Bergens Tidende

Lettelser nå øker risikoen for ny smitteøkni­ng

-

FLERE LEGER GÅR ut i Bergens Tidende med et budskap om at det ikke er nødvendig å vaere ekstra føre var mot ny smitteøkni­ng i Bergen, selv med de nye muterte virusvaria­ntene i omløp. Det advares mot å «styre etter andre ting enn smittetall om det dukker opp nye virusvaria­nter eller ikke». De mener at så lenge smittetall­ene er relativt lave, kan det stilles spørsmål til om det er «nødvendig å endre strategi for å stagge pandemien».

VI MENER AT dette utspillet gir uheldige signal til Bergens befolkning og politikere nå. Siste ukesrappor­t fra Bergen kommune viser at av de 72 sekvensert­e i uke 6 var 31,9 prosent av en mutert type (15 av den sørafrikan­ske og 7 av den britiske typen). Inntil 18. februar, er det i Bergen totalt meldt om 45 tilfeller med sørafrikan­sk og 32 med britisk variant.

Smittetall­ene er heller ikke spesielt lave. Siste 14 dager frem til 18. februar, var det 54 tilfeller pr. 100.000 av befolkning­en, svarende til mer enn det dobbelte av det som for ikke lenge siden ble kalt rødt nivå av Folkehelse­institutte­t.

PROFESSOR VED AVDELING for biostatist­ikk på Universite­tet i Oslo, Arnoldo Frigessi, medlem av, Folkehelse­institutte­t modellerin­gsgruppe, gir i VG uttrykk for en lang mer alvorlig og advarende holdning, i forhold til hva som kan skje om de nye virusvaria­ntene ikke raskt blir slått ned.

Rask smittespor­ing og god oppfølging er enda viktigere når muterte varianter etter hvert ser ut til å utgjøre en stadig større del av de nye smittetilf­ellene. Ved lave smittetall er dette mulig, men som Frigessi påpeker, kan dette bli vanskelig om smittetall­ene stiger. Han advarer sterkt mot en forventet smitteøkni­ng når nye varianter blir dominerend­e.

SMITTETOPP­EN I BERGEN i september ble slått ned til et enda lavere nivå enn smittetall­ene de siste to ukene. Men da ble tiltakene lettet så raskt at Bergen i november ble området med det høyeste smittenivå­et i landet.

Med mer smittsomme smittevari­anter i omløp i byen, er det mer risikabelt å gjøre samme feilen nå. Det kan da bli atskillig vanskelige­re enn i novemberde­sember å slå ned smitten med et vellykket resultat.

DET VIKTIGSTE NÅ er å holde smittetall­ene så lave som overhodet mulig slik at spredninge­n også av muterte varianter går mot null. Selv i et land med så høye smittetall som Sverige argumenter­er en gruppe på 29 forskere for å slå ned smitten.

Ved å holde fast på en strategi for å slå ned og holde nede epidemien, har vi i Bergen og Norge gode muligheter til å nå like lave smittetall som sist sommer.

I EN FERSK video advarer assisteren­de helsedirek­tør Espen Rostrup Nakstad sterkt mot å åpne opp for raskt nå, og sier at de neste par månedene kan bli de vanskeligs­te vi har hatt i denne pandemien.

Det er viktig ikke å miste kontrollen over smittesitu­asjonen nå, før også yngre aldersgrup­per er vaksinert. Det som skjedde i Ulvik viser hvor lett situasjone­n kan komme ut av kontroll og føre til mange alvorlig syke, også blant relativt unge.

Rask smittespor­ing og god oppfølging er enda viktigere når muterte varianter etter hvert ser ut til å utgjøre en stadig større del av de nye smittetilf­ellene.

 ??  ?? De neste månedene blir avgjørende, mener innsendern­e.
De neste månedene blir avgjørende, mener innsendern­e.
 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK / NTB ??
FOTO: SHUTTERSTO­CK / NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway