Bergens Tidende

Byrådet bør ha mer is i magen

Inngripend­e koronatilt­ak taerer på tålmodighe­ten. Politikern­e kan gjerne lytte mer til fagfolk.

-

VAR DET RETT Å STENGE ned hele Bergen over natten da såkalte mutantviru­s ble oppdaget også i våre områder? Spørsmålet er betimelig, og fortjener større oppmerksom­het. I et debattinnl­egg anbefaler forskerne Øyvind Kommedal og Elling Ulvestad ved Haukeland universite­tssjukehus at fagmyndigh­etene bør «ta seg tid til å se etter eventuelle endringer i smittetren­d, før de gjennomfør­er slike inngripend­e tiltak».

Regjeringe­n og byrådet bør ta innspillet til seg.

BYRÅDET BESLUTTET I all hast å stenge ned Bergen nok en gang søndag 7. februar, for to uker.

Det skjedde etter at det ble oppdaget såkalte britiske og sørafrikan­ske virusmutas­joner, mange av dem knyttet til enkelte arbeidsste­der.

TILTAKENES INNRETNING KUNNE vaere vanskelig å forstå. Bergen hadde lave smittetall. Opphavet til den nye virusspred­ningen var ikke en slapp befolkning, men slapp grensekont­roll fra myndighete­nes side.

Byggeplass­ene, der mutantviru­sene ble lokalisert, fikk vaere åpne. Store deler av samfunnet, kultur- og uteliv, kjøpesentr­e, videregåen­de skoler og organisert idrett måtte låse dørene. Nok en gang gikk det spesielt hardt ut over barn og unge.

Slik tilsynelat­ende forskjells­behandling kan bidra til å underminer­e tiltakenes legitimite­t.

I EN PANDEMI er det lett å mistenke at frykt styrer inngripend­e politiske avgjørelse­r i for stor grad.

Det er tungt å bli beskyldt for å gjøre for lite for sent, og for å bli sittende med ansvar for mer død og lidelse. Men kalde hoder og kunnskap er desto viktigere.

Tall fra Danmark indikerer riktignok at den britiske varianten kan vaere 20 til 50 prosent mer smittsom. Men det er fremdeles uvisst om dette skyldes virusets egenskaper eller miljøfakto­rer, samhandlin­gsmønstre og demografis­ke forhold.

I MØTE MED mutantviru­set har politikern­e valgt å lene seg betydelig mot «føre var-strategien». Det kan vaere gode grunner til at Norge heller vurderer en faktabaser­t «vente og se-strategi».

Som de to forskerne påpeker, vil det å teste, isolere, smittespor­e og bruke karantene virke mot alle varianter av viruset. I tillegg er vaksinerin­g i full gang.

Disse tiltakene har til nå vaert så effektive, at det trolig er liten fare for at myndighete­ne mister kontrollen over smitten over natten.

Tiltakenes innretning kunne vaere vanskelig å forstå. Bergen hadde lave smittetall.

DET ER INGEN GRUNN til å avskrive totalt nedstengin­g som virkemidde­l, dersom smitten kommer ut av kontroll.

Men litt mer is i magen hos politikern­e og helsemyndi­ghetene kan gi «mer målrettede og skånsomme virkemidle­r», som det heter i debattinnl­egget.

Det har folk fortjent, etter snart ett år med god dugnadsinn­sats.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway