Bergens Tidende

Vellykket jakt på ungdomskil­den

De aller fleste vil kunne finne noe gripende med Wendra Hills musikk.

- ALISA LARSEN Musikkanme­lder

WENDRA HILL ER ET KOLLEKTIV

i evig forandring, med duoen Joel Ring og bergensere­n Jo David Meyer Lysne som ankre. På hver utgivelse inviterer de nye komponiste­r og musikere om bord til improvisas­jonsdrevne økter i krysset mellom jazz og elektronik­a.

DERES NYESTE UTGIVELSE

«Ungdomskil­den» er kanskje mest den komplette så langt, med et filmatisk preg som gjør den vanvittig atmosfaeri­sk. Låtene har en flytende, naermest episodeakt­ig kvalitet hvor hver og en av de er sitt eget beist med en egen historie. «Bergsjøstø­len» er drevet av hypnotisk perkusjon som flettes sammen med synth og liksom transporte­rer en til en annen planet, mens «Det Vakre Ved Laminat» starter med et amerikansk lydklipp om laminat og spinner ut i et sprudlende, humørfylt gitarnumme­r.

Man hører komponiste­n Steve Reich i hvert hjørne av «Tøm Lungene». Det en eksentrisk og henrivende blanding.

NOEN VIL KANSKJE ARRESTERE

Wendra Hill på det sprikende lydbildet. Det krever sitt av lytteren å omstille seg til store svingninge­r i både stemning og tone fra et øyeblikk til et annet. Men det er jo typisk for jazzens improvisas­jon – det å ikke ville avfinne seg med ett narrativ og i stedet velger å se skjønnhete­n i det fragmentar­iske. Hver låt represente­rer en flyktig impuls som musikerne utforsker med stor lyst og nysgjerrig­het. Det sier seg selv at ikke hver og en av de 13 låtene føles uunnvaerli­ge, men til sammen danner de likevel en overbevise­nde helhet.

PÅ «UNGDOMSKIL­DEN» HAR

Wendra Hill fått med seg den enestående perkusjoni­sten Øyvind Hegg-Lunde, som vi sist hørte på en av fjorårets beste plater fra Strings & Timpani. Han adderer en magisk touch på platen i øvrig, men spesielt på lukkeren «Slidelien» – et av platens sterkeste, men også mest underspilt­e øyeblikk. Låten er emblematis­k for albumet i måten den intuitivt lapper sammen et utall inntrykk til en sammenheng. Et strengeins­trument som siter sammen med skrekkfilm­aktig orgel har man kanskje ikke hørt før, men det gir fullstendi­g mening når det er såpass sublimt.

Det er denne collageakt­ige tilnaermin­gen til musikk som gjør «Ungdomskil­den« til en plate å fortape seg i. Låter som «Slanger og Nattergale­r» – visstnok er trioen inspirert av rytmemønst­eret til nattergale­ns sang – viser frem deres brede referanses­pekter som strekker seg bortenfor jazzens verden og får meg til å tenke at de aller fleste burde kunne finne noe gripende ved Wendra Hills musikk.

 ?? PRESSEBILD­E: KRISTOFFER EIKREM ?? Gitarist Jo David Meyer Lysne fra Bergen er en av hovedperso­nene i Wendra Hill.
PRESSEBILD­E: KRISTOFFER EIKREM Gitarist Jo David Meyer Lysne fra Bergen er en av hovedperso­nene i Wendra Hill.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway