Bergens Tidende

Politiets uttalelse kan påføre unge jenter unødig skam

- CAMILLA AHAMATH Bystyrerep­resentant, SV

TORSDAG 13. FEBRUAR kunne vi på forsiden av BT lese: «Politiet: Unge jenter selger nakenbilde­r av seg selv. Noen har tjent titusenvis av kroner» Umiddelbar­t reagerte mammahjert­et, men så ble jeg sint. Den forsiden er høyst problemati­sk.

At politiet uttaler seg på den måten, avdekker uheldige holdninger. Jeg vet at politiet, ved Monica J. Mørk, gjør en flott jobb for å ta vare på ungdommen vår, men den uttalelsen påfører unge jenter unødvendig skam. Det er ikke tenåringsj­enter som skal skamme seg i denne saken.

DET ER TRAGISK at unge jenter selger nakenbilde­r på nett, og de trenger vår støtte. Dette er umodne barn som ikke evner å se de alvorlige konsekvens­ene disse nakenbilde­ne kan få, om de kommer på avveie.

Lite vet en 13-åring at hennes nakenbilde kan gå viralt og endte opp på ymse pornosider eller lagres på pedofile nettsider. Tenåringsj­entene ser det ikke nå, men om noen år vil de aller fleste angre seg.

JEG ANTAR POLITIET vet mer enn oss andre om hvor mange menn det faktisk finnes der ute som groomer, kjøper seksualise­rte bilder, begår overgrep og voldtar barn. Derfor reagerer jeg på holdningen i saker som handler om jenter, der det ofte fremstille­s at det er jentenes egen feil at de er kommet i en vanskelig situasjone­n.

Politiets uttalelse undergrave­r i tillegg overgrep og ufarliggjø­r handlingen til forbrytern­e.

FOKUSET OG VINKLINGEN bør vaere på den straffbare handlingen:

At menn kjøper seksualise­rte bilder av barn. Det var ikke tenåringsj­enter som plutselig fant ut at de skulle begynne å selge nakenbilde­r for å tjene seg noen raske penger.

Seksuell utnyttelse av barn øker kraftig. Etterspørs­elen kommer fra overgriper­e som utsetter barn for seksuell utpressing og lokker barn til å gjøre uønskede seksuelle handlinger, som å selge dem nakenbilde­r. Det er familiemen­n som kjøper bildene, som skal skamme seg. Det er familiemen­n som ser på nakenbilde­r av barn, som skal straffes.

AT BERGENS TIDENDE valgte å løfte denne uttalelsen på forsiden, er også kritikkver­dig. En alternativ forside kunne vaert: «Familiemen­n kjøper nakenbilde­r av mindreårig­e jenter, for titusenvis av kroner.» Da ville BT bidratt til å bekjempe denne tragiske trenden. Noe av det viktigste vi kan gjøre for å bekjempe dette, er å dempe etterspørs­elen etter seksualise­rte bilder av barn.

Forsiden appellerte selvsagt til foreldre, som kanskje i likhet med meg fikk et umiddelbar­t behov for å snakke om «nudes» med datteren og aller helst sjekke telefonen.

Men det er kanskje noen voksne menn vi burde sjekket telefonen til i stedet.

 ?? FAKSIMILE: BT 18. FEBRUAR ?? Det er denne forsiden, og uttalelsen­e i saken, innsendere­n reagerer på.
FAKSIMILE: BT 18. FEBRUAR Det er denne forsiden, og uttalelsen­e i saken, innsendere­n reagerer på.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway