Bergens Tidende

Dyremarked i Bangkok kan ha brakt korona til Wuhan

Chatuchak-markedet i Bangkok er et av de stedene WHO-legen Thea Kølsen Fischer ser på med frykt.

- CLAUS BLOCK THOMSEN claus.block.thomsen@pol.dk

En søt dunst setter seg i nesen så snart man kommer inn i butikken. Langs veggene står bur stablet oppå og ved siden av hverandre. Fylt med dyr. Flodhest fra Sør-Amerika. Praeriehun­der fra USA. Surikater fra Afrika. Bambusrott­er fra Asia. Butikken er bare en av de mange på Chatuchak-markedet i den thailandsk­e hovedstade­n Bangkok som selger levende dyr fra hele verden. Allerede i fjor ropte ekspertene ut om at markedet var det perfekte utklekking­sstedet for nye og farlige virustyper.

– Det er ikke et sted som jeg ville brydd meg med å besøke, sa Allan Randrup Thomsen, som er professor i eksperimen­tell virologi ved Det Helseviten­skapelige Fakultetet ved Københavns Universite­t, til Politiken.

Nå har markedet nok en gang kommet i søkelyset fordi den danske professore­n i virussykdo­mmer, Thea Kølsen Fischer, anser det som «meget sannsynlig» at koronaviru­set kom til Wuhan gjennom infiserte dyr som ble solgt på markeder som Chatuchak.

Knutepunkt

Det hun sier har ekstra vekt fordi hun var en del av laget fra Verdens helseorgan­isasjon WHO som tidligere denne måneden var på besøk i Wuhan, i et forsøk på å kartlegge kilden til koronautbr­uddet.

Chatuchak er verdens største helgemarke­d og ifølge internasjo­nale dyreorgani­sasjoner et knutepunkt i den omfattende handelen av eksotiske dyr i Sørøst-Asia.

Tusenvis av mennesker besøker markedet hver uke, hvor de kan kjøpe alt fra T-skjorter til

skinnveske­r og keramikkva­ser. Men i en spesiell seksjon blir det også solgt levende dyr fra hele verden.

Dyrene er sperret inne i bur, og burene står så tett at dyrene naermest rører borti hverandre, puster inn samme luft og treffer hverandre med urin og avføring – og kanskje i visse tilfeller med oppkast og blod.

Hvis bare ett dyr er infisert med et virus, vil dyret i en sånn cocktail lett kunne smitte videre, noe som kan innebaere at viruset i løpet av prosessen endrer sin genetiske sammensetn­ing så den også blir i stand til å hoppe over til mennesker.

– Det er akkurat slike marked som Chatuchak vi ser på med frykt fordi blod, avføring, spytt, pels og alt mulig annet materiale som kan inneholde virus kommer i berøring med mange andre dyr og mennesker, sier Thea Kølsen Fischer.

Ekspertlag­et fra WHO som var i Wuhan arbeider nå med en hovedhypot­ese om at koronaviru­set oppsto i flaggermus i enten det sørlige Kina eller i Sørøst-Asia, og at viruset deretter hoppet over til ett eller flere andre dyr og derfra til mennesker.

Sannsynlig smitteveie­r

Ifølge Thea Kølsen Fischer er det en naerliggen­de mulighet at koronaviru­set har funnet veien til Wuhan ved at et infisert dyr fra et marked som Chatuchak har blitt solgt videre til markedet i Wuhan, eller at et menneske har blitt smittet på et marked som Chatuchak og deretter har reist til Wuhan.

Chatuchak-markedet er helt klart det største dyremarked­et i Sørøst-Asia, men det er mange mindre markeder, hvor det på noen av dem – i motsetning til Chatuchak – også blir solgt flaggermus og slaktede dyr. Det betyr at viruset også lett kan ha kommet fra et av disse markedene.

Flemming Konradsen, som er professor i global miljøhelse ved Københavns Universite­t, er enig med Thea Kølsen Fischer i at den omfattende dyrehandel­en kan ha hatt betydning for koronautbr­uddet.

– Det er mye som tyder på at smitten har vaert sentrert rundt dyremarked­er og de personene som har kommet på disse markedene, sier han.

Kunder i Kina

Når man står inne i butikken på Chatuchak-markedet hvor flodhester, praeriehun­der, surikater og bambusrott­er står stablet i bur, er det lett å se for seg hvordan smitten kan ha blitt ført videre.

Eieren av butikken er en yngre mann som snakker kinesisk, thailandsk og engelsk.

– Innimellom blir jeg bitt av dyrene, sier han og forteller at han får noen av dyrene fra gårder i Thailand hvor de har blitt avlet frem, mens andre er fanget ute i naturen.

– De som har blitt fanget ute i naturen er de billigste. Med dem har jo ikke en gård hatt utgifter med å avle dem, sier han. De fleste av kundene hans er kinesere, og derfor blir de fleste av dyrene hans også solgt videre til Kina.

Mens han forteller, blir et stort bur med to nesebjørne­r fra Sør-Amerika ført inn i butikken. Hver av dem er på størrelse med en godt voksen dachshund.

– Det er noe jeg har bestilt, sier han.

Går man ut av butikken hans kan man finne mange andre dyr i de andre butikkene. Slanger, øgler, griser, ørkengaupe­r, skilpadder, pinnsvin, stinkdyr, flygepunge­korn, desmerkatt­er og fugleedder­kopper. For ikke å nevne ender, papegøyer og fargerike fugler fra alle deler av verden.

I tillegg er det vanlige duer som flyr inn og ut av butikkene gjennom de åpne dørene og ofte setter seg oppå dyreburene.

Tidsbombe

Steven Galster, som er grunnlegge­r av NGOen Freeland, kaller Chatuchak-markedet for en tidsbombe. NGOen hans driver kampanjen EndPandemi­cs i et forsøk på å få markedet lukket.

– Etter koronautbr­uddet gjorde Kina det eneste riktige og stengte dyremarked­ene sine. Det er ufattelig at det samme ikke har skjedd med Chatuchak, sier han.

Selv mener han at forklaring­en er at dyrehandel­en i Sørøst-Asia er en milliardin­dustri, hvor bakmennene blant annet er høytståend­e thailandsk­e politikere og embetsfolk.

Steve Galster trekker frem at dyrene som vises fram på Chatuchak kun utgjør en liten del av den samlede handelen.

– Mange av selgerne på Chatuchak har gårder utenfor Bangkok hvor de har dyr som de selv har avlet eller lovlig og ulovlig har importert fra resten av verden. Mange av disse dyrene blir sendt videre direkte til kunder i hovedsakel­ig Kina og Vietnam, sier han.

Der blir dyrene enten holdt som eksotiske kjaeledyr eller spist som delikatess­er.

– Det er saerlig forurolige­nde at mange av de dyrene som selges er fritter, desmerkatt­er, mungoer, mårhunder og andre pattedyr, som ifølge undersøkel­ser er spesielt mottakelig­e for virus fra flaggermus, på samme måte som mink også er, sier han.

Politiken har forsøkt å få en kommentar fra Styret for sykdomskon­troll i Thailand, men det har ikke gitt noe svar.

Det er akkurat slike marked som Chatuchak vi ser på med frykt fordi blod, avføring, spytt, pels og alt mulig annet materiale som kan inneholde virus kommer i berøring med mange andre dyr og mennesker.

Thea Kølsen Fischer, lege i WHO

 ??  ?? Langs veggene på dyremarked­et i Bangkok står bur fylt med dyr stablet oppå og ved siden av hverandre.
Langs veggene på dyremarked­et i Bangkok står bur fylt med dyr stablet oppå og ved siden av hverandre.
 ?? FOTO: SAKCHAI LALIT / AP ??
FOTO: SAKCHAI LALIT / AP
 ?? FOTO: CHALINEE THIRASUPA / REUTERS ?? Markedet i Bangkok har kommet i søkelyset igjen.
FOTO: CHALINEE THIRASUPA / REUTERS Markedet i Bangkok har kommet i søkelyset igjen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway