Bergens Tidende

Vi skammer oss ikke over å styre Norge trygt ut av krisen

Jeg vil takke BTs kommentato­r for et tabloid bidrag til debatten om perspektiv­meldingen.

- MUDASSAR KAPUR Leder av Stortinget­s finanskomi­té (H)

DET BLIR TRANGERE kår, ifølge Perspektiv­meldingen. Og til syvende og sist er det opp til folket hvordan fremtidens utfordring­er skal møtes. At veksten i oljeinntek­tene skal avta, har vi visst lenge. Norge har vaert heldige. Store oljeinntek­ter har gjort og gjør at staten kan bruke summer som ellers måtte vaert hentet inn som skatt.

FOR HØYRE ER handlingsr­egelen en god regel. Hoveddelen av oljeinntek­tene skal gå til investerin­ger i samferdsel, skole, forskning og utdanning og vekstfremm­ende skattelett­er fremfor økt forbruk. Samtidig har vi de siste årene møtt kriser som har gjort det nødvendig å bruke mer oljepenger.

For BTs Hans Mjelva bommer på et vesentlig punkt i sin kritikk av regjeringe­ns pengebruk. Han underspill­er effekten av vesentlige hendelser i norsk økonomi de siste åtte årene.

OLJEKRISEN SOM TRAFF i 2014, varte lenge. Det var først i siste halvdel av 2017 at vi virkelig begynte å se en nedgang i arbeidsled­igheten og økt optimisme i norsk økonomi.

Poenget med å trekke frem dette er å vise at det blir for lettvint å si at det var greit å bruke mer oljepenger under oljekrisen i 2014, men ikke i pågående år. For oljekrisen var ikke over i 2014. Den krevde flere år med tiltak, omstilling – og penger.

KORONAKRIS­EN ER DET dypeste tilbakesla­get i norsk økonomi siden krigen. Den har krevd og vil fortsette å kreve kraftfulle tiltak. Også etter at samfunnet er åpnet igjen, vil ettervirkn­ingene påvirke og koste i lang tid.

Det viktigste å ta med seg fra perspektiv­meldingen er behovet for å få flere i jobb. Vår felles arbeidskra­ft er verdt mer enn oljeformue­n vår. Derfor blir det viktig i årene som kommer å holde på arbeidslin­jen slik at det alltid lønner seg å jobbe.

MJELVA SKRIVER AT det nå ikke er rom for dyre reformer. Det kan vaere riktig, men vi må ikke underspill­e behovet for reformer som både er gode og sparer penger. Jernbanere­formen er et slikt eksempel. Vi får et bedre togtilbud, samtidig som kostnadene for skattebeta­lerne blir lavere. Det samme gjelder Nye Veier. Slike reformer frigir midler vi kan bruke på annet.

Det er innbyggern­e som ved valg avgjør hvordan vi skal finansiere fremtidens velferd. Fra Høyre er løftet at vi skal gjøre det vi kan for at flere kan jobbe. Og vi vil alltid jobbe for å løse oppgaver på en bedre måte enn vi gjør i dag. Det betyr å bruke muligheten­e som ligger i bedre organiseri­ng, digitalise­ring og effektivis­ering.

TIL HØSTEN STÅR valget mellom et fremtidsre­ttet Høyre som ønsker å gjennomfør­e nødvendige tiltak for å skape mer og inkludere flere, eller en opposisjon som ønsker å sette landet i revers.

Avslutning­svis vil jeg takke BTs kommentato­r for et tabloid bidrag til debatten om perspektiv­meldingen. Jeg tror også poengene hans hadde kommet godt frem uten å i sosiale medier å omtale finansmini­ster Sanner som «en frekk faen» som «ikke skjemmes».

I HØYRE SKAMMER vi oss ikke over å gjøre det som er nødvendig for å styre Norge trygt ut av krisen.

 ?? FOTO: TERJE BENDIKSBY / NTB ?? «De siste årene har vi møtt kriser som har gjort det nødvendig å bruke mer oljepenger», skriver Mudassar Kapur (H).
FOTO: TERJE BENDIKSBY / NTB «De siste årene har vi møtt kriser som har gjort det nødvendig å bruke mer oljepenger», skriver Mudassar Kapur (H).
 ?? ARKIVFOTO: BÅRD BØE ?? Jernbanere­formen frigir midler og senker kostnader for skattebeta­lerne, mener Mudassar Kapur.
ARKIVFOTO: BÅRD BØE Jernbanere­formen frigir midler og senker kostnader for skattebeta­lerne, mener Mudassar Kapur.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway