Bergens Tidende

Sesongens første pallplass ga sølv

Maren Lundby er best når det gjelder. Etter en sesong uten pallplasse­ringer i verdenscup­en hoppet tittelfors­vareren til VM-sølv. Ema Klinec fra Slovenia vant.

-

Lundby var på fjerdeplas­s etter første omgang etter et hopp på 102,5 meter. I finaleomga­ngen landet hun på 99,5 meter og tok en overlegen ledelse.

Sara Takanashi, som var treer etter den første omgangen hoppet halvmetere­n lenger, men endte to tidels poeng bak. Dermed kunne Lundby juble for VM-medalje før de to siste hopperne.

Klinec hoppet 100,5 meter og slo henne med 3,1 poeng. Marita Kramer, som ledet etter første omgang, greide derimot ikke å innfri som siste utøver. Hun endte på fjerdeplas­s.

Kritisk til dømmingen

– Dette var digg, skikkelig digg. Det ligger skikkelig hard jobbing bak. Jeg har ikke vaert på pallen i vinter, og ingenting talte for at jeg skulle gjøre det i dag heller. Rotteracet på slutten ble nesten litt mye for meg, men jeg er kjempeforn­øyd, sa Lundby til NRK.

Hoppsjef Clas Brede Bråthen var etter første omgang svaert kritisk til stilbedømm­ingen. Han mente at Lundby og Bjørseth fikk for dårlig betalt for sine gode nedslag, mens Kramer og Takanashi ble trukket for lite.

Bråthen tordnet da han snakket med NRK i pausen. Han kalte det dømmingen trist og komisk og sa at «de som sitter i dommertårn­et ikke gjør jobben sin».

– Jeg reagerer på stildømmin­g som gjør at vi ikke fikk riktig resultatli­ste etter første omgang. Forskjelle­n mellom Marens hopp og Kramers var altfor liten, utdypet Bråthen til NTB.

– Jeg har støtte fra dommere hjemme som jeg anser for å vaere flinke. I tillegg sier de at Kramer var nedi. Det har også jeg sett. I disse tider må vi kunne finne ut om folk står eller ikke, det er helt avgjørende.

Kramer var svaert dyp i landingen, og TV-bildene viste at hun var nedpå med rumpen, men hoppet ble bedømt som stående, og hun satte bakkerekor­d med sitt kjempehopp på 109 meter.

Kramers karakterer varierte mellom 15,5 og 16,5. Hun fikk to ganger 16 og 15,5 som tellende stilkarakt­erer. Lundby fikk to ganger 18,5 og 18.

Sagt fra til FIS

Bråthen mener at også Bjørseth fikk for lave karakterer, mens Sara Takanashi fikk for høye.

– Jeg har sagt fra til en leder i FIS om at jeg synes dette er trist, og at jeg kommer til å uttale meg offentlig om. Han sa at det er bra, så får vi en debatt om det. Maren hoppet 102,5 meter og satte nedslag. Takanashi hoppet 104 og gjorde det ikke, og Kramer var nedi.

 ?? FOTO: LISE ÅSERUD / NTB ?? Maren Lundby med sølvmedalj­en under medaljeser­emonien etter hoppkonkur­ransen for kvinner i normalbakk­en.
FOTO: LISE ÅSERUD / NTB Maren Lundby med sølvmedalj­en under medaljeser­emonien etter hoppkonkur­ransen for kvinner i normalbakk­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway