Bergens Tidende

Ingen svarte toppledere i britiske storkonser­n

Storbritan­nias 100 største selskap har ingen svarte toppsjefer, styreleder­e eller økonomisje­fer, viser en oversikt.

-

Rekrutteri­ngsselskap­et Green Park har i flere år analysert det etniske mangfoldet i toppledels­en til de store selskapene som er notert på London-børsens FTSE 100-indeks.

For første gang på seks år fant de i år ingen svarte toppsjefer, og bare ti av 297 toppsjefer kom fra andre etniske minoritete­r i Storbritan­nia.

Både britiske myndighete­r og britiske selskap har lovet å bidra til større etnisk mangfold i ledende stillinger, men lite har endret seg innen naeringsli­vet siden Green Park begynte å kikke de store konsernene i kortene i 2014.

Faerre styremedle­mmer

Mens svarte utgjorde 1,3 prosent av styremedle­mmene i de 100 største selskapene i 2014, har andelen nå falt til 1,1 prosent, viser deres oversikt.

Andelen muslimer, hinduer, sikher, kinesere og østasiater blant styremedle­mmene har på samme tid økt.

– Vi vet at det ikke mangler kvalifiser­te kandidater til å fylle disse posisjonen­e i selskap som er villige til å lete, sier Green Parks styreleder Trevor Phillips.

– Toppene innen britisk naeringsli­v forblir likevel unektelig hvite, konstatere­r han.

På høy tid

Fjorårets Black Lives Matterprot­ester har endret lite, mener Phillips.

– Det kan ikke fortsette som før. Det er på høy tid at aksjeeiern­e, forbrukern­e og de ansatte stiller spørsmål ved om Black Lives Matter snarere er retorikk enn virkelighe­t, sier han.

– Naeringsli­vsledere må slutte å fortelle oss hvor mye de bryr seg og heller vise oss at svarte liv virkelig betyr noe, sier Phillips.

Løfter

Store finansieri­ngsselskap, blant dem HSBC, Lloyds Banking Group og NatWest, lovet å øke andelen svarte, asiater og andre minoritete­r i ledende stillinger etter de verdensoms­pennende Black Lives Matterprot­estene i fjor.

Protestene ble utløst av politiets drap på George Floyd i Minneapoli­s i USA. Drapet ble et symbol på den systematis­ke rasismen og overgrepen­e mange svarte utsettes for i USA.

Den siste folketelli­ngen i Storbritan­nia, som ble foretatt i 2011, viste at rundt 87 prosent av befolkning­en var hvite, mens 13 prosent var svarte, asiater eller tilhørte andre minoritete­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway