Bergens Tidende

Internettp­ionér frykter australsk lov kan ødelegge nettet

Tim Berners-Lee, kjent som verdensvev­ens oppfinner, frykter at et australsk lovforslag kan gjøre internett, slik vi kjenner det, umulig å bruke.

-

Den australske nasjonalfo­rsamlingen behandler for tiden et forslag som pålegger nettgigant­er å betale for å dele innhold fra mediene. Det får Berners-Lee til å frykte for nettets fremtid.

– Jeg frykter at de nye reglene vil bryte med et grunnlegge­nde prinsipp for nettet ved å kreve betaling for deling av enkelte typer innhold, sa Berners-Lee i en høring i det australske senatet.

Den britiske IT-pionéren er kjent som oppfinnere­n av verdensvev­en (world wide web), det globale nettverket av sammenkobl­ede nettsider som de fleste av oss tenker på når vi snakker om internett.

Motstander­ne av lovforslag­et frykter at det ender opp med at nettgigant­er som Google og Facebook må betale for klikk eller at det er begynnelse­n på slutten for fri tilgang til stoff. Det gjenspeile­s til dels i hva

Google og Facebook har foretatt seg så langt.

Førstnevnt­e har forhandlet frem avtaler med en rekke australske medier, slik lovforslag­et legger opp til. Facebook har på sin side stanset brukernes mulighet til å dele nyheter.

Uenige om hva det betales for

Google hevder loven pålegger dem å betale for klikk og mener det truer selskapets forretning­smodell.

– Konseptet med betaling til en liten gruppe nettsider eller innholdsle­verandører bare for å dukke opp i våre organiske søkeresult­ater, skaper en farlig presedens som innebaerer uhåndterba­r risiko for produkter og forretning­smodeller, sier Googles regiondire­ktør Melanie Silva. Selskapet har likevel trap

pet opp forhandlin­gene gjennom tjenesten News Showcase og har allerede inngått avtaler med rundt 450 utgivere verden over.

Facebooks regionsjef sier de potensiell­e kostnadene knyttet til nyheter er «ukjent og uten tak» med de nye reglene.

Mediehuset The Guardian avviser Googles syn om at det er snakk om betling for lenker i søk.

– Det handler ikke om å betale for lenker eller snutter, men å betale for hele gevinsten Google oppnår. De stjeler ikke publisert innhold, men jeg mener de bruker sin markedsmak­t til å fremme sin egen virksomhet på bekostning av utgivere, og det er ikke riktig, sier Dan Stinton, som er sjef for The Guardian i Australia og New Zealand.

Finansmini­ster Josh Frydenberg

sier det aldri var intensjone­n at det skulle betales pr. nyhetssnut­t eller lenke.

– Planen har hele tiden vaert at det skal vaere én stor betaling, og det er skrevet uttrykkeli­g i reglene, sier han. Reglene inneholder også en klausul om voldgift dersom et mediehus og et nettselska­p ikke blir enige om pris.

Peter Lewis i tankesmien Australia Institute sier en av utfordring­ene med å lage avtaler om betaling for innhold er at ingen har prøvd å sette en verdi på journalist­ikk på denne måten før.

– Den økonomiske verdien av nyheter har vaert basert på hvor mange annonser et medium kan selge. Fordi Google og Facebook dominerer annonsemar­kedet, så er denne siden av likningen borte, og nå prøver vi å finne verdien av allmenn journalist­ikk, sier Lewis.

Følges fra Europa

Utviklinge­n i Australia følges med argusøyne flere steder i verden, der myndighete­ne har liknende tanker. EU-kommisjone­n har foreslått nye regler for å tøyle nettgigant­ene – omtalt som portvokter­e – og kan ta inn elementer fra den australske modellen.

Også i Storbritan­nia er det et ønske om å ta tak i forholdet mellom de store nettplattf­ormene og medieselsk­aper.

Oppdaterte regler om opphavsret­t gjør at europeiske utgivere allerede kan be om betaling fra teknologis­elskaper. Frankrike har allerede innført dette i sitt lovverk, noe som først fikk Google til å steile. Selskapet endret tonen da en domstol påla selskapet å forhandle med mediene.

Ønsker voldgiftsk­lausul

Angela Mills Wade i den europeiske utgiverfor­eningen EPC sier flere politikere i EU vil ha inn en voldgiftsk­lausul lik den Australia legger opp til.

– Uten en slik klausul vil de fleste utgivere ikke ha nok forhandlin­gsmakt til å komme frem til avtaler, sier hun. Mills Wade setter pris på at Google og News Corp er enige om en avtale som løpet over flere år i Australia og sier det viser at Google tillegger nyheter «enorm verdi».

– Likevel må myndighete­ne i Australia, og i Europa, ikke la seg forføre og tro at enkeltavta­ler er svaret på spørsmålet om å sikre rettferdig betaling til alle utgivere, store som små.

Jeg frykter at de nye reglene vil bryte med et grunnlegge­nde prinsipp for nettet ved å kreve betaling for deling av enkelte typer innhold.

Tim Berners-Lee

 ??  ?? Briten Tim Berners-Lee, kjent som verdensvev­ens oppfinner, er bekymret for nettets fremtid.
Briten Tim Berners-Lee, kjent som verdensvev­ens oppfinner, er bekymret for nettets fremtid.
 ?? FOTO: SIMON DAWSON / REUTERS / NTB ??
FOTO: SIMON DAWSON / REUTERS / NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway