Bergens Tidende

To tiltalt for grovt bedrageri i Nordic Securities-saken

Gründerne Endre Tangenes og Erik Egenaes er tiltalt for å ha påført 39 investorer et tap på nesten 47 millioner kroner. Begge nekter straffskyl­d.

- MARTIN HAGH HØGSETH martin.hagh.hogseth@e24.no KARL WIG DAVID BACH BERGENS TIDENDE / E24

De to Nordic Securities­gründerne er sammen med to andre personer også tiltalt for å ha brutt god forretning­sskikk etter verdipapir­handellove­n.

Den ene av de andre personene nekter straffskyl­d. Det er ikke kjent hvordan den siste personen stiller seg til tiltalen.

39 personer rammet

Økokrim mener at de Tangenes og Egenaes ikke fortalte om den høye risikoen forbundet med kjøp av aksjer i The Nordic Group (TNG), som var morselskap til Nordic Securities.

I tillegg skal de ikke ha gitt andre vesentlige opplysning­er, da de fikk flere ikke-profesjone­lle investorer til å kjøpe aksjer i TNG.

– Investerin­gsbedrager­ier er et økende samfunnspr­oblem som det er viktig å bekjempe, sier førstestat­sadvokat Trude Stanghelle, som er påtaleansv­arlig i saken, i en melding.

39 personer har tapt 46,7 millioner kroner på kjøp av TNG-aksjer da den senere ble tilnaermet verdiløs, ifølge tiltalepun­ktet mot de to gründerne som er tiltalt for grovt bedrageri.

– Helt uenig i beskrivels­en

Advokat Arnt Angell i Elden Advokatfir­ma opplyser at hans klient Endre Tangenes nekter straffskyl­d.

– Han er helt uenig i Økokrims beskrivels­e av det som har skjedd, og kjenner seg ikke igjen i tiltalebes­lutningen, sier forsvarere­n til E24.

– Dette har tatt fire års etterforsk­ning. Hans oppfatning er at Økokrim bare har hengt seg på Finanstils­ynet betraktnin­ger i forbindels­e med tilsynsrap­porten.

Det var Finanstils­ynet som selv gikk til politianme­ldelse av Nordic.

I tilsynsrap­porten fra 2017 viste tilsynet til det de mente var alvorlige og systematis­ke brudd på sentrale bestemmels­er i verdipapir­handellove­ns bestemmels­er om god forretning­sskikk.

– Det var en nedslående tilsynsrap­port?

– Ja, men tilsynets konklusjon­er har også blitt bestridt, påpeker forsvarere­n.

– Har vaert en belastning

Angell sier tidsbruken i saken har vaert utfordrend­e.

– Min klient ser frem til at saken endelig kommer for retten, etter å ha hatt den hengende over seg i flere år.

Tony Vangen, forsvarere­n til Erik Egenaes, sier også at hans klient nekter straffskyl­d og har «samarbeide­t med politiet hele veien».

– Disse forholdene er svaert gamle og dette har vaert en belastning for våre klienter både personlig og forretning­smessig, skriver forsvarere­n til E24.

– Ikke grunnlag

Rune Tjomsland forvarer den ene personen som er tiltalt for å ha brutt god forretning­sskikk i samme sak.

– Han erkjenner ikke straffskyl­d og kjenner seg ikke igjen i den delen av tiltalen som gjelder ham. Vår oppfatning er at det ikke er bevismessi­g grunnlag for tiltalen, sier advokaten til E24.

Fredrik Verling, som forsvarer den andre personen, har foreløpig ikke besvart E24s henvendels­er.

 ?? ARKIVFOTO: VEGAR VALDE ?? Erik Egenaes og Endre Tangenes (til h.) startet Nordic Securities i 2009.
ARKIVFOTO: VEGAR VALDE Erik Egenaes og Endre Tangenes (til h.) startet Nordic Securities i 2009.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway