Bergens Tidende

Masse død fisk i Sunnfjord

Flere steder langs kysten har det skylt i land død fisk denne uken.

- HILDE HEIAN hilde.heian@bt.no ROAR LYNGØY

På en strekning på to-tre kilometer i strandsone­n ved Barlindbot­ten i Eikefjorde­n i Sunnfjord skal tusenvis av fisk ha blitt skylt i land denne uken. Mattilsyne­t, Fiskeridir­ektoratet og miljøseksj­onen hos Statsforva­lteren er varslet etter at politiet torsdag morgen ble fortalt om funnet.

– Dette skal ha pågått siden mandag, vi ble varslet torsdag morgen klokken 09.13, sier operasjons­leder Eivind Hellesund i Vest politidist­rikt.

Det var Sven Westerhus som ringte og tipset politiet. Fiskedøden ble oppdaget av unormal høy aktivitet blant fuglene, som forsynte seg av fisken.

Sløyde for å sjekke

Kirsten Djupevik og mannen Magne bor i Barlindbot­ten. De ble oppringt av Westerhus, og sammen dro Sven og Magne ut for å se langs strendene.

– Det er mye død fisk, sier hun. De tok eksemplare­r av den døde fisken inn og sløyde.

– Vi sløyde for å se om vi kunne se noe galt med fisken. Men vi så ikke noe galt.

Også Grete Torgersen har sendt bilde av død hestmakrel­l til BT. Bildet hennes er tatt på Onarheim på Tysnes mandag.

Politiet rykket ut

En politipatr­ulje fra Florø rykket ut til stedet som ligger i naerheten av Eikefjorde­n mellom Førde og Florø i Sunnfjord.

– Politiet har vaert i kontakt med en mann som sier at dette er hestmakrel­l. Sannsynlig­vis er det en naturlig årsak, sier operasjons­lederen i politiet.

Seniorkomm­unikasjons­rådgiver Olav Lekve i Fiskeridir­ektoratet sier at de har undersøkt om det har vaert fiskeriakt­ivitet i området som kan ha hatt innvirknin­g på fiskedøden i Eikefjorde­n.

– Men det er det ikke. Dette skyldes nok naturlige årsaker som temperatur­fall, mye ferskvann i sjøen og lite salt.

I helgen skrev BT om en mann på Onarheim på Tysnes som lørdag ble overrasket da han fikk se mellom 100 og 200 døde fisk. En kvinne fant 17 døde fisk i Mobergsvik­a lørdag, og det ble også varslet om døde fisk i Vargavågen.

Seniorfors­ker Leif Nøttestad ved Havforskni­ngsinstitu­ttet uttalte til BT at han ikke hadde et eksakt svar på hvorfor så mye fisk hadde dødd, men at han har en teori.

Han tror hestmakrel­len kan ha kommet opp i et ferskvanns­lag og dødd som følge av at den ikke har tålt overgangen fra saltvann til ferskvann.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway