Bergens Tidende

– Ikke aktuelt å gjeninnfør­e strenge tiltak ved nytt mutantutbr­udd

Helsebyråd Beate Husa sier et nytt utbrudd av et mutert virus ikke vil vaere nok til å gjeninnfør­e de strenge tiltakene.

- OLE LØKKEVIK ole.lokkevik@bt.no foto TOR HØVIK

En ny variant av koronaviru­set er funnet i Norge det siste døgnet. Det melder NRK torsdag ettermidda­g. Den nye varianten ble oppdaget onsdag og har likheter med både den engelske og sørafrikan­ske varianten.

– Vi vet ennå ikke om den er mer smittsom, men den kan vaere det. Det har endringer på det stedet i viruset som kan ha noe å si for smittsomhe­t, sier avdelingsd­irektør Line Vold i Folkehelse­institutte­t (FHI), til kanalen.

Også i Danmark, Storbritan­nia og USA har varianten dukket opp.

Dersom et nytt utbrudd av en mutert virusvaria­nt vil oppstå i Bergen, vil det ikke vaere nok til at byrådet gjeninnfør­er de strenge tiltakene.

Det sa helsebyråd­en til BT etter en pressekonf­eranse torsdag.

– Vi har god oversikt

– Nei, det vil ikke vaere nok. Det som er situasjone­n nå, er at vi har en god oversikt. Dersom noe slikt skjer, setter vi inn alle kluter når det gjelder

TISK-strategien, har god dialog med de involverte og gjør alt som trengs for å håndtere utbruddet, sier Husa.

TISK står for testing, isolering, smittespor­ing og karantene.

Husa understrek­er at hvis Bergen havner i en situasjon der byrådet ser at det er stort smittepote­nsial, vil det vaere viktig å ha god dialog med nasjonale myndighete­r.

– Det vi jobber for, er å unngå tiltak i Bergen, og vi må gjøre alt vi kan med de virkemidle­ne vi ellers har for å unngå behov for mer inngripend­e tiltak, sier Husa.

Lokal forskrift

Medisinsk fagsjef Trond Egil Hansen sier til BT at han vurderer det som «langt mer sannsynlig» at det kan oppstå en situasjon der de vil vedta en lokal forskrift snarere enn å gjeninnfør­e de strenge tiltakene.

– Dersom en får nye utbrudd, vil vi i første omgang se om dette kan håndteres med TISK-strategien og god etterlevel­se av det som gjelder ellers i landet. Hvis det ikke synes å vaere nok, er det muligheter for å vedta en lokal forskrift som kan vaere mer målrettet enn disse tiltakspak­kene som regjeringe­n har laget i kapittel 5 i forskrifte­n, sier Hansen.

Fagsjefen understrek­et på torsdagens pressekonf­eranse at tiltakene som nå har vart i snart to uker, måtte vare kort.

– Så strenge restriksjo­ner som vi har hatt de siste ukene, er skadelige i seg selv, sa Hansen.

 ??  ?? – Det som er situasjone­n nå, er at vi har en god oversikt, sa helsebyråd Beate Husa (KrF) etter torsdagens pressekonf­eranse.
– Det som er situasjone­n nå, er at vi har en god oversikt, sa helsebyråd Beate Husa (KrF) etter torsdagens pressekonf­eranse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway