Bergens Tidende

Holder på hyttene sine i koronapand­emien

Hytteprise­ne har økt kraftig, men mange velger ikke å selge. – Folk vil ha et hjem nummer to, sier megler.

- TORUNN A. AARØY torunn.aaroy@bt.no

Torsdag kom fersk statistikk om hyttemarke­det. Den viser en sterk vekst for hytter både på fjellet og ved sjøen.

– Det har de siste 5–6 årene vaert sterk vekst i hyttemarke­det, men oppgangen i både priser og omsetnings­volum i 2020 overgår alt vi har sett tidligere, skriver administre­rende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge i en pressemeld­ing.

Legger ikke ut for salg

Det har også vaert en voldsom oppgang i antall solgte hytter. I 2020 ble det solgt 8916 hytter i Norge. Det er en oppgang hele på 35,8 prosent fra 2019.

Prisene for fritidsbol­iger steg med 5,5 prosent i 2020.

Mens prisene steg med 11,5 prosent for sjøhytter, steg fjellhytte­r med 4,9 prosent og innlandshy­tter med 3,2 prosent.

Etterspørs­elen i hyttemarke­det har gått kraftig opp i under koronapand­emien, ifølge Norsk Eiendom. Og det tross hytteforbu­d i starten av pandemien.

Det har meglerne merket i Myrkdalen.

– I vinter har det vaert langt faerre brukte hytter og leilighete­r som er lagt ut for salg. Det som kommer på markedet forsvinner med en gang, sier megler Yvonne Halvorsen i Kaland & Partners, som selger mange hytter i Myrkdalen.

Vil ha et hjem nummer to

Hun ser at folk venter med å selge under korona.

– Folk vil ha et hjem nummer to slik situasjone­n er nå. Jeg har inntrykk av at mange er lei av stedet der de bor når de er så mye på hjemmekont­or, sier Halvorsen.

Hun har hatt en liste på 50–60 interesser­te i vinter som ønsker å kjøpe hytte. I en del tilfeller går hyttene før de er lagt ut på markedet.

– Det vi har solgt mest av i år er prosjektle­iligheter. I Helgatunli­a har vi allerede solgt 14 av 15 leilighete­r denne sesongen. Fordi salget gikk så bra legger vi ut et nytt byggetrinn denne uken. Dette er leilighete­r som skal stå klare til vinteren igjen, sier Halvorsen.

I Bavallen på Voss har de også solgt leilighete­r før visning.

Geilo på fjerdeplas­s

Hol og Bjørnafjor­den er med i landsovers­ikten til Eiendom Norge for de hyttekommu­nene som har høyest gjennomsni­ttpris.

På Geilo koster nå hytter i snitt rett over fire millioner kroner. I Bjørnafjor­den er den på 3,5 millioner kroner.

I Voss kommune ble det solgt 102 hytter i 2020. Snittpris på disse var i underkant av 3,1 millioner kroner.

På Geilo ble det solgt 171 hytter. Det betyr at Hol, der Geilo ligger, var fjerde største hyttekommu­ne regnet etter omsetning i 2020.

De siste ti årene har fritidsbol­iger blitt solgt under prisantydn­ing. I 2020 endret det seg. I snitt ble de solgt over prisantydn­ing. Men fritidsbol­igene ble solgt marginalt over prisantydn­ing.

– Behov for økt plass

I mange land har meglerne solgt flere boliger i forstedene under pandemien. Bysentrum har vaert mindre populaert.

– Hos oss har snarere behovet for økt plass kommet til uttrykk i etterspørs­elen i hyttemarke­det, skriver Lauridsen.

Det har blitt omsatt 728 hytter over fem millioner kroner, en økning hele på 79,3 prosent fra 2019.

– Mens andelen dyre hytter har vaert stabilt de siste årene, har veksten blant disse vaert eksplosiv i 2020, ifølge Lauridsen.

Men hyttemarke­det slår ikke boligmarke­det, som i fjor hadde en enda kraftigere økning. Da var den på 8,5 prosent i Bergen.

Jeg har inntrykk av at mange er lei av stedet der de bor når de er så mye på hjemmekont­or. Yvonne Halvorsen i Kaland & Partners

 ?? FOTO: KALAND & PARTNERS ?? Denne hytten i Myrkdalen ble solgt etter vanlig visning for 5.700.000 kroner like før jul.
FOTO: KALAND & PARTNERS Denne hytten i Myrkdalen ble solgt etter vanlig visning for 5.700.000 kroner like før jul.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway