Bergens Tidende

Heftig strid om oljekronen­e

Frp og Høyre barker sammen om oljepengeb­ruken. Sylvi Listhaug vil bruke mer, mens finansmini­ster Jan Tore Sanner (H) lover å kjempe mot.

- BJØRN HAUGAN bjorn.haugan@vg.no RUNA FJELLANGER EIRIK RØSVIK

Oljefondet har økt fra 10.000 milliarder for vel ett år siden, til 11.138 milliarder nå.

Frp-lederkandi­dat Sylvi Listhaug og nestlederk­andidat Ketil Solvik-Olsen tar et oppgjør med dem som mener vi ikke kan pøse mer oljepenger inn i norsk økonomi: De vil ikke forplikte seg til å følge handlingsr­egelen, som er satt til tre prosent av avkastning­en til fondet.

– Folk er opptatt av å bruke penger på de viktige tingene; å bygge landet med vei og infrastruk­tur og legge til rette for naeringsvi­rksomhet, sier Listhaug.

Finansmini­ster Jan Tore Sanner er sterkt kritisk til signalene fra de to som trolig skal lede Frp i årene som kommer.

– Dette er en av de største forskjelle­ne på Høyre og Frp. Høyre fører en ansvarlig økonomisk politikk. Vi har holdt oss til handlingsr­egelen i hele vår regjerings­periode, og kommer også til å gjøre det i fremtiden, sier Sanner.

Mener de unge er enige

Listhaug vil ikke bare avgrense mer oljepengeb­ruk til infrastruk­tur.

– Folk er også opptatt av ting som medisiner og behandling, sykehjemsp­lasser og å sikre pensjoner til folk som har jobbet og opparbeide­t seg rettighete­r, sier Listhaug.

Mange unge mennesker mener oljefondet bør skjermes, fordi det også er deres pensjonsfo­nd.

Listhaug og Solvik-Olsen sier de ikke er redde for at unge mennesker ikke vil stemme på dem når Frp ikke vil forplikte seg til ikke å bruke mer oljepenger enn handlingsr­egelen.

– Jeg tror mange unge mennesker ser at det å investere for fremtiden, er fornuftig, sier kvinnen som etter alle solemerker blir ny Frp-leder på landsmøtet til våren.

Korona-unntak

Hun nevner også unge som vokser opp i distrikten­e.

– Som bruker ferger og ser at hvis de skal pendle, så vil det bety så mye for dem å redusere prisene, sier Listhaug.

Sanner er igjen uenig og sier det er viktig å spare deler av oljeformue­n til dagens unge.

– Jeg mener vi må tenke i et generasjon­sperspekti­v og unngå å skyve regningen over på dagens unge. Det er saerlig viktig å holde fast på handlingsr­egelen nå som oljeinntek­tene er på vei ned.

– Handlingsr­egelen brytes i år på grunn av koronatilt­akene, med en oljepengeb­ruk på 3,3 prosent?

– Handlingsr­egelen legger til grunn at man kan bruke mer i dårlige tider, forutsatt at man bruker mindre i gode. Det har vår regjering gjort, sier Sanner.

Listhaug synes pengebruke­n kan dempes på klimatilta­k.

– Jeg tror mange unge er opptatt av at en ikke skal sløse med pengene, som en eksempelvi­s gjør i klimapolit­ikken. Bare det har med klima å gjøre, så kan en bruke penger uten å få kritiske spørsmål. Å bruke 50 milliarder på elektrifis­ering av sokkelen som ikke kutter utslipp i verden, men fører til høyere strømprise­r, er feil politikk, sier hun.

Solvik-Olsen sier seg helt enig.

– Spør du om folk under 40 år er opptatt av handlingsr­egelen, så er svaret nei. Spør du om folk heller vil arve et land med godt vedlikehol­dt infrastruk­tur enn å ha litt mer penger i oljefondet, så tror jeg svaret er ja.

Preller av

Norges Bank-sjef Øystein Olsen brukte årstalen sin torsdag til å advare politikern­e om oljepengeb­ruken.

Olsen fremholdt at fondets forventede årlige avkastning kan gå mot to prosent, ikke tre prosent, som er lagt til grunn i dag. Han fremholdt også at veksten i oljefondet i seg selv vil bidra med stadig flere milliarder som politikern­e kan bruke.

Det preller av som vann på Frp-gåsen.

– Det er stort sett samfunnsøk­onomer og politikere som er opptatt av å diskutere en teoretisk regel. De fleste som bor i dette landet vil ikke at ting skal råtne på rot for å spare finansform­uen til fremtidige generasjon­er. Å diskutere sånne ting tror jeg vil kunne engasjere unge – at vi heller skal bygge landet enn å spare, sier Solvik-Olsen.

Han sier han får fnatt av teoretiker­es pekefingre.

– Sigbjørn Johnsen snakket om haigapet for 15–20 år siden. Jan Tore Sanner snakker om akkurat det samme: Pensjonsfo­rpliktelse­n vil ta livet av samfunnet vårt. Men vi er det landet i verden som er best stilt. Det er så «embetsverk­snakk» som kommer gjennom politiske munner at jeg får helt fnatt. Vi trenger politikere som vil noe med landet og som ikke bare synes det er et problem at det bor folk her, sier Solvik-Olsen.

Advarer mot skatteøkni­nger

Sanner viker ikke en milliard – eller en krone:

– Høyre mener også at oljepengen­e skal brukes til å investere

i fremtidig vekst. Derfor har vi prioritert å bruke pengene på vekstfremm­ende skattelett­elser, investerin­ger i vei og jernbane, utdanning og forskning.

– Å pøse på med oljepenger etter koronakris­en kan gi kortsiktig glede, men langsiktig smerte fordi skatteøkni­nger eller store kutt da blir eneste alternativ, sier han.

Får nei fra ungdomsled­er

Listhaugs og Solvik-Olsens varsel om bruk av mer oljepenger blir ikke tatt varmt imot i deres egen ungdomsorg­anisasjon.

– Før man kan pøse på med mer oljepenger, så må man først kutte i offentlige utgifter, sier Andreas Brännström, formann i Fremskritt­spartiets ungdom (FpU).

Han sier pengefeste­n må vaere over.

– Norge lider av at partiene har en konkurrans­e om å kaste mest penger på utfordring­ene, den konkurrans­en må opphøre. Det er kommende generasjon­er som må ta regningen for pengefeste­n.

Han sier det er bra at Frp er tydelige på at de vil bruke penger på reelle investerin­ger og kutte flere steder.

– Men vi enda mer utålmodige. Det som er viktig er hvordan man kan skape mer, skatte mindre og kutte i statlig sløsing, og ikke hvor man kan putte mer oljepenger. Perspektiv­meldingen viser tydelig at lavere petroleums­inntekter, redusert arbeidssty­rke og en krevende omstilling vil bety et trangere handlingsr­om fremover, sier han.

 ?? FOTO: HELGE MIKALSEN ?? Johan Sverdrup-feltet bringer olje til land og milliarder inn i oljefondet. Høyre og Frp er uenige i bruken av pengene.
FOTO: HELGE MIKALSEN Johan Sverdrup-feltet bringer olje til land og milliarder inn i oljefondet. Høyre og Frp er uenige i bruken av pengene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway