Bergens Tidende

Ap i Bergen bidrar til fiendtligh­et mot jøder

- ARNE MØRK MIDTBØ Odda

«JØDER FRA ISRAEL ere fremdeles udelukkede fra Adgang Bergen». Tankene gikk til den gamle jødeparagr­afen i Grunnloven da jeg hørte om den nye Israel-boikotten til Arbeiderpa­rtiet i Bergen.

Det ensidig negative fokuset på Israel, sammenlikn­et med en lang rekke andre land, bidrar til å fremme ytterliger­e negativite­t overfor jøder som sådan. Dette er i alle fall et lite konstrukti­vt bidrag i å bekjempe antisemitt­isme.

DET ER 193 medlemslan­d i FN. Sjekker vi nettsiden freedomhou­se.org, som overvåker brudd menneskere­ttighetene i verden, finner vi Israel på 135 plass med hensyn til brudd på disse.

I Norge er det ikke «koscher» å blande sammen jødehat og kritikk av Israel. Når Arbeiderpa­rtiet i Bergen velger å gå så langt ned på listen over land i verden som anklages for brudd på menneskere­ttighetene, og dette landet «tilfeldigv­is» i hovedsak bebos i hovedsak av jøder, bør det få rasisme-alarmklokk­ene til å ringe.

FOR TIDEN ER det heftig diskusjon om Marte Michelets bok om hvordan de norske jødene ble behandlet under 2. verdenskri­g.

Men det skjer også nå. Vi ser at norske jøder står under kryssild. Både fra etniske nordmenn som «hater» Israel og fra nye grupper som hater jøder kun fordi de er jøder. Vil bare minne om at ett av få alvorlige angrepet på religiøse institusjo­ner i Norge var skudd mot synagogen i Oslo for noen år siden.

TRIST AT MITT gamle parti går i hakkende feil retning, i fotsporene til SV som har hatt dette lugubre standpunkt­et i mange år allerede.

 ?? FOTO: AMIR COHEN, REUTERS / NTB ?? Det ensidig negative fokuset på Israel bidrar til å fremme negativite­t overfor jøder som sådan, mener Arne Mørk Midtbø.
FOTO: AMIR COHEN, REUTERS / NTB Det ensidig negative fokuset på Israel bidrar til å fremme negativite­t overfor jøder som sådan, mener Arne Mørk Midtbø.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway