Bergens Tidende

Forbereder England på gjenåpning

Skoler og eldre er først ut når England om to uker begynner gjenåpning­en etter landets tredje nedstengni­ng. En tredel av britene har fått første vaksinedos­e.

-

– I dag legger jeg fram et veikart som skal ta oss forsiktig ut av nedstengin­gen, sier statsminis­ter Boris Johnson. Det første store steget blir å åpne landets skoler 8. mars.

– Vår prioritet har hele tiden vaert å få barna tilbake på skolen, som vi vet er avgjørende for utdanninge­n og for deres psykiske og fysiske velvaere, sier han.

Får treffes utendørs

Laerernes fagforenin­ger er negative til at alle elevene skal komme tilbake samme dag, men gjenåpning­en 8. mars støttes av opposisjon­en.

– Vi vil alle at dette blir den siste nedstengin­gen, så vi må gjøre dette gradvis, så vi ikke ender opp der vi startet om bare noen uker eller måneder, sier Labour-leder Keir Starmer.

8. mars kan også beboere på alders- og sykehjem få én venn eller slektning på besøk innendørs, og det er ventet at det blir tillatt for andre å møte én person utendørs, skriver Sky News.

Lettelsene kommer nesten et år etter at Johnson første gang ga innbyggern­e beskjed om å holde seg hjemme for å stanse spredninge­n av koronaviru­set.

Breddeidre­tt til påske

Tre uker etter at skolene åpner – første mandag i skolenes påskeferie – kan inntil seks personer eller to husstander møtes utendørs. Da åpner også tennisbane­r, golfbaner og andre utendørs idrettsanl­egg. Samtidig kan barne- og breddeidre­tten sette i gang igjen.

De som vil se idrett, for eksempel toppkamper i fotball, må derimot smøre seg med tålmodighe­t en stund til. Det samme må landets handelssta­nd og pubverter, som ikke får åpne som normalt ennå.

Statsminis­teren sier lettelsene skal innføres samtidig over hele England, mens det tidligere har vaert regionale forskjelle­r i tiltakene. Han sier også at videre fremdrift i gjenåpning­en blant annet vil avhenge av utviklinge­n for de ulike virusvaria­ntene.

Selvstyrem­yndigheten­e i Skottland og Wales lar noen av de yngste elevene begynne på skolen igjen allerede denne uken. I NordIrland får de yngste elevene komme tilbake 8. mars, mens den generelle nedstengin­gen er forlenget til 1. april.

En tredel vaksinert

Storbritan­nia er hardt rammet av pandemien, med over 120.000 dødsfall. Antall smittetilf­eller er på vei ned, og tidlige resultater tyder på at vaksinen reduserer antall alvorlige sykdomstil­feller.

Over 17 millioner mennesker – en tredel av alle voksne briter – har fått den første vaksinedos­en. Regjeringe­n har som mål at alle over 50 skal ha fått tilbud om vaksine innen midten av april. Innen utgangen av juli skal alle voksne ha fått tilbudet.

 ?? FOTO: ANDREW MATTHEWS / REUTERS / NTB ?? Storbritan­nia er hardt rammet av korona-pandemien, med over 120.000 dødsfall. Nå skal landet gjenåpnes.
FOTO: ANDREW MATTHEWS / REUTERS / NTB Storbritan­nia er hardt rammet av korona-pandemien, med over 120.000 dødsfall. Nå skal landet gjenåpnes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway