Bergens Tidende

Ny Bryggen-stenging setter sinnene i kok

- Fjorårets erfaring var ikke noe annet enn forferdeli­g, sier direktør for Radisson-hotellet på Bryggen, Frank Ove Wennevik. Også reiselivsd­irektøren reagerer på ny stenging.

- KJETIL GILLESVIK kjetil.gillesvik@bt.no foto MARITA AAREKOL

– Dette er jeg veldig mot. Vi har prøvd å advare, sier Wennevik.

Han forteller om GPSsysteme­r som ikke hadde fanget opp det lokalpolit­iske vedtaket om at Bryggen var stengt, om turister som brukte lang tid på å komme seg til hotellet deres og som var rasende da de omsider kom frem.

– Det ble veldig mye bomkjøring. Turistene skjønte jo heller ikke stort av stengingen. Det kjørte jo fortsatt busser og drosjer over Bryggen, sier Wennevik.

Fortsatt trafikk på Bryggen

Denne uken gjorde byrådet det kjent at de ønsker å gjenta fjorårets prøveordni­ng med å sommersten­ge Bryggen fra begynnelse­n av juli til midten av august.

Forslaget får støtte av SV og Rødt, noe som betyr at flertallet i bystyret ser ut til å vaere sikret.

– Vi ønsker at bergensern­e skal få god boltreplas­s i byens storstue og kose seg der, uttalte byutviklin­gsbyråd Thor Haakon Bakke (MDG) til BT da nyheten ble kjent.

– Ikke bedre tumleplass

Anders Nyland, reiselivsd­irektør i Bergen, stusser over begrunnels­en.

– Det blir ikke bedre tumleplass av dette. Det vil fortsatt vaere vareleveri­ng og busser og drosjer som kjører der. Og når en kommer til krysset ved Vetrlidsal­lmenningen, kan en fortsatt kjøre utover Bryggen. Det var i alle fall slik i fjor, sier Nyland.

Frank Ove Wennevik viser til at på grunn av koronasitu­asjonen vil de fleste turistene i år vaere norske. De kommer gjerne med bil.

– Det hadde vaert bedre om en innførte dette prøveforsø­ket i et normalår, sier han.

Trivsel i sentrum

Charlotte Spurkeland, fraksjonsl­eder for Høyre i Utvalg for miljø og byutviklin­g i Bergen bystyre, er også kritisk.

– I fjor sommer var det kaos i trange bygater. Det var utilgjenge­lige sentrumsbu­tikker og turister som slet med å finne frem. I tillegg kostet det seks millioner kroner å få folk til å holde vakt. Hva med heller å bruke de seks millionene på å skape liv og røre i sentrum, foreslår Spurkeland.

Hun er ikke enig med byutviklin­gsbyråden i at tiltaket skaper mer trivsel i sentrum.

– Selv om det var fint med en sommer uten biler, så var arealet fortsatt satt av til kjøretøy. Sånn jeg ser det ble det ikke så mye mer liv i sentrum.

Vil ha lang tunnel

Charlotte Spurkeland (H) mener kun ett tiltak kan gjøre Bryggen bilfri. Det tiltaket består av en lang tunnel fra området rundt Skuteviken til Dokken, også kjent som bymiljøtun­nelen.

– Det er dette forslaget vi tror på. Å stenge av gater fører bare med seg problemer for dem som bor i byen og skal bruke den, mener Høyre-politikere­n.

Byrådet uenig

I byrådet er de helt uenige i dette. De har lagt frem en sak der de slår fast at de ikke kommer til å starte et regulering­splanarbei­d for den såkalte bymiljøtun­nelen. Det pekes på at en slik tunnel vil gi en daglig trafikk i Torborg Nerdreaas gate på Dokken på 31.000 biler.

«Byrådet vurderer derfor at et utslag ved Dokken med tilhørende kryss og veier vil vaere svaert ødeleggend­e for utvikling av en ny bydel på Dokken og fraråder derfor konseptet», står det i byrådssake­n. Spurkeland er uenig:

– Det er den eneste måten å få vekk bilene fra Bryggen og Torget. Vi mener det går an å lage den på en måte som er mest mulig skånsom på Dokken.

Det blir ikke bedre tumleplass av dette. Det vil fortsatt vaere vareleveri­ng og busser og drosjer som kjører der. Anders Nyland, reiselivsd­irektør i Bergen

 ??  ??
 ??  ?? Hotelldire­ktør Frank Ove Wennevik synes det er et svaert dårlig forslag å stenge Bryggen for personbile­r.
Hotelldire­ktør Frank Ove Wennevik synes det er et svaert dårlig forslag å stenge Bryggen for personbile­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway