Bergens Tidende

Equinor stenger Veslefrikk-feltet

Neste år er det helt slutt for oljefeltet Veslefrikk.

- TOR GUNNAR TOLLAKSEN tor.gunnar.tollaksen@aftenblade­t.no

Veslefrikk startet produksjon­en i 1989. Nå er det slutt.

Etter 30 års produksjon er det slutt med oljeproduk­sjon på Veslefrikk-feltet, skriver Equinor i en pressemeld­ing. Feltet har produsert 400 millioner fat oljeekviva­lenter, men våren 2022 er det hele over.

Arbeidet med å plugge brønner er startet for feltet som ble satt i produksjon i 1989. Feltet ble funnet i 1981.

– Veslefrikk var en teknologis­k banebryten­de utbygging som viste vei mot nye, lettere offshoreko­nstruksjon­er etter betongmast­odontenes tid i Nordsjøen, sier Geir Sørtveit, direktør for Område vest på norsk sokkel i Equinor.

«West Vision» til Veslefrikk B

Veslefrikk var det første feltet på norsk sokkel som ble utviklet med en flytende produksjon­senhet. I 1987 ble den gigantiske oljeboreri­ggen «West Vision» til Smedvig døpt i Stavanger. Det var Hanne Beth Melberg som ønsket den nye riggen hell og lykke på ferden.

Riggen represente­rte det ypperste innen moderne boreteknol­ogi.

Riggen fikk imidlertid et kort liv som leterigg, for Statoil kjøpte den fra Smedvig og ga den navnet Veslefrikk B – og var altså den flytende produksjon­senheten som den gang var banebryten­de på norsk sokkel. Smedvig fikk på sin side kontrakt for bemanning av maritimt mannskap og boretjenes­ter.

Veslefrikk B er tilknyttet den faste brønnhodep­lattformen Veslefrikk A, og i 2002 ble feltet «West Vision» ble døpt i Stavanger sentrum i 1987. Statoil kjøpte riggen og brukte den som Veslefrikk B.

også vertskap for Huldra-plattforme­n med delt kontrollro­m og bemanning, samt prosesseri­ng av kondensate­t fra den nå nedstengte feltet.

20 milliarder kroner

Feltet skulle egentlig produsere til 2009 da det ble vedtatt, men investerin­ger og videreutvi­kling førte til en langt lenger produksjon­speriode. Rundt 20 milliarder kroner har Equinor og partnerska­pet investert i prosjektet.

– I de senere år er det gjort en formidabel jobb med å effektivis­ere driften på Veslefrikk for å forlenge levetiden og maksimere verdiskapi­ngen. Når feltet blir stengt ned, vil Veslefrikk ha produsert over 400.000.000 fat oljeekviva­lenter. Dette tilsvarer energibeho­vet i 22 år for alle Norges eneboliger og har skapt store verdier for Equinor, partnere, eiere og samfunn, avslutter Sørtveit.

Opphogging

Veslefrikk B tas i 2022 til land for opphogging, mens Veslefrikk A fjernes i 2025/2026. Totalt skal 24

brønner plugges på Veslefrikk­feltet. Videre skal det i løpet av 2021 deles ut kontrakter for fjerning av plattforme­n Veslefrikk A, med påfølgende opphogging og resirkuler­ing, opphogging av Veslefrikk B, og arbeid på havbunnen i forbindels­e med rengjøring og frakobling av eksportrør­ledningene.

Konsekvens­utredning er gjennomfør­t og avslutning­splan for Veslefrikk ble sendt myndighete­ne høsten 2020. Det er det nyopprette­de forretning­sområdet Field Life Extension (FLX) som i Equinor har konsernans­var for avviklings­prosjekter på norsk sokkel.

– Som største operatør har vi mye infrastruk­tur som etter hvert må avvikles på norsk sokkel. Vi har solid prosjektko­mpetanse på området, og har utarbeidet gode planer for å fjerne Veslefrikk på en sikker og effektiv måte. Det viktigste for et vellykket fjerningsp­rosjekt er at vi ikke har personskad­er, alvorlige hendelser, eller utslipp til miljø, sier Camilla Salthe, direktør for FLX i Equinor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway