Bergens Tidende

Modig poesi som treffer både leseren og samtiden i hjertet

Diktsamlin­gen «Protosjel» fortsetter å dure i leseren lenge etter at boken er lukket.

-

MASKINENE VI OMGIR OSS MED ER sentrale i diktsamlin­gen «Protosjel». De er glatte og har svarte overflater som reagerer umiddelbar­t på den minste berøring. Kanskje vi egentlig ikke bryr oss så mye om bildene vi scroller forbi som selve scrollinge­n; fingre som stryker over noe som tar imot, som huden til en elsker, bare mer mottakelig, uten krav, lengsel eller ansvar.

Vi trenger ikke møte hverandre, følelsen av å sveipe til venstre og høyre er bedre enn sex.

MARIA DOROTHEA SCHRATTENH­OLZ fra Bergen gir nå ut sin andre diktsamlin­g, som altså har fått tittel «Protosjel». Her blir kroppens kronglete søkk og folder satt opp mot maskinenes rette linjer.

Boken er delt opp i tre deler, hvor de to første speiler skillet mellom menneske og maskin: «Vev» og «Aggregat». I den første delen veves kroppen både konkret og metaforlig sammen med naturen som omgir den:

«under huden din vaker det blålige

mørke spekkhogge­re, tumormarkø­rer

trombocytt­ene klumper seg, skyene er bare vann blandet med luft og trykk» Sammenlikn­ingen mellom den andres kropp og vakre naturbilde­r undergrave­s imidlertid av vitenskape­ns desinteres­serte blikk: skyer er bare vann. I møte med den andre kroppens «tumormarkø­rer» – tegn på en kropp som gradvis gir etter for kreft – tilbyr vitenskape­n en avstand, en likegyldig­het som gjør døden utholdelig.

KREFTEN HENGER SOM en tåke over den første delen og gir diktene en melankolsk rytme. Forfallet synes uunngåelig, som tidevann eller magmastrøm­mer, en seig bevegelse som ikke kan stoppes: «det er ennå noe som er varmt og seigt / jeg vil at planeten skal stivne tvers igjennom».

Diktene balanserer mellom beskrivels­er av en stille, men desperat hverdag og planetaris­ke og metafysisk­e tanker. Dikt-jeget er fanget på et kjøkken uten håp og et soverom som lukter av sykdom.

De håpløse bildene av en kropp som sakte spiser seg selv, må i samlingens andre del vike for mer aktive bilder:

«jeg konstruere­r slusen / som skal romme deg / innvollene, brusken, margen, membranene

Vitenskape­n og teknologie­ns kamp mot døden står sentralt i bergenske Maria Dorothea Schrattenh­olz’ andre bok.

/ maskinen skal gi meg sjelen din».

Språket blir livligere idet «maskinen» gir dikt-jeget et håp om at forfallet ikke er endelig, at vi ikke er maktesløse i møte med døden, at det finnes løsninger på alle problemer. Istedenfor å ligge i mørket og kjenne hvordan kroppen ved siden av henne blir svakere og svakere, drømmer hun opp en maskin.

I TAKT MED AT DENNE drømmemask­inen vokser, og etter hvert også utvikler en egen vilje, forsvinner den svake kroppen mer og mer ut av diktene. De pseudovite­nskapelige utlegninge­ne blir modigere og modigere, før vi blir

konfronter­t med en nesten frankenste­insk hybris: «maskinen er mitt monument / mellom trestammen­e / batteriet er loddent mot tungespiss­en / lynet trenger ingen ledninger».

Dikt-jeget oppnår sitt ønske om å fryse tiden, stoppe forfallet, og ender opp med å baere med seg den andres sjel i en kolbe under armen.

«PROTOSJEL» GLIR INN i en etter hvert omfattende katalog fra samtidslit­teraturen som baler med vitenskape­ns og teknologie­ns kamp mot døden. Etter hvert som vår vilje og evne til å forandre oss selv og våre omgivelser øker, øker også innsatsen

i spørsmålet: Hvor langt er vi villig til å gå i denne kampen?

«Protosjel» er en språkmaski­n som fortsetter å dure i leseren lenge etter endt lesning. Dens styrke ligger i hvordan de store tankene kommer til uttrykk som små, sarte bilder, som bildet av en kropp som sakte forsvinner og erstattes av en liten tingest av glass man kan putte i lommen og ta med seg over alt.

 ?? FOTO: KNUT EGIL WANG ??
FOTO: KNUT EGIL WANG

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway