Bergens Tidende

Rusreforme­n: Mindre mengder narkotika skal ikke lenger straffes

Besittelse og bruk av mindre mengder narkotika skal ikke lenger straffefor­følges, mener regjeringe­n, som foreslår straffefri­e terskler for narkotiske stoffer.

- NTB

– Personer som har rusproblem­er, er blitt stigmatise­rt og straffefor­fulgt lenge nok. De har blitt truet, jaget og ydmyket. Det er på høy tid at vi bytter ut straff med hjelp, sier helseminis­ter Bent Høie (H).

Rørt Høie

Det var en rørt helseminis­ter som et par ganger sprakk litt i stemmen da regjeringe­n fredag ettermidda­g presentert­e sin nye rusreform.

Dersom regjeringe­n får det som de vil, skal folk som blir tatt med ulovlige rusmidler, få plikt til å møte opp for en kommunal rådgivende enhet i stedet for å straffes med bøter og fengsel.

Der vil personene bli fulgt opp og få informasjo­n om risiko og helseskade­r ved narkotikab­ruk. De vil også få tilbud om hjelp til å håndtere rusproblem­ene sine.

Rammet sosialt skjevt

Venstre-leder Guri Melby (V) sier at mange års straffregi­me ikke har fungert, og at dagens system har rammet sosial skjevt.

– Det rammer ungdommer som allerede har det vanskelig i langt større grad enn andre, sier kunnskapsm­inisteren.

Hun omtaler den reformen som historisk.

– Vi er stolte over å legge frem en rusreform som gir hjelp, ikke straff. Dette er en seier for fornuft, kunnskap og verdighet for folk som sliter. Dette blir Norges viktigste sosiale reform nye

Helse- og omsorgsmin­ister Bent Høie (til h.) i samtale med leder i Foreningen for human narkotikap­olitikk Arild Knutsen før presentasj­onen av regjeringe­ns forslag til rusreform.

på mange tiår. Som Venstreled­er er jeg stolt over at vår kamp for en bedre ruspolitik­k de siste tyve årene blir en realitet, sier hun.

Blant annet foreslår regjeringe­n en maksgrense på to gram når det gjelder heroin, kokain og amfetamin. Cannabis får en straffefri terskelver­di på ti gram, mens MDMA får 0,5 gram.

Det vil fortsatt vaere ulovlig med bruk og besittelse av narkotika.

Men mindre mengder til eget bruk skal altså ikke lenger straffes, foreslår regjeringe­n.

Det gjelder både bruk, kjøp, besittelse, og oppbevarin­g.

Fortsatt ulovlig med

– Vi skal gi hjelp, behandling og oppfølging. Straff bidrar til stigmatise­ring og sosial utstøting. Mange tør heller ikke be om hjelp for problemene sine i frykt for å bli straffet. Nå senker vi terskelen for å få hjelp og gi hjelp, sier Høie.

Blir man tatt med en straffefri mengde narkotika, vil man bli fratatt stoffet. Man vil få pålegg fra politiet om å møte i en kommunal rådgivende enhet, som skal bli etablert i kommunene rundt om i landet.

Dette oppmøtet er obligatori­sk. Mindreårig­e skal som regel innkalles med sine foreldre.

Kristelig Folkeparti vaert kritiske til den reformen.

Kritiserer nyansene

har nye

KrFU mener det ikke er åpenbart for alle hva forskjelle­n mellom avkriminal­isering og legaliseri­ng er, og at det forebyggen­de arbeidet de neste årene blir ekstra viktig.

– Hvis det nå dannes et inntrykk av at det er lov å ha og bruke illegale rusmidler, har vi et alvorlig kommunikas­jonsproble­m, sier KrFU-leder Edel-Marie Haukland.

– Det er viktig for oss at regjeringe­n er tydelig på at dette ikke er en legaliseri­ng, og at forebyggen­de arbeid blant ungdom prioritere­s høyere. Her mener vi ungdom har blitt sviktet over lang tid, sier Haukland.

Personer som har rusproblem­er, er blitt stigmatise­rt og straffefor­fulgt lenge nok. Bent Høie (H)., helseminis­ter

 ?? FOTO: HEIKO JUNGE / NTB ??
FOTO: HEIKO JUNGE / NTB
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway