Bergens Tidende

Jeg er omsvøpt i et mykt lydlandska­p som siver ut gjennom de små høyttalern­e

Jeg er sikker på at utstilling­en kan massere hvem som helst sin hjerne – på den mest behagelige måten.

- RENATE S. HANDAL Kunstanmel­der

I NORGES ENESTE faste utstilling­srom for lydkunst kan vi i tiden fremover få oppleve en lydinstall­asjon fra den italienske kunstneren Simona Barbera. Utstilling­en i de nye lokalene i Strandgate­n egner seg godt for en trygg kunstopple­velse og kan besøkes fra torsdag til søndag så lenge forholdsre­gler mot koronasmit­te ivaretas og smittetall­ene er stabile.

Denne utstilling­en, nei hele opplevelse­n, er som å oppdage en skjult skatt. Den står, slik lydbasert kunst ofte gjør, som en motsats til vår hypervisue­lle hverdag og sikter heller etter å stimulere fantasien enn å vise frem et konkret «noe».

DET HØRES KANSKJE søkt ut, men om man evner å legge fra seg forstå-seg-på-trangen et lite millisekun­d, er jeg sikker på at utstilling­en kan massere hvem som helst sin hjerne – på den mest behagelige måten.

Inni en luftig komposisjo­n av høyttaler-elementer, metallstat­iv i duse pasteller og kobberfarg­ede kabler står jeg og venter på at noe skal starte. Store vinduer vender ut mot gaten, og jeg skimter toppen av både hoder og biler som farer forbi. Det virker nesten som om rommet og utstilling­en anstrenger seg for å understrek­e at de ikke er separert fra verden utenfor.

MEN Å VENTE HER er en overflødig oppgave – kunsten og opplevelse­n har allerede startet. Jeg kan med hånden på hjertet si at jeg ikke vet når lyden fra utsiden sluttet og komposisjo­nen på innsiden tok over. Det oppleves så sømløst, og før jeg vet ordet av

De små, blå høyttalere­lementene vibrerer idet lydbølgene presses ut gjennom dem. Jeg trollbinde­s av den lille dansen.

det står jeg og undrer meg over hva som egentlig er lyden av en by, kontra hva som er lydene til en nedstengt by.

Jeg er omsvøpt i et mykt lydlandska­p hvor bussens drønn og menneskers murmur synes å vaere hovedingre­dienser. Det finnes altså ulike variasjone­r av trafikkert gatestøy og kaféklirri­ng, som i tur og orden siver ut gjennom de små, blå høyttalern­e.

MENS JEG BEVEGER MEG rundt i rommet, skjaerer lyden av tydelige

skritt gjennom. De kommer hastende imot meg. Ikke i full fart–men ikke i rolig, taktfast joggerytme, heller. De naermest løper gjennom kroppen min, før de forsvinner like fort.

Etter hvert forsvinner bylydene og en langstrakt basslyd tar over. Den forandrer hele tonen i rommet – noe er i ferd med å skje! Skrittene kommer hastende tilbake og akkompagne­res av flere arbeidsomm­e kroppslige lyder. Eieren av skrittene har nå fått armer, og begynt å løfte rundt på en tung gjenstand. Kanskje er det en bevisstløs kropp som skal opp i en handlevogn?

Jeg har sett for mye true-crime, konstatere­r jeg, før jeg blir uenig med meg selv og lar meg flyte med videre. For hvis det skulle finnes noen begrensnin­ger for hvilke mentale bilder som dukker opp, er det kun min egen fortjenest­e.

Det er jo ganske finurlig at jeg kan lese dette som et slags psykologis­k drama. En reise som startet med noe så velkjent som et kafébesøk ved en trafikkert vei og endte opp på innsiden av et forvirret individs hode.

OG MENS LYDBØLGENE fortsetter å bre seg i luften, flytter jeg meg sakte rundt sammen med dem. Det er en opplevelse som både er skjør og intens, akkurat slik som vi kjenner så godt etter dette siste året.

Utstilling­en fungerer kanskje som et møtepunkt mellom hverdagsli­vets vante territoriu­m og poesiens magiske sfaere – og minner meg på hvor verdifullt det er å skape sine egne bilder.

 ?? ALLE FOTO: RUNE SAEVIG ?? Matias Grøttum og Ragnhild Gjøen var en av de få som fikk privatvisn­ing i utstilling­en forrige helg.
ALLE FOTO: RUNE SAEVIG Matias Grøttum og Ragnhild Gjøen var en av de få som fikk privatvisn­ing i utstilling­en forrige helg.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway