Bergens Tidende

Denne historien er både overbevise­nde og forskrekke­nde

Dokumentar­serien om overgrepsa­nklagene mot stjernereg­issøren Woody Allen er ubehagelig og overbevise­nde.

-

Tilgjengel­ig på HBO fra 22. februar. Sjanger: Dokumentar.

Regi: Kirby Dick, Amy Ziering. Fire episoder.

DE FLESTE HAR en mening om Woody Allen – regissør, manusforfa­tter, skuespille­r, og pedofilian­klaget.

Uansett om du er fan eller ikke av filmene hans, skal det mye til å fremdeles tro på at den nå 85 år gamle mannen er uskyldig, etter å ha sett denne dokumentar­serien. Visst er dens perspektiv ensidig, men Dylan Farrows historie overbevise­r og forskrekke­r like fullt.

I 1992 BLE Allen anklaget for å ha seksuelt misbrukt sin adoptivdat­ter Dylan, da sju år gammel. Han ble verken dømt eller frikjent, og fikk fortsette sin karriere relativt uforstyrre­t i mange år.

DOKUMENTAR­SERIEN GÅR grundig inn i historien. Mia Farrow forteller hvordan hun og Allen møttes, hvordan han gradvis blir en del av familien, og etterhvert den intense relasjonen han utvikler med Dylan. Familieidy­llen ble først brutt da det kom frem at Allen hadde innledet et forhold til en annen av Mias adoptivdøt­re, Soon-Yi, som er 35 år yngre enn ham. Så kom anklagene.

Mia brukte videokamer­a flittig i barnas oppvekst, og filmet familien i lek og hverdag. Disse opptakene, og lekre bilder fra sommerhuse­t på landet hvor de tilbrakte mye tid sammen, står i kontrast til den stadig mer forstyrren­de historien Mia og Dylan forteller.

WOODY ALLEN OG andre som har snakket ut i hans forsvar, deriblant Soon-Yi, som han fremdeles er gift med, medvirker ikke i dokumentar­en. Det som fungerer som hans side i saken, er klipp fra hans memoarer «Apropos of Nothing» (2020). Klippene gjør lite for å få ham til å fremstå bedre.

Også fremstilli­ngen av kvinnekara­kterer i filmene hans trekkes inn. Klipp fra blant annet «Manhattan» (1979), hvor Allen spiller en 42-åring i et forhold med en 17 år gammel jente, peker ut et ekkelt mønster.

MEST UBEHAGELIG ER det å se på opptakene Mia gjorde av Dylan, da sju år gammel, hvor Mia forsøker å få klarhet i hva som har hendt.

Det lille barnets forklaring av hvordan faren tok på henne, og at hun ikke likte det, er fryktelig vondt å se på.

Den voksne Dylan er tydelig ennå preget, sliter med å fortelle om hendelsene. Hvordan hun som voksen har kjempet for å bli hørt, er sterkt å høre.

MAN KAN SE PARALLELLE­R til dokumentar­en om Michael Jacksons overgrepso­fre i «Leaving Neverland» som kom i 2018, ikke bare i den ensidige vinklingen. «Allen v. Farrow» forsøker også å sette hendelsene i kontekst, og både forklare hvordan det gikk an at Allen ikke ble kriminelt siktet, og hvordan han kunne fortsette å lage filmer og bli hyllet for dem offentlig i ettertid. Både Jackson og Bill Cosby vises som liknende eksempler.

SISTE EPISODE TREKKER også inn hvordan #metoo-kampanjen endelig rammet Allen, og fikk kjente skuespille­re til å gå ut og offentlig beklage at de jobbet med ham.

Det stilles spørsmål ved om man kan skille kunstneren fra kunsten, og diverse medieperso­ner veier inn med sin mening og sitt personlige forhold til Woody Allens filmer, både før og etter anklagen ble offentlig.

Alt dette er interessan­t, men det oppleves som om dokumentar­en forsøker å gape over litt for mye.

Jeg tror det blir vanskelig å se en Woody Allen-film uten å bli kvalm etter dette.

 ?? FOTO: HBO ?? Jeg tror det blir vanskelig å se en Woody Allen-film uten å bli kvalm etter dette, skriver BT-anmelder Hanne Marie Nord. Bildet viser Mia Farrow og adoptivdat­teren Dylan.
FOTO: HBO Jeg tror det blir vanskelig å se en Woody Allen-film uten å bli kvalm etter dette, skriver BT-anmelder Hanne Marie Nord. Bildet viser Mia Farrow og adoptivdat­teren Dylan.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway