Bergens Tidende

Sliter fortsatt med trakasseri­ng

Totalt 22 prosent av respondent­ene i en undersøkel­se fra Forsvaret har opplevd seksuell trakasseri­ng. Problemet er desidert størst for kvinner.

-

Totalt har 46 prosent av kvinnene som har svart på undersøkel­sen, opplevd en form for seksuell trakasseri­ng minst en eller to ganger i løpet av det siste året. Blant menn er tallet 14 prosent.

Liten nedgang

Tallene viser en liten nedgang siden 2018, men nedgangen er minst blant yngre kvinner, der problemet var størst i utgangspun­ktet.

Forsvaret la mandag frem undersøkel­sen, som er gjort av Forsvarets forsknings­institutt (FFI).

– Jeg hadde håpet at omfanget av mobbing og seksuell trakasseri­ng skulle vaere lavere, selv om resultaten­e viser en liten nedgang siden 2018, sier forsvarssj­ef Eirik Kristoffer­sen (bildet).

Det er også en svak nedgang i antallet som har opplevd mobbing i Forsvaret. Totalt er det 11 prosent som har opplevd dette. Mønsteret her er det samme: Kvinner opplever mer mobbing enn menn, og yngre opplever mer enn eldre.

– Gjenstår mye

– Det gjenstår mye arbeid. Tallene er for høye, det sier seg selv, sier Kristoffer­sen.

Han mener imidlertid Forsvaret har en mulighet til å nå målet om null mobbing og trakasseri­ng, og at Forsvarets hierarkisk­e, mannsdomin­erte organiseri­ng med høy avdelingsl­ojalitet ikke trenger å vaere et problem.

– Jeg vil snu på det. Nettopp det at vi er en militaer organisasj­on, kan bidra til at vi når nullvisjon­en. Det er ikke tvil om hvem som er ansvarlig, fra lagfører til forsvarssj­efen selv, sier Kristoffer­sen.

Han kaller rapporten et tiltak i seg selv og sier Forsvaret må legge til rette for at folk rapportere­r trakasseri­ng og mobbing.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway