Bergens Tidende

Dommere og politikere uenige om portforbud

En nederlands­k domstol opphevde portforbud­et – ankedomsto­len gjeninnfør­te det.

- ELISABET SVANE elisabet.svane@pol.dk

Er det lovlig å innføre portforbud for å beskytte befolkning­en mot en pandemi? Eller griper det så dypt inn i den personlige friheten og retten til privatliv at det dermed setter helt grunnlegge­nde borgerrett­igheter til side?

Det ser dommere og politikere meget forskjelli­g på i et Europa hvor portforbud mange steder er blitt hverdag. I Belgia vet vi at når klokken naermer seg 22 er det om å gjøre å komme seg hjem, for da slår portforbud­et inn og det varer til klokken seks neste morgen. Sånn har det vaert siden oktober, og det eneste som har skjedd er at det har blitt skjerpet.

I Nederland har det vaert portforbud siden 23. januar og det starter klokken 21 og varer til klokken halv fem neste morgen.

Kortvarig jubel

Tirsdag ble det imidlertid opphevet da en nederlands­k distriktsd­omstol avgjorde at hensynet til privatlive­ts ukrenkelig­het veide tyngre. Dommeren sa at portforbud­et var en «altfor vidtfavnen­de krenkelse av privatlive­t og retten til å bevege seg fritt», og at regjeringe­n ikke hadde fremlagt tungtveien­de beviser for hvorfor den fant portforbud­et nødvendig.

– Portforbud­et må oppheves øyeblikkel­ig, sa dommeren ifølge flere internasjo­nale medier.

Det skapte vill jubel hos antikorona-bevegelsen «Virus-sannheten» – Viruswaarh­eid på nederlands­k – som reiste søksmålet. Men gleden var kortvarig, for kort tid etterpå klagde regjeringe­n, med statsminis­ter Mark Rutte i spissen, inn saken for en ankedomsto­l.

Samtidig var Rutte selv ute og oppfordret nederlende­rne til å holde seg hjemme selv om forbudet var opphevet. Det var den anmodninge­n han kunne gi i de tidlige kveldstime­ne. Men like før klokken 21 tirsdag kveld fikk han ankedomsto­lens ord om at forbudet fremdeles var gjeldende. Og da trådte det i kraft igjen.

Rett nok gjelder det kun til frem til i dag, for da skal saken foran domstolen igjen. Derfor er ankedomsto­lens dom også kun en midlertidi­g dom.

–Uakseptabe­lt

Rutte skrev på Twitter at portforbud­et måtte fortsette fordi det ennå ikke er full kontroll over koronaviru­set.

For Willem Engel, som er danselaere­r i Rotterdam og tidligere har vaert biokjemisk forsker, var

 ??  ?? Politiet sjekker identitete­n til en mann i Amsterdam etter at portforbud­et trådte i kraft.
Politiet sjekker identitete­n til en mann i Amsterdam etter at portforbud­et trådte i kraft.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway