Bergens Tidende

Oppussinge­n av rådhuset sprekker med 180 millioner

Sommeren 2018 ble den innvendige rehabilite­ringen av rådhuset anslått til 350 millioner kroner. Nå er summen 530 millioner.

- PER LINDBERG per.lindberg@bt.no

Det går frem av et fagnotat fra Etat for utbygging. De ønsker at prosjektet skal evalueres i ettertid, noe byrådet også er enig i.

Byrådet ber nå om at bystyret oppjustere­r totalramme­n for den innvendige ombygginge­n til 530 millioner.

– Hva var det vi sa? Vi ble latterligg­jort da vi foreslo å rive og bygge nytt, sier Harald Victor Hove, gruppelede­r i Høyre.

– Det innvendige arbeidet sprekker med nesten 200 millioner kroner. Jeg frykter også for at kostnadene utendørs er ute av kontroll. Det tragiske er at det blir mindre til barnehage og skole, legger han til.

– Riktig å beholde rådhuset

Thor Haakon Bakke (MDG) er settebyråd for byråd for finans, naering og eiendom. Han er trygg på at sluttresul­tatet blir godt, selv om prosjektet er blitt dyrere enn først antatt.

– Det var riktig å beholde rådhuset og oppgradere det. Kvartalet vil bli flott når arbeidet er over. Dersom vi hadde revet og bygget nytt, ville det hatt en klima- og miljøkostn­ad, i tillegg til at vi hadde mistet dagens rådhus og verdien det represente­rer økonomisk og som kulturminn­e, sier Bakke.

– Underveis har det blitt avdekket utfordring­er som vi har beskrevet og er åpne om i byrådssake­n. Det var for eksempel ikke mulig å forutse covid-19 som har gitt en merkostnad på over 15 millioner kroner, legger han til.

Sommeren 2018 ble innvendig og utvendig rehabilite­ring av rådhuset vedtatt i bystyret.

350 millioner i 2018

Da var innvendig totalkostn­ad 350 millioner kroner. Samme høst ble prosjektet gjennomgåt­t og kvalitetss­ikret. Forventet kostnad: 359,5 millioner kroner. Siden fortsatte det å øke. I økonomipla­nen for 2020– 2023 ble investerin­gsrammen justert til 399,7 millioner kroner.

I den neste økonomipla­nen, som ble vedtatt før jul, ble de innvendige kostnadene 439,3 millioner kroner.

For å få kontroll ble det i november 2020 gjennomfør­t en analyse. Ny totalpris viser seg nå å vaere 530 millioner kroner.

Det er en økning på 180 millioner fra junivedtak­et i 2018 og opp 90,7 millioner kroner fra siste handlings- og økonomipla­n.

Slik forklares 90 millioner

Ifølge fagnotatet skyldes den siste økningen på 90,7 millioner kroner dette:

● Fremdrift/skjulte feil og mangler: 36,8 millioner

Prosjektet var organisert med to delprosjek­t og fire byggeavtal­er (entreprise­r). Det ga «et komplekst grensesnit­t mellom entreprise­ne».

Forsinket oppstart, uforutsett­e funn og avklaringe­r i rivearbeid­ene har også kostet tid og penger. Betongskad­ene var større enn antatt, og det ble funnet større mangler ved den originale armeringen.

I februar 2020 fant man et fem centimeter tykt ekstra puss-lag i kontoretas­jene. Dette fremgikk ikke på opprinneli­ge tegninger, men gir om lag 700 tonn ekstra belastning på de baerende betongsøyl­ene i fasadene, ifølge fagnotatet.

● Sikkerhets­tiltak: 15,3 millioner

Sikkerhets­loven trådte i kraft 1. januar 2019 og stiller ekstra sikkerhets­krav til ulike bygg.

Rådhuspros­jektet ble opprinneli­g prosjekter­t som et normalt kontorbygg, og det ble ikke tatt hensyn til at det var krav om ekstra sikkerhets­tiltak.

Merkostnad­en skyldes blant annet høysikkerh­etsdører og glass- og skuddsikri­ng.

● Prisjuster­ing: 18,5 millioner Kostnadses­timatet som ble lagt til grunn i mars 2019 var angitt i prisnivå for 1. kvartal 2019. Justering til prisnivå for 3. kvartal 2020 utgjør cirka 18,5 mill. kroner.

● Koronapand­emien: 15,4 millioner

Brakkerigg­en måtte utvides og økt renhold har kostet mer. Også fremdrifte­n er blitt påvirket.

● Spesielle kostnader: 4,7 millioner

Krav om kunst i offentlige bygg ble ikke tilstrekke­lig hensyntatt i opprinneli­g budsjett.

Hva var det vi sa? Vi ble latterligg­jort da vi foreslo å rive og bygge nytt. Harald Victor Hove, gruppelede­r i Høyre

 ?? ARKIVFOTO: JANNICA LUOTO ?? Oppussinge­n av rådhuset i Bergen blir dyrere enn først antatt.
ARKIVFOTO: JANNICA LUOTO Oppussinge­n av rådhuset i Bergen blir dyrere enn først antatt.
 ?? ARKIVFOTO: ALICE BRATSHAUG ?? Harald Victor Hove er kritisk til kostnadssp­rekken i rådhuset.
ARKIVFOTO: ALICE BRATSHAUG Harald Victor Hove er kritisk til kostnadssp­rekken i rådhuset.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway