Bergens Tidende

Sa opp i Hurtigrute­n: – Synes ikke de har tatt et ordentlig oppgjør

Kristian Saeterhaug i Hurtigrute­n hadde fått nok. Han mener selskapet ikke har tatt et stort nok oppgjør med håndtering­en av koronautbr­uddet i fjor sommer.

- JENNY-LINN LOHNE jenny.linn.lohne@vg.no BERGENS TIDENDE / E24

– Jeg har jobbet i Hurtigrute­n i 15 år og har lagt mye av sjelen min i det for at rederiet skal bli så bra som mulig. Men i fjor sommer følte jeg at kommersiel­le hensyn ble satt over sikkerhete­n til mannskapet.

Det sier Kristian Saeterhaug, som hadde sin siste dag på jobb i Hurtigrute­n i forrige uke. I januar sa han opp jobben som resepsjons­sjef på MS «Roald Amundsen».

Skrev på Facebook

Dager etter at han hadde sin siste dag i bedriften, skrev han et Facebook-innlegg om hvorfor han sa opp.

«Det som skjedde på MS «Roald Amundsen» i fjor sommer var kriminelt og straffbart!» skriver han i innlegget.

Han skriver også: «Sannheten er at det var uaktuelt for meg å forbli ansatt hos en arbeidsgiv­er med så elendig etisk etterlevel­se av sine retningsli­njer som Hurtigrute­n.»

Han viser til håndtering­en av utbruddet på MS «Roald Amundsen» i slutten av juli i fjor. Totalt testet 29 passasjere­r og 42 ansatte positivt for koronaviru­set etter seilasene med skipet mellom 17. og 31. juli.

69 kommuner i hele landet ble berørt av utbruddet.

– Satt til å jobbe med oss

I forkant av dette hadde det mønstret på flere ansatte fra utlandet.

– Det var ikke noe fornuftig karantene av det mannskapet som kom 7. juli. De ble satt rett til å jobbe med oss. De fikk ikke lov til å forlate skipet, men de jobbet med oss. Og vi kunne forlate skipet som vi ville, utdyper han til VG.

– Det var veldig viktig for Hurtigrute­n at vi skulle komme i gang med seilingen. Potensiell smitte ble ikke håndtert på en trygg måte, fortsetter han.

Han mener ledelsen burde håndtert utbruddet annerledes og skjønt at det var smitte om bord langt tidligere.

Ingen risikovurd­ering

– Jeg skjønte at noe var galt kvelden før. Jeg ble bedt om bistå mannskapet som skulle vaske rommet til en de trodde var syk. Når jeg med så lite kjennskap til hva som faktisk foregikk skjønte det, skjønner jeg ikke hvordan de som satt med ansvaret ikke skjønte det før, sier han.

Sjøfartsdi­rektoratet publiserte i september en rapport som konkludert­e med at beredskape­n ikke fungerte, at varslingsr­utiner for smitte om bord ikke ble fulgt. De viste også at til at det tok flere dager før rederilede­lsen ble informert.

Rapporten konkludert­e også med at det ikke ble gjort noen risikovurd­ering i forkant av seilasen i juli, til tross for at det var en pågående pandemi da cruiset startet og at det var redusert bemanning i rederiadmi­nistrasjon­en.

Etterlyser et oppgjør

Saeterhaug mener det er for lite at kun én leder har måttet gå i kjølvannet av utbruddet. Det er snakk om konserndir­ektør for maritime operasjone­r, Bent Martini, som sluttet i oktober i fjor.

– Jeg synes ikke de har tatt et ordentlig oppgjør med det som skjedde, sier han.

Han forteller om mange støttende meldinger, også fra hans tidligere kolleger.

– Jeg håper at dette kan inspirere til en endring i kulturen i Hurtigrute­n. Jeg opplever ikke at det er rom for det sånn det står nå, sier han.

– Trygg og åpen kultur

Kommunikas­jonsrådgiv­er Tarjei Kramviken synes det er leit å lese hvordan hans tidligere kollega beskriver kulturen i Hurtigrute­n.

– Selv om det vår tidligere kollega skriver om utbruddet på MS «Roald Amundsen» allerede er grundig behandlet i den eksterne granskning­en, tar Hurtigrute­n alle tilbakemel­dinger og bekymrings­meldinger fra våre ansatte på alvor, også denne, skriver han i en e-post til VG.

Han sier videre at de har arbeidet med kultur i Hurtigrute­n i en årrekke.

– Hurtigrute­n ønsker en trygg, romslig og åpen kultur, der det også skal føles trygt å si fra om alle typer forhold. Vi har tydelige prosedyrer og systemer for å legge til rette for nettopp dette, også ved at ansatte kan varsle anonymt.

– Ledelsen jobber tett sammen med ansatte, tillitsval­gte og ansattrepr­esentanter for å sikre at vi blir bedre hver eneste dag. Dette arbeidet vil ha høy prioritet også i tiden fremover slik at Hurtigrute­n kan vaere en trygg og god arbeidspla­ss for våre mange ansatte, fortsetter han.

I fjor sommer følte jeg at kommersiel­le hensyn ble satt over sikkerhete­n til mannskapet. Kristian Saeterhaug

 ?? ARKIVFOTO: INGUN A. MAEHLUM, VG ?? MS «Roald Amundsen» da skipet lå til kai i Tromsø i forbindels­e med koronautbr­uddet om bord.
ARKIVFOTO: INGUN A. MAEHLUM, VG MS «Roald Amundsen» da skipet lå til kai i Tromsø i forbindels­e med koronautbr­uddet om bord.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Kristian Saeterhaug har jobbet i Hurtigrute­n siden høsten 2005.
FOTO: PRIVAT Kristian Saeterhaug har jobbet i Hurtigrute­n siden høsten 2005.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway