Bergens Tidende

Fagfolk mener det er på høy tid å lempe på smittevern­tiltakene i Bergen

– Å styre etter andre ting enn smittetall, for eksempel om det dukker opp nye virusvaria­nter eller ikke, fører oss vekk fra en sikker og stødig kurs, sier overlege Øyvind Kommedal.

- RUNE CHRISTOPHE­RSEN rune.christophe­rsen@bt.no ANDERS HAGA OLE LØKKEVIK KJETIL GILLESVIK HANNE ESKELAND

Torsdag møttes byrådet i Bergen og nasjonale myndighete­r for å snakke om de gjeldende smittevern­tiltakene.

Byrådet ber regjeringe­n om å oppheve de strenge tiltakene som ble iverksatt for snart to uker siden.

Bakgrunnen for tiltakene som har stengt store deler av samfunnet ned, var funn av nye virusvaria­nter fra England og Sør-Afrika i Bergen.

– Har sikkerhets­margin

I et BT-innlegg argumenter­er professor Elling Ulvestad og overlege Øyvind Kommedal ved Mikrobiolo­gisk avdeling på Haukeland for at det må vaere smittetall­ene som styrer tiltakene.

I Bergen har smittepres­set vaert lavt i lang tid. Torsdag melder Bergen om elleve nye tilfeller og 13 tilfeller av sørafrikan­sk variant.

Kommedal mener regjeringe­n burde ventet med å stenge ned, og heller fulgt med på smittetall­ene.

– Å styre etter andre ting enn smittetall, for eksempel om det dukker opp nye virusvaria­nter eller ikke, fører oss vekk fra en sikker og stødig kurs. Bergen har så lave smittetall at det er rom for å gå tilbake til tiltakene slik de var før mutantene dukket opp, sier Kommedal.

– Ikke lett å forstå

– Er det ikke lurt å vaere ekstra forsiktig når de nye variantene er mer smittsomme?

– De kan vaere litt mer smittsomme, men overvåking­en av smitten er veldig god og skjer nesten i sanntid. Vi har en sikkerhets­margin som gir oss tid til å stramme inn hvis vi ser at smitten øker.

– Er det mange nok som tester seg til at vi har god oversikt?

– Ja. Folk er flinke til å teste seg hvis de får symptomer, og vi har ikke store grupper i befolkning­en som må gå på jobb selv om de føler seg syke. Vi må høste mer av fordelene ved å bo i et velorganis­ert samfunn med gode støtteordn­inger og god testkapasi­tet.

Kommedal mener tiltakene tyder på at myndighete­ne har stengt ned mye, bare for å vaere på den sikre siden. Begrunnels­en har vaert at man ikke har kontroll med saerlig den sørafrikan­ske varianten.

– Med så lave smittetall er det et veldig sterkt utsagn å si at man ikke har kontroll. Det er et sterkt innslag av føre vartenknin­g. Det er ikke så lett å forstå hvorfor man må stenge treningsse­ntrene fordi det er smitte på en byggeplass.

– Trygt å åpne noe

– Er det ikke lurt å vaere føre var?

– Det er et klassisk kostnytte-spørsmål. Det er ingen som har råd til alltid å vaere føre var. Kostnaden er blitt mer og mer tydelig.

– Hvilke tiltak bør lettes på først?

– Vi bør prioritere barn og unge, men også studenter og unge voksne. Vi som har familier og et sosialt liv på jobben er ikke så skadeliden­de. Det er verre for dem som har interesser og mye av sitt sosiale liv på andre arenaer, som i idretten og på treningsse­ntre. Det er trygt å åpne opp noe og se det an.

– Ikke basert på kunnskap

Også tidligere smittevern­overlege i Bergen, Øystein Søbstad,

 ??  ?? Etter at Bergen stengte ned på grunn av nye virusvaria­nter, var det lange køer ved teststasjo­nen på Festplasse­n.
Etter at Bergen stengte ned på grunn av nye virusvaria­nter, var det lange køer ved teststasjo­nen på Festplasse­n.
 ?? ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ ?? Øyvind Kommedal er overlege ved Mikrobiolo­gisk avdeling på Haukeland.
ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ Øyvind Kommedal er overlege ved Mikrobiolo­gisk avdeling på Haukeland.
 ?? HØVIK ARKIVFOTO: TOR ?? Øystein Søbstad er tidligere smittevern­overlege i Bergen.
HØVIK ARKIVFOTO: TOR Øystein Søbstad er tidligere smittevern­overlege i Bergen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway