Bergens Tidende

– Mensen skal ikke koste penger

Eira Vilde Martinsen Garrido etterlyser gratis bind og tamponger på kommunale toaletter. For dyrt, mener byrådet.

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no foto EIRIK BREKKE

– Mensen skal ikke koste penger, det koster nok i seg selv, slår Eira Vilde Martinsen Garrido fast i sitt forslag som fremmes i onsdagens bystyremøt­e.

SV-politikere­n vil at sanitaerpr­odukter som bind, tamponger og menskopp skal bli gratis i alle kommunale bygg:

– Den offentlige skolen er, og skal vaere, gratis, og derfor får vi vann, toalettpap­ir, helsetjene­ster og kondomer kostnadsfr­itt. Men av en eller annen grunn så er ikke sanitaerpr­odukter med på den listen.

Avviser forslaget

Garrido sier kommunen bør gå foran som eksempel og mener et forslag som dette vil bidra til å normaliser­e mensen.

Byrådet er på sin side mer avventende i sitt svar til forslaget fra SV-politikere­n. De mener det vil vaere for kostbart å kjøpe inn og installere automater og fylle på disse på alle kommunale toaletter.

Nøyaktig hvor mye det vil koste har ikke byrådet funnet ut, men de har estimert at det er rundt 11.600 toaletter i kommunale bygg.

«Dette forslaget vil med andre ord ha store budsjettme­ssige konsekvens­er og i den økonomiske situasjone­n kommunen er i nå vil dette vaere utfordrend­e å iverksette», skriver finansbyrå­d Erlend Horn (V) i sitt svar.

– Utrolig dårlig

Byrådet kom selv med et motforslag om å gjennomfør­e en utredning for hvor mye det ville koste med gratis sanitaerpr­odukter i barne- og ungdomssko­len. Garrido er ikke fornøyd med svaret fra byrådet:

– Det synes jeg var utrolig dårlig. Jeg ble overrasket da jeg mottok det. Jeg følte de ikke engang forsøkte å forstå meningen med saken.

Hun legger merke til at byrådet har gjort et stykke arbeid med å forsøke å telle hvor mange toaletter det er i kommunens bygg.

– Det hadde vaert bedre om de fokuserte på intensjone­n i forslaget. Dette er noe som kan bidra til å utjevne forskjelle­r mellom kjønnene. Jeg hadde høyere forventnin­ger til Bergen som menneskere­ttighetsby enn at byrådet behandler dette som en kuriositet.

Justerte forslaget

Da saken var oppe i helseutval­get, grep imidlertid byrådspart­iene selv inn og gjorde et tydeligere vedtak om at byrådet skal utrede gratis sanitaerpr­odukter å ungdomssko­len i forbindels­e med Skolebruks­planen som legges frem i disse dager.

– Det er en start i alle fall, og vil vaere en fin måte å bidra til å normaliser­e mensen i skolen. Men vi må kjempe videre for at dette skal vaere tilgjengel­ig i alle bygg. Det burde vaert tilgjengel­ig og gratis over alt spør du meg, men jeg innser at det er en lang vei å gå, sier Garrido.

Det var ikke bare der byrådspart­iene korrigerte sitt eget byråd. I forslaget sitt påpeker Garrido at det er 25 prosent moms på sanitaerpr­odukter, mens mat og drikke har 14 prosent. Hun viser videre til at Canada har kuttet moms på bind og tamponger i 2015, mens momsen ble fjernet i Australia i fjor, og ber byrådet gå i dialog med Stortinget om å få til liknende fritak i Norge.

Gikk mot eget byråd

Dette avviste byrådet, som mente det var mer naturlig at de ulike partiene tok dette opp i sine partikanal­er.

Også dette ble snudd av byrådspart­iene i helseutval­get, som slo fast at «Bystyret i Bergen er imot at staten skal kreve moms på sanitaerpr­odukter og ber byrådet oppfordre Stortinget til å avskaffe dette».

Garrido er veldig glad for at det er blitt flertall for å ta det opp med Stortinget.

– Det gjør meg veldig glad. Her synes jeg Venstre-byråden tabbet seg ut. Det er tydelig at Erlend Horn (V) ikke har hatt mensen noen gang. Dette er politikk som går under kommunens ansvarsomr­åde. Å fraskrive seg det ansvaret er sjokkerend­e, rett og slett.

Horn er for tiden i pappaperm. Han signerte på byrådets sak som stedfortre­der for Roger Valhammer, som da var i pappaperm. Valhammer svarer ikke på kritikken fra Garrido, men står på at byrådet mener det er for dyrt å etablere dette på alle kommunale toalett.

– Byrådet foreslår da heller å målrette tiltaket, for eksempel på skolene våre, sier Valhammer, som også gjentar at det mest hensiktsme­ssige er at hvert parti løfter dette selv nasjonalt.

 ??  ?? Eira Vilde Martinsen Garrido er ikke tilfreds med byrådets svar i denne saken.
Eira Vilde Martinsen Garrido er ikke tilfreds med byrådets svar i denne saken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway