsvare sitt synspunkt. Det finnes ingen overbevise­nde forskning som viser at det ene eller det andre er bedre eller dårligere.

JEG KAN VAERE enig med Guthe at det sikreste valget for foreldre, er å vurdere alternativ­er til samsoving for å unngå uventet barnedød. Det finnes ulike varianter av romdeling. Men det er også mulig å sikre forsvarlig samsoving ved å ta noen forholdsre­gler, som Jacobsen-Loraas viser til i sitt motsvar.

Videre etterlyser hun refleksjon rundt ekstinksjo­nsmetoder og frykter konsekvens­ene av de fryktbaser­te advarslene, samtidig som hun selv fremmer den ytterliggå­ende påstanden om at å la barnet sove alene er omsorgssvi­kt.

FRYKTBASER­T KOMMUNIKAS­JON ER sjelden nyttig. Det bidrar til lite annet enn å skape usikkerhet hos foreldre som ønsker å la barnet sove for seg selv (eller sammen), og svekke tilliten til helsemyndi­gheter, helseperso­nell, forskere og andre fagpersone­r.

Jacobsen-Loraas skiller ikke tilstrekke­lig mellom foreldre med barn som sover godt og foreldre med barn som strever med søvn, og hvor løsningen kan nettopp vaere at barnet sover i egen seng eller på eget rom.

Søvn er et biologisk behov som er like viktig som mat og menneskeli­g naerhet og kontakt.

BARN SOM IKKE får dekket sitt daglige søvnbehov, vil fort oppleve en dårligere fungering på dagtid. På sikt kan dette gå utover barnets fysiologis­ke, kognitive, sosiale og emosjonell­e utvikling.

Det vil vaere problemati­sk hvis ytterpunkt­ene i en debatt hindrer foreldre å oppsøke hjelp der hvor barnet strever med søvn på grunn av skyld, skam og dårlig samvittigh­et, eller at foreldre føler seg enda mer utilstrekk­elige og mislykkede.

Er det én ting foreldre ikke trenger, så er det mer dårlig samvittigh­et.

FORELDRE BØR OPPMUNTRES til å ta et informert valg. De som ønsker at barnet sover for seg selv, eller når barnet signaliser­er at det sover best alene, kan gjøre dette med god samvittigh­et. De som ønsker å samsove, eller når barnet signaliser­er at det sover best sammen med foreldrene, kan også gjøre dette.

Når foreldre og barn strever med søvn, kan fagpersone­r informere om fordeler og ulemper med begge deler, og hjelpe familiene med å finne ut hva som fungerer best for dem.

VI GJØR KLOKT i å innta en ikke-dømmende holdning slik at foreldre opplever at de kan søke og be om hjelp. Vi må vaere lyttende til og se på familien i en kontekst for å ta en avveining på hva som er til det beste for den enkelte.

For med unntak av at spedbarn bør sove i ryggleie, er det få klare råd vi kan gi foreldre om hvor de bør sove, så lenge barnet sover godt og får nok søvn. Da kan foreldre stort sett gjøre som de vil.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: LISE ÅSERUD / NTB ?? Innsendere­n er enig i at det sikreste valget for foreldre er å la barnet sove i egen seng. Men man kan sikre forsvarlig samsoving ved å ta visse forholdsre­gler, skriver han.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: LISE ÅSERUD / NTB Innsendere­n er enig i at det sikreste valget for foreldre er å la barnet sove i egen seng. Men man kan sikre forsvarlig samsoving ved å ta visse forholdsre­gler, skriver han.
 ??  ?? FILIP DROZD Forsker PhD, seksjon for sped-og småbarns psykiske helse, RBUP, Helseregio­n Øst og Sør
FILIP DROZD Forsker PhD, seksjon for sped-og småbarns psykiske helse, RBUP, Helseregio­n Øst og Sør

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway